Greyfurt yerken dikkat! Hangi ilaçlarla beraber tüketmemeliyiz?

Sağlık Haberleri Web Özel
Greyfurt yerken dikkat! Hangi ilaçlarla beraber tüketmemeliyiz?
Uzmanlar greyfurt ile birlikte tüketilen ilaçlara dikkat edilmesi çağrısı yapıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Greyfurt oldukça sağlıklı bir meyve olarak biliniyor. Ancak greyfurtu bazı ilaçlarla birlikte tüketmek tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Bilim insanları greyfurtun kandaki ilaç seviyesini artırarak doz aşımına neden olduğunu, bunun da hayati tehlike doğurabileceğini dile getiriyor.

Bir zamanlar Hollywood ünlülerinin gözde diyetlerinden biri bol bol greyfurt yemekti. Hollywood yıldızları formda kalabilmek ve fit bir görüntü sergileyebilmek için greyfurt tüketiyorlardı. O dönem sadece greyfurt yiyerek kilo verilebileceğine dair yanlış bir inanış vardı. Hatta 70'li ve 80'li yıllarda greyfurt orucu adı verilen bir beslenme türü de yaygındı. Greyfurt tek başına kilo verdirmiyor. Yemek yiyerek alınan kaloriden fazlasını vücut harcarsa o zaman yağ yakımı gerçekleşiyor. 

Meyvenin tüm lezzetine ve çekiciliğine rağmen, kötü bir özelliği de var. Greyfurt yemek, alınan bazı ilaçların vücuttaki seviyesini yükseltiyor. Bu durum ilaçlar için doz aşımı tehdidi yaratarak hayati tehlikeye neden olabiliyor. Farmakologlar, özellikle greyfurt yedikten sonra bu meyve ile etkileşime giren ilaçların kandaki seviyelerinin arttığını belirtiyorlar. 

Greyfurt yerken dikkat! Hangi ilaçlarla beraber tüketmemeliyiz? - Resim : 1
Greyfurt yemek, bazı ilaçların kandaki seviyelerini artırıyor. Fotoğraf: Shutterstock

GREYFURT'UN ZARARI YANLIŞLIKLA KEŞFEDİLDİ 

Greyfurtun ilaç seviyelerini artırma gücü, bir laboratuvar kazası sonucu keşfedildi. Yaklaşık otuz yıl önce klinik farmakolog David Bailey , alkol tüketiminin bir tansiyon ilacı üzerindeki etkilerini test eden bir deney yürütüyordu. Bailey, gönüllüleri için hazırladığı içkiyi greyfurt suyuyla karıştırdı. Bailey, saf greyfurt suyu içen deneklerde bile kandaki ilaç düzeylerinin birden bire fırladığını keşfettiğinde şoke oldu. Kendi üzerinde de deneyler yaptıktan sonra Bailey, greyfurtun kandaki ilaç seviyelerini artırdığını doğruladı.

Greyfurttaki bazı kimyasallar, deneyde kullanılan tansiyon ilacının alınmasından sonraki saatlerde ilacın parçalanma yeteneğini bozarak kanda birikmesine neden oluyordu. İlaçların kanda parçalanmasını engelleyen bu kimyasallar, greyfurt ve Sevilla portakalları dahil bazı turunçgillerin posasında ve kabuğunda bulunuyor. Kanada'daki Western Üniversitesi'nden farmakolog George Dresser, yarım greyfurtun bile fark edilir bir etkileşimi tetiklemek için yeterli olabileceğini söylüyor.

BU İLAÇLARLA ALMAK OLDUKÇA TEHLİKELİ 

Avustralyalı bilim insanı Dr. Karl Kruszelnicki , greyfurtun tansiyon ilaçlarının yanı sıra depresyon, kalp, HIV, alerji ve yüksek kolestrol ilaçlarını da etkilediği ifade ediyor. 

Bazı kalp ilaçlarıyla birlikte kullanıldığında greyfurtun kalpte ritim bozuklukları yaratma potansiyeli mevcut. Bazı anti-depresanlar ile alındığında ise mide bulantısı, kusma ve yüksek kalp hızına sebebiyet verebiliyor. Greyfurt ayrıca bazı kolesterol ilaçlarının kan seviyelerini yükseltebiliyor. Kas ağrısına ve sonunda kas hücrelerinin parçalanmasına da neden oluyor.

Meyvenin en endişe verici etkileşimlerinden biri, organ nakli hastalarına sıklıkla reçete edilen bağışıklık sistemi düzenleyici ilaçlarla beraber tüketildiğinde ortaya çıkıyor. Meyve bu durumlarda, baş ağrılarına, titremelere, hipoglisemiye (kan şekerinin düşmesi) ve böbrek sorunlarına yol açabiliyor. Uyuşturucu olarak da kullanıldığı bilinen bazı ilaçlarda ise greyfurt yemek hayati riskleri de beraberinde getiriyor. Bununla birlikte greyfurt, kanser ilaçları, kan basıncı dengeleyici ve antibiyotikler gibi ilaçların da seviyesini azaltıyor.

TEK BAŞINA ALINDIĞINDA OLDUKÇA SAĞLIKLI 

Greyfurt severlerin paniğe kapılmasına gerek yok. Çünkü ABD'deki Vanderbilt Üniversitesi'nden beslenme uzmanı Heidi Silver, meyvenin sağlıklı olduğunu ve bunun bazen göz ardı edildiğini söylüyor. Bilim insanları greyfurtun ilaçlar olmadan, yani tek başına tüketildiğinde oldukça sağlıklı bir besin olduğu konusunda hem fikir. Hatta ilaçlar alındıktan 12 saat sonra küçük bir porsiyon greyfurt yemenin zararı olmayacağını da dile getiriyorlar. 

Araştırmacılar, tek başına greyfurt tüketmenin ve kolesterol seviyesini bir miktar düşürebileceğini gösteriyor. Tek başına yağ yakmayı sağlamasa da teknik olarak greyfurt kilo vermede bile rol oynayabilir. Yemekten önce küçük bir porsiyon atıştırmak insanların daha çabuk tok hissetmelerine ve daha az yemek yemelerine de yardımcı olabiliyor. 

Kaynaklar: The Atlantic, Daily Mail, The Mayo Clinic 

Kaynak: Web Özel

Greyfurt kolesterol tansiyon