Sars virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Sars virüsü ile koronavirüs arasındaki farklar nelerdir?

Sars virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Sars virüsü ile koronavirüs arasındaki farklar nelerdir?

Son yıllarda etkisini dünyada göstermeye başlayan ve ölümlere neden olan SARS virüsü nedir, korunma yolları nelerdir? İşte SARS virüsüyle ilgili tüm merak edilenler...

Geçtiğimiz akşam Çin’de Şangay Pudong Havalimanı'nda çalışan birkaç kişide koronavirüs tespit edilmesinin ardından, havalimanındaki binlerce kişinin karantinaya alındığı iddia edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, karantinaya alınmak istenen kişilerin zorla itildiği görüldü. Görüntüler sonrası görevlinin korona değil SARS olduğu iddiası sosyal medyada hızla yayıldı. Peki, SARS nedir? SARS virüsü belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen detaylar…

SARS NEDİR?

Şiddetli akut solunum sendromu (SARS), Kasım 2002'de Çin'in Guangdong eyaletinde ortaya çıkan ve daha sonra dünya çapında 29 ülkeye yayılan ve Hong Kong'da büyük salgınlara neden olan viral bir solunum hastalığıdır. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, Kasım 2002'den 31 Temmuz 2003'e kadar 8 bin 98 SARS vakası vardı; bunlardan 774 kişi hayatını kaybetti.

SARS, koronavirüs (SARS-CoV) adı verilen bir virüsten kaynaklanır. İlk olarak Nisan 2003'te tanımlandı ve soğuk algınlığına neden olan virüslerin çoğunu da içeren Coronaviridae ailesinin bir üyesidir. Koronavirüsler, kuşlar ve memeliler de dahil olmak üzere birçok farklı hayvan türünde bulunmuştur.

SARS VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Hastalık genellikle 38 derecenin üzerinde yüksek ateşle başlar. Hastalığa soğuk terleme, baş ağrısı, genel bir rahatsızlık hali, yaygın vücut ağrıları, kuru öksürük, boğaz ağrısı ve solunum zorluğu ilave olur. Bazı vakalarda hastalık çok ağır seyreder. Solunum yetmezliği gelişir. Hastalara hastane bakımı hatta solunum cihazı gerekebilir.

SARS için kesin bir test olmadığından doktorlar, şüpheli hastalar için şu belirtileri kullanır:

- SARS’ın görüldüğü bölgelere (Asya, Avrupa, Vietnam, Canada vs.) seyahat eden veya SARS tanısı konulan kişilerle yakın teması olan,

- 38ºC’nin üzerinde ateş, öksürük ve özelikle solunum zorluğu sorunu olan kişiler şüpheli SARS hastası olarak kabul edilir.

SARSTAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

1- CDC’nin, seyahat danışmanının tavsiyesine göre Çin, Hong Kong, Hanoi, Vietnam ya da Singapur’a olan seyahatlerin ertelenmesi.

2- SARS hastalarının aile fertleri, yemek araç-gereçleri kullanımı ve birlikte yatmak gibi yakın temastan kaçınması.

3- SARS hastasının vücut sıvıları ile gerçekleşebilecek her türlü temasta, tek kullanımlık eldivenler tercih edilmesi.

4- SARS hastalarının aile fertlerinin bu 10 günlük süre boyunca, ellerini sık sık yıkaması ve alkol bazlı temizleyicileri kullanması.

5- SARS hastasının öksürmeden ya da hapşırmadan önce ağzını ve burnunu mendille kapaması ve devamlı maske takması.

6- SARS tanısı konulan hastaların ateş ve solunum yolu şikayetleri geçtikten sonra ev dışındaki etkileşimlerini sınırlamaları, işe, okula ya da başka kamusal alanlara gitmemeleri tavsiye edilmektedir.

SARSIN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Şu anda SARS için bir tedavi yoktur, ancak aşı bulmak için araştırmalar devam etmektedir. SARS olduğundan şüphelenilen bir kişi derhal hastaneye yatırılmalı ve yakın gözlem altında tecrit altında tutulmalıdır.

Tedavi esas olarak destekleyicidir ve aşağıdakileri içerir:

– Nefes alıp vermeyi kolaylaştırmak için oksijen desteği,

– Pnömoniye neden olan bakterileri tedavi etmek için antibiyotikler,

– Antiviral ilaçlar,

– Akciğerlerde biriken sıvıyı azaltmak için yüksek doz steroidler.

Sars virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Sars virüsü ile koronavirüs arasındaki farklar nelerdir? - Resim : 2

SARS VİRÜSÜ İLE KORONAVİRÜS ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Kovid-19'a neden olan virüs, 2003 SARS salgınına neden olan virüse benzer: her ikisi de koronavirüs tipidir. Halen çok şey bilinmiyor, ancak COVID-19 2003 SARS'dan daha hızlı yayılıyor gibi görünüyor.

Kaynak: Haber Global TV

SARS virüsü