Koronavirüsün geçirdiği yüzlerce mutasyon tespit edildi: D614G adlı bir mutasyon, dominant hale geldi

Koronavirüsün geçirdiği yüzlerce mutasyon tespit edildi: D614G adlı bir mutasyon, dominant hale geldi

ABD ve İngiltere'deki araştırmacılar Covid-19'a yol açan koronavirüsün geçirdiği yüzlerce mutasyon tespit etti. ABD'de yapılan bir ön araştırmaya göre D614G adlı bir mutasyon dominant hale geldi.

ABD'de yapılan bir ön araştırma, D614G adlı bir mutasyonun dominant hale geldiği ve virüsün bulaşma hızını artırabileceğini buldu. Fakat bu araştırma henüz yayımlanmadı ve diğer bilim insanları tarafından incelenmedi.

New Mexico'daki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'nda yapılan araştırma, virüse kendine özgü şeklini veren taç benzeri çıkıntıların değişimini, Tüm Grip Verilerinin Paylaşılması Konulu Küresel İnisiyatif adlı veritabanı üzerinden takip ediyor. Tespit ettikleri mutasyon virüsün daha hızlı büyümesini sağlıyor ama bunun sonuçları henüz net değil. 

Araştırma ekibi İngiltere'nin Sheffield kentindeki koronavirüs hastalarının verilerini de inceledi ve hastaların bedenlerindeki virüs miktarının daha fazla olduğunu gördü. Fakat bu kişilerin hastanede daha uzun kaldığı veya daha ağır hasta olduğuna dair bir bulguya rastlanmadı.

'MUTASYON KÖTÜ BİR ŞEY DEĞİLDİR'

University College London'ın yaptığı bir diğer araştırmada ise yayılmakta olan 198 mutasyon tespit edildi. Araştırma ekibinden Prof. Francois Balloux, "Mutasyon kötü bir şey değildir ve SARS-CoV-2'nin beklenenden daha hızlı veya daha yavaş bir şekilde mutasyon geçirdiğine dair bir emare yok. Virüsün bulaşma veya öldürücülük oranlarında henüz bir değişim tespit etmedik." dedi: 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Glasgow Üniversitesi ise yaptığı araştırmada bu mutasyonların henüz virüsün yeni bir türe dönüştürecek seviyede olmadığını buldu.

ABD koronavirüs mutasyon