İngiltere'de 3 kişinin DNA'sı bulunan tüp bebek dünyaya geldi!
İngiltere'de ilk kez üç kişinin DNA'sı kullanılarak bir bebek doğdu. Bebekte anne ve babasının yanı sıra bir başka kadının da DNA'sı bulunuyor. İngiltere'de bu ilk kez gerçekleşti. Dünyada ise daha önce 5 bebek bu şekilde doğmuştu.
Mitokondriyal DNA'daki mutasyonları anneden alan bebekte ölümcül ya da zayıflatıcı bozukluklar olabiliyor. Bu yeni teknikle nadir genetik mutasyonlara sahip ebeveynlerin sağlıklı bebek sahibi olmaları sağlanabiliyor.
Bu teknikle çocukta herhangi bir mitokondriyal hastalık önlenebiliyor. Anne ve babanın dışındaki üçüncü kişinin DNA'ya olan katkısı yüzde 0,1 olarak belirleniyor.
Mitokondriyal hastalıklar bir ebeveynden çocuğa genetik olarak aktarılan bir grup nadir hastalıktır. Hastalık kapılırsa mitokondriyal fonksiyonlarda kusur oluşur, yani hücreler bir vücudun düzgün çalışması gerekli enerjiyi üretemez. Bu nedenle bu hastalık yeni doğmuş bir bebek için ölümcül olabilir.
Bunun için üçüncü bir kişiden mitokondriyal bağış alınıyor. Bu bağışın gerçekleştirmek için iki teknik var. Birincisinde babasın spermi annenin yumurtasını dölledikten sonra diğeri ise döllenmeden önce gerçekleşiyor. Her iki durumda da DNA yapısında yapılan değişiklikler nesiller boyunca aktarılabiliyor.
Bu tekniğin kullanıldığı ilk bebek 2016'yılında ABD'de doğdu. Bebeğin Ürdünlü olan annesinin nadir görülen kalıtsal bir nörometabolik bozukluk olan Leigh sendromu vardı. Bu hastalık merkezi sinir sistemine saldırıyor ve nadir görülüyor. Anne dört gebelik kaybının yanı sıra iki bebeğini de 6 ve 8 aylıkken aynı sendromdan kaybetmişti.
Tabi bu teknik de tamamen risksiz değil. Donörden biyolojik annenin yumurtasına kaçınılmaz olarak taşınan çok az miktarda anormal mitokondri tehlike oluşturabiliyor.
Kaynak: Diğer