Akşam saat kaçta yemek yemeliyiz?

Sağlık
Akşam saat kaçta yemek yemeliyiz?

Akşam yemeğinin saat kaçta yenmesi gerektiği ile ilgili çeşitli iddialar bulunmaktadır. Ancak, gerçeklere baktığımızda, saat 19’dan sonra hiçbir şey yemeyin efsanesi doğru olmadığı gibi, yatmadan 1-2 saat öncesine kadar yiyebilirsiniz sözleri de doğru değildir. Peki, en son kaçta yemek yemeliyiz?

Günlük hayat içerisinde akşam yemeği saatleri, kişinin iş hayatı, çocukların okul saatleri, evdeki bireylerin kişisel sağlık durumları gibi çeşitli faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.

Buna örnek verirsek, çocuğunuz bulunuyorsa, ailenizin akşam yemeği saatlerini onun uyku saatine göre ayarlayıp, kendinize de akşam yemeği ile uyku saatiniz aralığında bir ara öğün hazırlamanızda fayda bulunabilir. Eğer diyabet hastasıysanız, kan şekerinizi dengede tutma maksatlı, akşam saatlerinde de, sağlıklı bir kişiye göre daha sık bir şekilde beslenmeniz gerekebilir.

AKŞAM EN SON SAAT KAÇTA YEMEK YENMELİ?

Katı kurallar, sağlıklı beslenme konusunda pek de işe yaramaz. Başta işe yarar gibi duruyor olsa da bir süre sonra devamı gelemez. Akşam bir iş yemeğine bulunuyorsanız ve saat de 19'u geçtiyse, masada herhangi bir şey yemeden oturmanız pek de hoş durmaz ve bu şekilde durmanıza da gerek yok.

en geç saat kaçta yemek yenmeli

Akşam yemeği saatimizi belirlemekte dikkat çekici nokta uyku saatimizdir. Sindirim sistemimizin, uyku saatimizde hâlâ akşam yemeğimizi hazmetmekle meşgul olmaması adına, akşam yemeğimiz ile uyku saatimiz arasında en az olacak bir şekilde 4 - 5 saat geçmesi lazım.

Buna örnek verirsek, gece 12’de uyuyan birisi için akşam yemeği saati 19 olabilir, fakat bununla birlikte işi gereği sabaha karşı 3’e kadar uyanık duran birisine, akşam yemeğini 19’da yemesi gibi bir dayatma yapılamaz. Bu kişinin gece saat 20 - 21 gibi ağır olmayan bir akşam yemeği tüketmesinde pek de bir sakınca bulunmaz. Aynı biçimde, gece 22’de uyuyan birisi için de akşam yemeğini 19’da yemesi doğrudur ifadesi kullanılamaz, bu kişinin de akşam yemeğini saat 17 - 18 gibi yemiş olması gerekir.

SAĞLIKLI BESLENME

Bununla birlikte sağlıklı beslenmede katı kurallara yer bulunmasa da şu bir gerçektir ki, eğer kilo vermek istiyorsanız, biraz daha özenli olmalı, ve akşam yemeği saatinizi mümkün olduğu kadar da erken tutup, sonrasında da hareket etmeye çalışmanızda fayda vardır.

sağlıklı beslenme