Herkes ama herkes hasta... Ne yiyip içeceğiz?

Herkes ama herkes hasta... Ne yiyip içeceğiz?
İyi bir beslenme hastalığın kolay atlatılmasına yardımcı oluyor. Fotoğraf: Shutterstock

Etrafımızda grip, influenza veya Covid olan insanların sayısı artmaya başladı. Peki hastayken ne yiyip içmeli?

Kış mevsiminde Covid, grip ve nezle gibi hastalıklar daha sık görülüyor. Bu tarz hastalıklar genellikle vücutta yüksek ateş, boğazda ağrı, bilinç bulanıklığı, baş ve eklem ağrıları, burun tıkanıklığı gibi semptomlar gösteriyor. Hasta olunca çok fazla iştahınız veya yemek yapacak enerjiniz olmayabiliyor. Uzmanlar hastalık sırasında vücut bağışıklığını yüksek tutmak için iyi beslenmenin önemini vurguluyor.

ABD'nin ünlü hemşirelik uzmanlarından akademisyen, Colleen Tewksbury "Soğuk algınlığı iştahınızı bastırabilir ancak vücudunuzun işlev görmesi ve enfeksiyonla savaşması için hala kaloriye ve besinlere ihtiyacı vardır" diyor. ABD'deki Cleveland Clinic'te diyetisyen olarak çalışan Beth Czerwony ise, "Bağışıklığı geliştirmeye çalışırken yiyecekler gerçekten ilaç olabilir" diyor.

ÇORBA VÜCUDA İYİ GELİYOR 

Hasta olunca uzmanların önerdiği gıdaların başında çorba geliyor. Çorba vücudu sıcak tutarken vücuda rahatlama hissi de veriyor. Tavuk çorbası, soğuk algınlığı ve gripten kaynaklanan vücutta oluşan iltihabı azaltmaya yardımcı olabiliyor. Aynı zamanda iyi bir protein kaynağı olan tavuk çorbası vücudunuzun güçlü kalmasını sağlıyor. Bir çalışma, çorbanın boğazı ve sinüsleri etkileyen üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan semptomların şiddetini azaltabileceğini buldu.

Herkes ama herkes hasta... Ne yiyip içeceğiz? - Resim : 1
Sebze çorbası hasta vücut için gerekli besini sağlıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Çorba, sodyum içeriğinin iltihap önleyici özellikleri nedeniyle özellikle boğaz ağrılarını dindirmeye yardımcı oluyor. Çorbalar ayrıca susuz kalmanızı da önlüyor. Çorbaya soğan, lahana, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzelerin eklenmesi besin içeriğini artırıyor. Uzmanlar çorbaya eklenen tatlı patates, balkabağı ve havucun iltihap önleyici özelliklere sahip olan beta-karoten bakımından yüksek olduğunu ifade ediyor.

BAL ÖKSÜRÜĞE İYİ GELİYOR 

Çok sayıda çalışma, balın çocuklarda gece öksürüğünün sıklığını ve şiddetini azaltabildiğini, bazı durumlarda reçetesiz satılan öksürük şuruplarından daha iyi olduğunu buldu. 2020'de yayınlanan bir inceleme, balın faydalarının diğer yaş gruplarını da kapsayabileceğini öne sürüyor. Balın öksürüğü bastırmaya nasıl yardımcı olduğu net değil, ancak araştırmacılar balın iltihap ve mikrop önleyici özelliklerinin olduğunu öne sürdüler.

Herkes ama herkes hasta... Ne yiyip içeceğiz? - Resim : 2
Bal öksürüğe iyi geliyor ancak uzmanlar 12 aylıktan küçük bebeklere bal verilmesini önermiyor. Fotoğraf: Shutterstock

Ancak uzmanlar 12 aylıktan küçük bebeklere bal vermeyi önermiyor. Çünkü bal, bebeklerde solunum problemlerine yol açan 'bebek botulizmi' adı verilen ciddi bir duruma neden olabilecek bir bakteri türü içerebiliyor. Amerikan Pediatri Akademisi, 1 yaşından büyük çocuklar için yarım ila bir çay kaşığı bal verilmesini öneriyor.

SUSUZ KALMAMAK İÇİN BOL BOL ÇAY TÜKETİN 

Hasta olunca susuz kalmamak da çok önemli. Çok terliyorsanız veya baş dönmesi hissediyorsanız, genellikle içtiğinizden daha fazla sıvıya ihtiyacınız olacaktır. Bitki çayı tüketmek, uzmanlar tarafından susuzluğa karşı meyve suyu ve soda gibi yüksek oranda rafine edilmiş şekerli içeceklere iyi bir alternatif olarak gösteriliyor. Sıcak çay aynı zamanda burun tıkanıklığını gidermeye ve boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabiliyor.

C VİTAMİNİ DEPOSU MEYVELER 

Kemikleri, kasları ve kan damarlarını destekleyen ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek C vitamini açısından zengin meyvelerin başında portakal, elma ve greyfurt geliyor. Bu meyveler yüksek derecede su içerdiği için susuzluğu önlüyor. C vitamininin soğuk algınlığının süresini kısaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar da var. Ancak mide rahatsızlığınız varsa doktorlar portakal ya da greyfurt tüketmeyi önermiyor. Çünkü narenciye meyvelerinin yüksek asit içeriği mide semptomlarını daha da kötüleştirebiliyor.

Lahana turşusu, yoğurt, kefir ve kombu çayı gibi fermente gıdalar, sindirimi iyileştirebilen ve mikroplarla savaşabilen bakteriler içeriyor. Diyetisyen Brittany Michels, fermente gıdalar hakkında "Sindirim sisteminizdeki karmaşık gıdaları parçalamaya yarar ve bağışıklık sistemi ile bağırsaklara yararlıdır" diyor.

Kaynaklar: Fortune, The New York Times, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

gıda Covid grip nezle bal portakal