"Siyanürlü hava acıbadem gibi kokar"

Gündem haberleri Sağlık Sağlık Haberleri siyanür Erzincan Doğal Afetler Deprem Yaşam Haberleri son dakika Bilim Haberleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
"Siyanürlü hava acıbadem gibi kokar"

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni sahasında kayan toprağın altında kalan 9 işçiyi arama kurtarma çalışmaları devam ederken, siyanürün doğal yaşam ve vatandaşlara bulaşma riski bulunuyor. Uzmanlar ise siyanürün fark edilebilen acıbadem kokusu yaydığını söylüyor.

Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan maden faciasında 9 işçiyi kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor. Türkiye'yi yasa boğan facianın ardından en çok merak edilen konu ise siyanürün bulaşma riski ile ortaya çıkartacağı sağlık etkileri. Türk Toraks Derneği'nden Doç. Dr. Nilüfer Aykaç ile Prof. Dr. Sebahat, maden şirketinin olması gerekenden daha fazla yığın yapmasının göçük oluşmasına zemin hazırladığı iddiasını gündeme taşırken, "Göçük nedeniyle siyanür ve kurşun, bakır, çinko, civa ve kadmiyum gibi sağlığa zararlı ağır metaller içeren atıkların suya karışma riski var. Atık suyunun evaporatörlerle havaya verilmesi de havadaki hidrojen siyanür miktarını artırarak solunum yoluyla zehirlenmelere yol açabilir" dedi.

"Siyanürlü hava acıbadem gibi kokar" - Resim : 1
Bölgede siyanür riskine karşı önlemler alındı. En büyük endişe ise siyanürün derelere karışması. 

BİLİNÇ KAYBI RİSKİ 

Bölgede akut siyanür zehirlenmesine karşı uyarılarda bulunulması gerektiğini belirten Doç. Dr. Aykaç, "Siyanür solunum ya da ağız yoluyla vücuda girer ve belli değerlerin üzerinde zehirlenme etkileri ortaya çıkar. Akut zehirlenmede solunum zorluğu, hızlı ve derin solunum, sara nöbetleri, bilinç kaybı, öksürük, burunda tıkanıklık, kanama, deride hassasiyet, ağrı, çarpıntı, bulantı-kusma, koma ve ölüm görülebilirken, uzun süreli maruziyete bağlı tiroid hormon bozuklukları, yorgunluk, baş dönmesi, baş ağrısı, kulak çınlaması, davranış bozuklukları, hafıza kaybı, görme bozuklukları, bayılma, kollarda, bacaklarda uyuşma gibi şikayetler görülür" diye konuştu.

"Siyanürlü hava acıbadem gibi kokar" - Resim : 2
Siyanür yutmuş birinin kesinlikle kusturulmaması gerektiğini belirten Dr. Melike Yüksel Yavuz, "Gözleriniz yanıyorsa veya normal göremiyorsanız gözlerinizi 10-15 dakika ılık suyla yıkayın. Göz damlası kullanmayın" bilgisini verdi.

KOKUDAN ANLAŞILIR

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubundan Dr. Melike Yüksel Yavuz ise siyanürün fark edilebilen acıbadem kokusu yaydığına dikkat çekerek, şu uyarıları sıraladı:

"Siyanürlü havayı soluduktan veya ve yutulmasından birkaç dakika içinde belirtiler ortaya çıkar. Erken bulgular nörolojik bulgular baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç değişikliğidir. İlerleyen durumlarda apne, hipotansiyon ve kardiyak aritmi oluşabilir. Siyanür zehirlenmesinde hipotansiyon ve bradikardi yaygındır."

mert.inan@haberglobal.com.tr 
 
 

Kaynak: Web Özel