Koronavirüs salgını ne zaman bitecek? Uzmanlar açıkladı
Koronavirüs nedeniyle dünyanın birçok yerinde hayat durdu, insanlar evlerine kapandı, kentler hayalet şehirlere dönüştü. Peki, kriz ne zaman bitecek ve insanlar ne zaman normal yaşamlarına dönecek?
Dünyayı sarsan koronavirüs ile ilgili en çok merak edilen konu; salgının ne zaman biteceği ve hayatın ne zaman normale döneceği... Alınan önlemlerle salgının yayılma hızı yavaşlatılsa da koronavirüsün henüz aşısı veya tedavisi bulunmuyor. Yaşlılarda ve kronik rahatsızlığı olanlarda hayati risk taşıyan koronavirüs aynı zamanda bağışıklık sistemi güçsüz olan genç yetişkinler için de bir tehdit oluşturuyor.
İtalya'da, Fransa'da, ABD'nin bazı eyaletlerinde, Irak ve İran'ın bazı şehirlerinde sokağa çıkma yasağı kararı alınırken, koronavirüs hakkında açıklama yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise "12 hafta sonunda durum tersine çevrilebilir" dedi.
"ÜLKELERİN ÇIKIŞ STRATEJİSİ YOK"
Edinburgh Üniversitesi'nden enfeksiyon hastalıkları salgını uzmanı Prof. Mark Woolhouse, "Çıkış stratejisi konusunda büyük bir sorunumuz var. Sadece İngiltere'nin değil, hiçbir ülkenin çıkış stratejisi yok" açıklamasında bulundu.
Uzmanlar krizden çıkış için üç ana yolu işaret ediyor: Aşı, virüse karşı belirli sayıda insanın bağışıklık kazanması, toplumun/davranışların daimi olarak değişmesi.
AŞI 12-18 AY İÇİNDE PİYASAYA SÜRÜLEBİLECEK
Aşı, virüse maruz kalan insanlara bağışıklık kazandırarak, hasta olmalarını engelleyecek. Nüfusun yüzde 60'ının hastalığa karşı bağışıklık kazanması halinde salgın riskinin ortadan kalkacağı düşünülüyor. Buna 'sürü bağışıklığı' deniyor.
Aşı geliştirme araştırmaları görülmedik bir hızda ilerliyor. Ama bu araştırmaların başarılı olacağının ve küresel çapta bir aşılama sürecinin başlayacağının garantisi yok.
BBC'nin haberine göre, her şey yolunda giderse, koronavirüs aşısı 12-18 ay içinde piyasaya sürülebilecek. Prof. Woolhouse BBC'ye "Aşıyı beklemek bir strateji değil" açıklamasında bulundu.
KORONAVİRÜS SALGINI NE ZAMAN BİTECEK?
İngiltere'de hükümetin bilim konularındaki baş danışmanı Patrick Vallance, bu aşamaya ne zaman gelinebileceğini bilmediklerini, takvim belirlemenin imkansız olduğunu söylüyor.
Imperial College London'dan Prof. Neil Ferguson, bunun yıllar alabileceğini belirterek, "Hastalığın bulaşma seyrini, toplumun çok küçük bir bölümünün hasta olacağı bir seviyeye getirmekten söz ediyoruz. İki yıldan fazla böyle devam edersek vaka sayısı belli oranda bağışıklığın oluşabileceği bir noktaya gelebilir" dedi.