20 yaşındaki bisiklet sporcusu kalp krizi sonucu hayatını kaybetti

Hollanda Hayatını kaybetti
20 yaşındaki bisiklet sporcusu kalp krizi sonucu hayatını kaybetti

20 yaşındaki Hollandalı bisiklet sporcusu Mark Groeneveld, Hong Kong'da katıldığı test yarışında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

X-Speed United takımı üyesi 20 yaşındaki Hollandalı bisikletçi Mark Groeneveld test yarışı sırasında kalp krizi geçirerek öldü.

Acı haber takımın Facebook hesabından duyuruldu. Açıklamada genç sporcunun kalp krizi nedeniyle öldüğü belirtilirken "Mark'ın ölümüyle ilgili şu anda soruşturma devam ediyor. Kalp krizinden kaynaklanmış olabileceği bilgisini aldık" denildi.

Açıklamada "Gerçeklerin ortaya çıkması ve bu acı dönemde Mark'ın ailesine gerekli desteği sağlamak için yetkililerle yakın iş birliği içinde çalışıyoruz" denildi.

Daha önce de Cofidis'ten Wesley Kreder ve Jumbo-Visma'dan Nathan Van Hooydonck, kalp krizi geçirmişti.

KALP KRİZİ NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kalp krizi, tıbbi terimle "miyokardiyal enfarktüs" olarak adlandırılır ve kalp kasının bir bölümünün kan akışının kesildiği veya azaldığı ciddi bir tıbbi durumu ifade eder. Genellikle, bu durumun temel nedeni koroner arterlerin tıkanmasıdır. Kalp krizi acil bir tıbbi durumdur ve hemen tedavi gerektirir, çünkü kalp krizi ciddi komplikasyonlara yol açabilir, hatta ölümcül olabilir.

Kalp krizinin temel belirtileri şunlar olabilir:

Göğüs Ağrısı: Kalp krizinin en belirgin belirtisi şiddetli ve sıkıştırıcı göğüs ağrısıdır. Bu ağrı, göğsün ortasında veya sol tarafında hissedilir ve genellikle 5 dakikadan uzun süren sürekli bir ağrıdır. Ağrı bazen çeneye, kola, boyuna ve sırta da yayılabilir.

Nefes Darlığı: Nefes darlığı, kalp krizinin bir diğer belirtisidir. Kişi normal aktivitelerde bile zorlanabilir.

Terleme: Soğuk terleme veya aşırı terleme görülebilir.

Mide Bulantısı ve Kusma: Bu semptomlar da kalp krizi sırasında ortaya çıkabilir.

Baş dönmesi ve Bayılma: Bazı kişiler baş dönmesi yaşayabilir veya bayılabilir.

Anksiyete ve Korku: Kalp krizi sırasında kişiler genellikle ciddi bir anksiyete ve korku hissi yaşarlar.

Kalp krizinin nedeni, genellikle koroner arterlerin ateroskleroz denilen damar sertliği sonucu tıkanması veya daralmasıdır. Bu, damar iç yüzeylerinin yağ ve kolesterol birikintileri ile kaplanması sonucu gerçekleşir. Bu tıkanma sonucu kalp kasının kan akışı kesilir ve oksijen yetersizliği olur, bu da kalp kasının hasar görmesine neden olur.

Eğer bir kişi kalp krizi belirtileri yaşıyorsa, derhal o ülkenin acil yardım numarasını aramalı ve profesyonel tıbbi yardım almalıdır. Kalp krizi tanısı koymak ve tedavi etmek için acil tıbbi müdahale gereklidir. Kalp krizi riskini azaltmak için sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve sigara içmek gibi risk faktörlerini kontrol etmek önemlidir. Ayrıca, düzenli tıbbi muayeneler, kan basıncı ve kolesterol seviyeleri takibi de kalp krizi riskini azaltabilir.

 

Kaynak: Haber Global TV

kalp krizi Hollanda Hong Kong