Ünlü rapçi Takeoff öldürüldü, akıllara efsaneler ve trajik rakamlar geldi!

ABD
Ünlü rapçi Takeoff öldürüldü, akıllara efsaneler ve trajik rakamlar geldi!
Migos üyelerinden Takeoff (en solda) henüz 28 yaşındayken vurularak hayatını kaybetti. Fotoğraf: Reuters

Müzik dünyası, ünlü rap grubu Migos'un üyelerinden Takeoff'un öldürülmesiyle sarsılırken, akıllara rap müziğin cinayetlerle olan trajik ilişkisi geldi. Rakamlar da bu ilişkiyi desteklerken dünyayı kasıp kavuran tür, bazı efsanelerini de cinayetlere kurban vermişti...

Migos, ABD'de rap sahnesinin, son yıllardaki en etkili gruplarının başında geliyor. Etkisi dünyaya da yayılan günümüz rap tarzının, önemli temsilcilerinden biri olan grubun üç üyesinden en genci Takeoff, 1 Kasım'da yaşamını yitirdi. Henüz 28 yaşında hayatını kaybeden Takeoff, iddialara göre bir kumar masasında yaşanan ve silahlı çatışmaya dönen tartışmada başından vurularak öldürüldü. Migos'un bir diğer üyesi ve aynı zamanda Takeoff'un dayısı olan Quavo, tartışmanın asıl aktörü olarak gösteriliyor. ABD basınında yer alan haberler, o esnada ortamda bulunan Takeoff'un yanlışlıkla vurulduğunu öne sürüyor.

Müzik dünyasını şoke eden bu olay, akıllara rap tarihinin diğer trajik ölümlerini de hatırlattı. Hip hop kültürünün efsane isimlerinden bazıları, cinayetlere kurban giderken, ortaya çıkan bu tablonun bir başka tatsız boyutu daha bulunuyor. O da ABD'de rap ile cinayetler arasındaki ilişkinin rakamlarla da destekleniyor olması.

TRAJİK TABLO RAKAMLARLA DA DESTEKLENİYOR...

Peki burada kastettiğimiz ne? 2010'lu yılların ortasında yapılan ve hip hop müzisyenlerinin ölüm nedenlerini araştıran iki çalışma, sebeplerin arasında cinayetin payını yüzde 51.5 olarak ortaya koyuyor. 1987'den bu yana öldürülen 60 hip hop müzisyeninin yaş ortalamasının 27.5 olması da şoke eden bir başka detay olarak göze çarpıyor.

Aynı iki araştırma, hip hop ve rap müzik sanatçılarının ölüm nedenleri arasında başı çeken cinayetin diğer türlerde kıyaslanamayacak kadar ciddi oranda düşük olduğunu gözler önüne seriyor. Araştırmalara göre hip hop ve rap'e en yakın tür, yüzde 10'luk cinayet oranıyla elektronik müzik. 2020'de ünlü hip hop dergisi XXL ise 77 rapçi cinayeti hakkında bir araştırmaya imza atarken, bunlardan 48'inin aydınlatılamadığını gözler önüne seriyordu.

'HİP HOP BİR SOKAK KÜLTÜRÜ'

Türkçe Hip-Hop Sahnesindeki Bıçkın Delikanlılar ve Almanya ve Hollanda’daki Türkçe Rap Sahnelerinin Karşılaştırılması adlı makaleleri bulunan Dr. Tunca Arıcan, “Hip hop bir sokak kültürü. Bunun altında grafiti, break dance, DJ'lik ve rap var. Rap bunun çok önemli bir parçası” ifadelerini kullanıyor.

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Müzik Bilimleri Bölümü Müzikoloji Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Dr. Arıcan, şöyle devam ediyor:

“Sokak nedir? Birçok topluluğun, kalabalığın, sınıfın karşılaşma alanıdır. Her karşılaşma doğal olarak bir uzlaşmayla sonuçlanmıyor. Ve bu kültürün yazılı olmayan bazı kuralları gereği bazen bu insanlar sorunları yüz yüze, burun buruna çözmek istiyorlar.”

Dr. Arıcan aynı zamanda rap'in gelişme sürecinde, ABD'deki ayrımcılığın ve siyahlar aleyhine fırsat eşitsizliğinin de bir tema olarak önemli yer tuttuğunun altını çiziyor. Karşılaştığımız oranlar da bu durumun trajik bir yansıması olarak öne çıkmakta.

Ünlü rapçi Takeoff öldürüldü, akıllara efsaneler ve trajik rakamlar geldi! - Resim : 1
90'lara damga vuran iki efsanevi rapçi Tupac ve The Notorious BIG kısa aralıklarla cinayete kurban gitti. Fotoğraf: Shutterstock

AKILLARA GELEN İKİ EFSANE...

Peki geçmişte hangi rap efsaneleri, cinayete kurban gitti? Akla kuşkusuz ilk olarak 90'ların iki efsane ismi geliyor. Ayrıca tüm zamanların da en önemli rapçileri arasında gösterilen iki isimden Tupac Shakur, 13 Eylül 1996'da henüz 25 yaşındayken, The Notorious ise 9 Mart 1997'de henüz 24 yaşındayken cinayete kurban gitti. Birbirlerine rakip olarak gösterilen iki ismin de benzer bir şekilde arabadan açılan ateşle öldürülmesi ve cinayetlerin hala net bir biçimde aydınlatılamaması birçok komplo teorisinin de destekçi bulmasına neden oluyor.

Doğaçlama yeteneği ile bilinen Big L (24) 15 Şubat 1999'da; rap tarihinin en önemli grupları arasında gösterilen Run-DMC'nin DJ'i Jam Master Jay (37) 30 Ekim 2002'de; 2004'te yayınlandığında ABD listelerinde 1 numaraya yükselen Slow Motion'ın söz yazarı Soulja Slim (26) 26 Kasım 2003'te; Batı Yakası hip hop'ının öncü isimlerinden Mac Dre (34) 1 Kasım 2004'te; Eminem'in çocukluk arkadaşı Proof (32) 11 Nisan 2006'da cinayete kurban gitti.

2010'larda ise yazdığı sözlerle genç kuşakta dikkat çeken XXXTentacion (20) 18 Haziran 2018'de; Kanadalı rapçi Houdini (21) 26 Mayıs 2020'de; 2006'da çıkardığı ses getiren tekli Pop, Lock & Drop It ile bilinen Huey (32) 25 Haziran 2020'de; Ed Sheeran'ın Cross Me adlı parçasında Chance the Rapper ile birlikte yer alan PnB Rock (30) ise 12 Eylül 2022'de genç yaşta cinayet kurbanı oldu.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*The Rolling Stone, XXL, Berkeley, CNN, The Conversation, The University of Sydney

Kaynak: Web Özel

ABD