DSÖ'nün acil durum ilanı ne anlama geliyor? DSÖ Türkiye Yöneticisi açıkladı...
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Programı Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder, DSÖ'nün uluslararası acil durum ilanının ne anlama geldiğini Haber Global ekranlarında açıkladı
Dünya Sağlık Örgütü dün Bilimsel Komitesi'ni toplayarak koronavirüs ile ilgili bir acil durum ilan etti. Peki bu acil durum tam olarak ne anlama geliyor?
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder, Haber Global ekranlarında merak edilen sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. Ergüder, "Bunun sebebi şu anda Çin'in dışında 18 ülkede 82 tane koronivirüsü vakasının daha görülmesi. Çok sevindirici bu 82 vakadan sadece 1 tanesinin durumu ağır. Ölüm meydana gelmedi. O yüzden DSÖ uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan etti.
Bunun anlamı şu; burada üç tane önemli nokta var. Bunun bir tanesi DSÖ, çok açık ve şeffaf bir şekilde tüm ülkeleri verileri paylaşmaya davet etti. İkinci husus DSÖ özellikle bu salgının yayılma ihtimali olabilecek yoksul ve az gelişmiş ülkelerin zayıf sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi için laboratuvar kapasitesinin artırılması, ilaç temini ve sağlık çalışanlarının kapasitesinin artırılması için özellikle gelişmiş ülkelerden bu ülkelerle işbirliği yapmasını ve destek vermesini istedi. Üçüncü nokta ise DSÖ şu anda uluslararası ticaretv e seyahat yasağı koymadı. Ama tabii ülkeler kendi ulusal kararlarıyla ticaret ve yasağı koyabilirler. DSÖ'nün uluslararası sağlık tüzüğüne göre eğer ülkeler bu bölgeye 24 saatten fazla yolcu ve ticaret yasağı koyduktan sonra bunu 48 saat içerisinde DSÖ'ye bildirmek durumundadır" dedi.
Daha önceki salgınlarla karşılaştırıldığında koronavirüse verilen tepki ve alınan önlemlere bakıldığında fotoğrafı yorumlayan Ergüder, "Dünkü DSÖ Başkanı'nın yaptığı basın toplantısında da özellikle yeni koronavirüs salgınında Çin hükümetine gösterdikleri işbirliği, şeffaflık ve aldıkları önlemlerden dolayı çok teşekkür ettiler. Hakikaten önceki salgınlarla karşılaştırıldığında virüsün tespiti, bunun uluslararası anlamda görünürlüğünün açıklanması ve gerekli önlemlerin alınması çok daha hızlı yapıldı. Sonuçta bu viral bir hastalık. Ülkeler de Çin'deki durumdan sonra gerekli önlemleri almaya başladılar. Bizim DSÖ olarak en büyük beklentimiz özellikle tüm ülkelerin şeffaf bir şekilde vakalarını açıklaması ve enfeksiyon kontrolüne yönelik gerekli önlemleri alması. Ama tabii geçmiş salgınlarla mevcut durumu kıyaslamak için henüz erken. Biraz daha beklemek lazım. Ama gördüğümüz kadarıyla tüm ülkeler çok kısa zamanda gerekli önlemleri alıyorlar ve kontrol çalışmalarına başlıyorlar. Türkiye, DSÖ'ye bağlı 194 ülkeden biri. Türkiye DSÖ acil durum ilan etmeden önce de tüm havaalanlarında ve sınır kapılarında gerekli önlemleri ve denetimleri yapmaya başlamıştı. O yüzden de tüm vatandaşların yapılan yalan haberlerle paniğe kapılmadan Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaları dinleyip buna göre hareket etmeleri gerekiyor. Biz de DSÖ olarak Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve Sağlık Bakanlığı'na bu süreçte gösterdikleri şeffaflık ve diğer yoksul ülkelere yapılacak olası yardımlardan dolayı çok teşekkür ediyoruz şimdiden" dedi.