Kadınların korkulu rüyası, tek çare HPV aşısı

Sağlık Sağlık Haberleri Yaşam Haberleri Gündem haberleri Kanser İstanbul Türkiye Bilim Haberleri
Kadınların korkulu rüyası, tek çare HPV aşısı

Türkiye'de yılda 2 bin 500 kadına serviks kanseri (rahim ağzı) tanısı koyulurken, yaklaşık 1250 kadın hastalıktan dolayı yaşamdan kopuyor. Uzmanlar, öldüren hastalığa karşı bir kez daha HPV aşısının önemine dikkat çekerken, 30-65 yaş arası kadınların ise ücretsiz tarama testinden geçmesi öneriliyor.

Kadınların korkulu rüyası haline gelen Serviks kanseri (Rahim Ağzı), her yıl binlerce kişiyi yaşamdan kopartıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2020 yılında dünyada 604 bin 127 kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulurken, Bu rakam, tüm kanserler arasında yüzde 6.4'lük bir payı oluşturuyor. Rahim ağzı kanserinden ölümlerin, tüm kanserlere bağlı ölümlere oranı yüzde 7.7 olarak kayıtlarda yer alıyor. Büyük halk sağlığı sorunu olan rahim ağzı kanserine karşı her yıl Ocak ayı  "Serviks Kanseri Farkındalık Ayı” olarak belirlenirken, dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere farkındalık etkinlikleri düzenleniyor.

YILDA 1250 ÖLÜM 

Türkiye'de yılda yaklaşık 2 bin 500 kadına serviks kanseri tanısı koyulurken, yaklaşık 1250 kadın serviks kanseri nedeniyle yaşamdan kopuyor. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Gökşen İnanç İmamoğlu ise Serviks kanserinin neredeyse tamamına yakınının HPV  (Human Papilloma Virüsü) kaynaklı olduğunu belirtirken, "Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ‘kanser öncülleri’ ortaya çıkıyor. Kanser öncülleri erken saptanıp tedavi edilmediğinde serviks kanserine dönüşüyor. Serviks kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri, kalın bağırsak ve akciğer kanserlerinden sonra dördüncü sırada görülürken, ülkemizde onuncu sırada yer alıyor" dedi.

Kadınların korkulu rüyası, tek çare HPV aşısı - Resim : 1
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim merkezlerinde, 30 yaş üzeri kadınlara ücretsiz tarama testleri yapılmakta. 

SMEAR TESTİ ŞART

Serviks kanserinin önlenebilir bir kanser türü olduğunu söyleyen İmamoğlu, şöyle devam etti:
“Kadınlardan düzenli tarama programları ile 1, 3 yılda bir rahim ağzından hücre örneği alınarak anormal hücrelerin saptanması ve tedavi edilmesi ile kanser gelişmesi önlenebilir. HPV ile enfekte kadınların saptanması ve yalnızca bu grupta smear testi yapılması daha uygun

ÜCRETSİZ TARAMA 

Serviks kanseri taramalarının ücretsiz olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) yapıldığını hatırlatan Doç. Dr. İmamoğlu, şu bilgileri paylaştı: “Tarama programı ile 30-65 yaş arası kadınlarımıza 5 yılda bir ücretsiz olarak HPV-DNA testi ile tarama yapılıyor. Serviks kanseri erken dönemde saptandığında ek bir başka tedaviye ihtiyaç olmadan tümör cerrahi olarak çıkartılır. Daha ileri bir evrede karşılaşılmışsa kemoterapi ve radyoterapi verilir. Serviks kanserinde korunmada HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcut. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı 9-14 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını öneriyor."

Kadınların korkulu rüyası, tek çare HPV aşısı - Resim : 2
HPV aşısının kadınlarda genital kanser risklerinin yanı sıra erkeklerde, penis ve anüs kanserlerine karşı da koruyucu olduğu belirtiliyor.

HPV AŞISI TAKVİMDE DEĞİL 

Öte yandan Türkiye'de aşı takviminde olmayan HPV aşıları, 2006 yılından bu yana birçok ülkede kullanılıyor. 125 ülkede kız çocukları için; 47 ülkede ise hem kız hem erkek çocukları için HPV aşılaması önerilirken, Dünya Sağlık Örgütü de zaman zaman söz konusu aşının yaptırılması gerektiğinin altını çiziyor. Söz konusu aşının Türkiye'deki satış fiyatı ise 4 ile 5 bin TL arasında değişiyor. Ancak HPV aşısı yetişkin kadınlarda 3 doz uygulandığından ortaya ciddi bir maliyet çıkıyor. 

[email protected] 

 

Kaynak: Web Özel