Hem futbolcu hem de teknik adam olarak dünya kupası kazanan efsane Mario Zagallo hayatını kaybetti

Brezilya futbol
Hem futbolcu hem de teknik adam olarak dünya kupası kazanan efsane Mario Zagallo hayatını kaybetti

Hem futbolcu hem de teknik adam olarak FIFA Dünya Kupası'nı kazanan ilk kişi olan Brezilyalı efsane Mario Zagallo, 92 yaşında hayatını kaybetti.

Brezilya'nın küresel bir futbol gücü olarak ortaya çıkmasında hem futbolcu hem de teknik adam olarak önemli bir figür olan Mario Zagallo 92 yaşında hayata gözlerini yumdu.

1958 Dünya Kupası'nı kaldıran Brezilya takımının hayatta kalan son üyesiydi. Bu Brezilya'nın Dünya Kupası'ndaki ilk şampiyonluğu olmuştu.

Zagallo'nun dünya yıldızı arkadaşı ünlü futbolcu Pele de 2022'de hayata gözlerini yummuştu.

Zagallo Brezilya'nın kazandığı 5 Dünya Kupası'nın 4'ünde iz bırakmıştı.

1950'lerde amatörken sol kanat oyuncusu olarak keşfedilen ve Brezilya'nın o baş döndüren hücum gücünü savunma sağlamlığıyla harmanlayan Zagallo tekniğiyle de dikkat çekiyordu.

Flamengo ve Botafogo ile 5 kez Rio de Janeiro eyalet şampiyonluğu kazanan oyuncu, Brezilya milli takımıyla ilk maçına 26 yaşındayken İsveç'teki 1958 FIFA Dünya Kupası'ndan kısa bir süre önce çıkmış ve takımın ayrılmaz bir parçası olmuştu. Toplamda 37 kez milli formayı giydi.

Finalde Brezilya'nın İsveç'i 5-2 yendiği maçta takımının 4. golünü atmıştı.

4 yıl sonra Garrincha'dan ilham alan Brezilya, Pele'nin sakatlanmasına rağmen Santiago'da Çekoslovakya'yı 3-1 yenmiş ve yine şampiyon olmuştu. Zagallo'da bu maçta 90 dakika görev yapmıştı.

Futbolu bıraktın sonra teknik direktörlük yapan Brezilyalı efsane askeri diktatörlük altındaki ülkede Botafogo'ya 2 eyalet şampiyonluğu kazandırmıştı.

1970'te Meksika'daki Dünya Kupası'na Brezilya'yı götüren isim Joao Saldanha olmuştu. Ancak kupa başlamadan önce Pele'yle sorun yaşayan Saldanha dönemin cumhurbaşkanı Emilio Garrastazu Medici'nin kadroyu belirlemesine karşı çıktı ve kendisine komünist denilerek görevden alındı. Yerine ise Zagallo getirildi. Kadroda Pele, Carlos Alberto, Jairzinho ve Rivelino gibi olağanüstü oyuncular vardı. Sonuç 6 maçta 6 galibiyetle Dünya Kupası şampiyonluğu oldu.

Oyuncu olarak zamanının ilerisinde olan Zagallo antrenör olarak da ne kadar yetenekli olduğunu gösterdi.

Daha sonra Fluminense, Flamengo gibi ekipleri yönetti. Kariyerinin son döneminde Kuveyt'e gitti. Körfez Kupasını kazandı. Asya Kupası'nda final oynadı. 1990'da onun yönetimindeki Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya'da yapılan Dünya Kupası'na katılma hakkı elde etti. ABD'de yapılan 1994 Dünya Kupası'nda yeniden Brezilya milli takımının başına geçen Zagallo, Carlos Alberto Pereira'yla birlikte müthiş performans gösterdi. Brezilya, finalde sıkıcı geçen maçta İtalya'yı penaltılarla geçerek şampiyon oldu. Böylece Zagallo 2 kez futbolcu, 2 kez de teknik adam olarak Brezilya'yla Dünya Kupası kazanmış oldu.

1998'de Dünya Kupası için yine görev Zagallo'ya verildi. Fransa'daki kupada takımını finale çıkardı. Ancak takımın golcüsü Ronaldo'nun finalden önce yaşadığı sorunlar nedeniyle kötü bir maç oynayan Brezilya, Fransa'ya 3-0 yenilerek dünya şampiyonluğu şansını kaçırdı.

Ronaldo, 'Profesör' lakaplı Zagallo için "Kendi neslinin en büyük Brezilyalı oyuncularından biriydi ve 4 kez Dünya Kupası'nı kazandıktan sonra Brezilya futbolunda kalıcı bir iz bıraktı" ifadesini kullandı.

Zagallo'nun 57 yıl evli kaldığı eşi Alcina de Castro, 2012 yılında vefat etmişti.