Araştırma ortaya koydu: Koronavirüsün bulaşma ihtimalini azaltıyor
2019 yılının son günlerinden itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı pek çok çalışma ve araştırma yapılırken, virüse karşı aşılar da geliştirildi. Almanya'daki Erlangen Üniversite Hastanesi Viroloji Enstitüsü'nde araştırmacılar, tedavide umut olabilecek bir çalışmaya imza attı
Almanya’daki Erlangen Üniversite Hastanesi Viroloji Enstitüsünden bir grup araştırmacının yaptığı bir çalışmanın ilk sonuçları, kırmızı alg türlerinden elde edilen burun spreylerinin koronavirüsün (Covid-19) bulaşma riskini yüzde 80 azalttığını ortaya koydu. Söz konusu çalışmanın ilk sonuçlarına göre, kırmızı alg türlerinden (Carragelose) elde edilen burun spreylerinin virüse karşı etkili olduğu belirtildi.
Enstitüdeki araştırmacılardan Prof. Dr. Ulrich Schubert, "Carragelose içeren burun spreylerini pandemi ile mücadelede gerçek bir seçenek olarak görüyoruz. Söz konusu burun spreyi, SARS-CoV-2 enfeksiyon riskini yüzde 80 azaltıyor" dedi.
Schubert, laboratuvar testlerinde elde ettikleri sonuçlardan yola çıkarak Arjantin'de koronavirüslü kişilerle doğrudan temas kuran yaklaşık 400 katılımcı üzerinde yapılan testlerde 3 hafta boyunca günde 4 kez Carragelose içeren burun spreyi kullanıldığını belirtti.
PFIZER'DAN ANTI-KOVİD HAPI
Pfizer'ın 'anti kovid hapı' üzerinde çalıştığı bilgisi verildi. Firmanın PF-07321332 adını verdiği çalışmasının 25 Mayıs'ta sonlandıracağı belirtilirken şu ana kadar gelinen aşamanın sonuçlarının olumlu olduğu da ifade edildi. ABD ve Belçika'da ise 'anti kovid hapı' insan üzerinde deneniyor. Eğer bu çalışmalar başarılı olursa koronavirüs önleyici hap 2021'in sonuna doğru kullanılabilecek.
Glasgow Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanı Kevin Blyth, "Eğer anti viral ilaçlar olumlu sonuç verirse, bu gelecekte büyük bir adım olur. Böylece kapanmaya da gerek kalmaz." diye konuştu. Blyth ayrıca geliştirilen hapın hastalığın şiddetlenmesini durdurmak için kullanılabileceğini söyledi.
'Anti koronavirüs hapı', virüsün çoğalmaması için belirli emzimlere yapışıyor ve bu hamleyle koronavirüsün yayılmasını önlüyor. Yani virüsü dar bir alana hapsederek virüsün ciddi oranda azaltıyor.
Kaynak: İHA