Her sıçradığında bizi tedirgin eden Paola Egonu kim? 'Dedeme forma götürdüğümde ağladı...'
3-1 yenildiğimiz İtalya maçında fileye her yükseldiğinde gözümüzü televizyondan ayırmak istediğimiz Paola Egonu 22 yaşında dünyanın en iyi oyuncuları arasında gösteriliyor. Nijeryalı bir baba ve Beninli bir annenin kızı olan bu genç yeteneğin yolu 14 yaşında İtalya ile kesişti.
Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı, Tokyo 2020'deki ikinci maçında İtalya ile karşı karşıya gelirken takımımızın arkasında olağanüstü Çin galibiyetinin getirdiği muazzam bir destek dalgası vardı.
Beklenti galibiyetti ancak ay-yıldızlı temsilcilerimiz, tüm gayretleriyle mücadele etseler de İtalya sahadan 3-1'lik mağlubiyetle ayrıldılar.
Ayrıldılar ayrılmasına da akıllarda maça dair tek bir isim kaldı: Paola Egonu! Belki pek çok insan Egonu ile yeni tanıştı ancak voleybolu takip edenler "Egonu belasını" oldukça yakından tanımakta....
GUIDETTI ONU YAKINDAN TANIYOR!
Egonu'yu en yakından tanıyanlardan biri de milli takım antrenörü Giovanni Guidetti. Aynı zamanda Vakıfbank'ı da çalıştıran Guidetti, Egonu'nun formasını giydiği iki İtalyan takımı Igor Gorgonzola Novara ve Imoco Volley Conegliano'yla defalarca en üst düzeyde karşılaştı.
Milli takımımız karşısında 29 sayı kaydeden ve maça damga vuran Egonu, 2018-2019'da Novara ile 2020-2021'de ise Imoco'yla CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna ulaşırken iki sezonda da MVP ödülünün sahibi olmuştu.
Vakıfbank, 2018-2019'da yarı finalde, 2020-2021'de ise finalde Egonu'nun forma giydiği takıma mağlup oldu. 2018-2019'da 210 sayı ile, geçen sezon ise 215 sayı ile 1 numaralı kupanın en skorer 2. oyuncusu olmayı başaran Egonu, anlayacağınız Guidetti'nin önünde kocaman bir sınav olarak duruyor.
Hatta 2018 FIVB Dünya Voleybol Şampiyonası'nda grup aşamasında İtalya'ya 3-0 yenildiğimiz maçta da Egonu, 15 sayıyla maçın en skorer oyuncusu olmayı başarmıştı. Neyse, bu bahsi kapatalım, genç yıldızı yakından tanıyalım...
ÇOCUK YAŞTA DEV AYRIM...
Henüz 22 yaşında olan ve şimdiden -açıkça da görülen bir şekilde- dünyanın en iyi oyuncuları arasında gösterilen Egonu, Nijeryalı bir baba ve Beninli bir annenin kızı olarak İtalya'da doğmuş. Ailesi, çocukluğunda Manchester, İngiltere'ye göçerken voleybolda ilerleme ihtimali, onu ve ailesini dev bir ayrımla karşı karşıya bırakmış.
Ailesinden ayrılan Egonu, daha 14 yaşında Milano'ya giderek voleybol kariyerini inşa etmeye koyulmuş. Voleybolu konu alan "Attacker You!" adlı Japon animesiyle bu spora âşık olan Egonu, utangaç bir çocuk olduğunu ancak voleybolun onu değiştirdiğini dile getiriyor.
HAYALİ AVUKAT OLMAK
Çok çalışkan ve derslerinde de çok başarılı bir çocuk olduğunu anlatan Egonu, muhasebe üzerine eğitim almış. Gelecekte hukuk eğitimi de almak isteyen ve ırkçılığa karşı mücadele veren aktivist bir birey olan Egonu, Vanity Fair'in İtalya edisyonuna verdiği bir röportajda şunları söylüyordu:
"Hayalim avukat olmak. Sıradan insanlara yapılan haksızlıklar bana acı veriyor. Dezavantajlı biri için savaşmak beni mutlu eden şeylerden. Röportajlarımda açıkça ırkçılıktan söz ediyorum ve aynı rahatsızlığı hisseden ama bunu ifade etmeye cesareti olmayan birçok kıza yardım ettiğimi düşünüyorum."
İtalya'nın en ünlü haftalık dergilerinden biri olan "D-la Repubblica delle donne" tarafından 2019 yılında "Yılın Kadını" olarak seçilen Egonu, eşcinsel olduğunu da açıkça ifade etmiş bir sporcu.
Tokyo 2020'nin açılış töreninde İtalya bayrağını da taşıyan yıldız isim kökleri ve mirası hakkında ise "Kökleri Afrika'da olan bir İtalyanım. İki yılda bir babaannemi, dedemi ve kuzenlerimi görmek için Nijerya'ya gidiyorum. Gençler dünya şampiyonasında giydiğim formayı dedeme götürdüğümde ağlamıştı" ifadelerini kullanıyor.
View this post on Instagram
ÖZEL BİR SPORCU
Çok özel bir sporcu olduğu aşikâr... 3.44 metrelik smaç yüksekliğiyle bizdeki en yüksek bloğun (Meryem Boz, 3.15m) neredeyse 30 santimetre üzerinde olması, oyundan hiç düşmemesi onu saha içinde özel kılan detaylar. Ancak saha dışındaki Egonu da oldukça özel bir insan ve onu tanıyınca olimpik ruhun gerektirdiği şekilde takdir etmekten başka bir seçeneğiniz de kalmıyor.
Daha iyi servis atabilir, servisleri üzerine oynamaya çalışarak onu fileden uzak tutmaya çalışabilirdik... Ne değişirdi tahmin etmek kolay değil. Çin galibiyeti nasıl sürpriz değilse, bu zorlu grupta İtalya'ya da yarın ABD'de ye kaybetmek ya da bu maçları kazanmak sürpriz olmayacak.
Günün sonunda olimpiyat oyunları sayesinde tanıdığımız her sporcu, bize ilham verecek. Sanırım en önemlisi de bu...
Kaynaklar: Olympics.org, Vanity Fair, Repubblica, FIVB, CEV
Kaynak: Web Özel