Rap müzikle kavgalar neden iç içe? 'Yazılı olmayan kurallar gereği...'

Kültür Sanat haberleri
Rap müzikle kavgalar neden iç içe? 'Yazılı olmayan kurallar gereği...'
Rap dünyasında yaşanan kavgalar pek çok zaman fiziki hale de dönüşebiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Kanye West ile Drake 12 yıllık kavgalarına son verdi vermesine ancak bizim aklımızda hala Ceza ve Sagopa Kajmer'in küslüğü var. Kanye ile Drake barışmış olabilir ancak rap dünyası açıkça yaşanan kavgalarla dolu. Türkiye'de de durum böyle. Peki bunun sebebi ne olabilir?

Takvimler 9 Kasım 2021'i gösterdiğinde internet alemini sallayan bir video dolaşıma girdi! 12 yıl kavga bir videosu ile sona eriyordu. Simsiyah kıyafeti, gümüş kolyesi ve telefondan okuduğu metinle Kanye West, Drake ile olan kavgasına nokta koyuyordu ve Drake'i, Larry Hoover'ın serbest bırakılması çağrısına destek vermeye davet ediyordu.

Tam 12 yıl... Diss parçaları, kamuoyu önünde ya da arka planda tartışmalar, laf atmalar ile geçen 12 yılda popüler rap sahnesinin en güçlü birkaç figüründen ikisi elbette bu kavgadan da beslenmişlerdi. Zira türün doğasında bu var. Peki neden rap dünyasında kavgalar bu kadar göz önünde, hatta dinleyicilerin birer hakem olarak görüldüğü bir şekilde yaşanıyor?

BİR SEBEBİ OLMALI...

Bu kültür Türkiye'de de tüm ateşiyle yaşıyor elbette. Ceza ile Sagopa Kajmer'in küslüğüne bu tarz ile hiç ilgisi olmayanlar dahi aşina. Ya da Norm Ender, “Mekanın Sahibi” ile ülkenin en sıcak popüler kültür gündemini oluşturabiliyor. Bunun bir sebebi olmalı...

Sansar Salvo mahlasıyla tanınan rapçi Ekincan Arslan ve Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Müzik Bilimleri Bölümü Müzikoloji Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Dr. Tunca Arıcan, Haberglobal.com.tr okurları için anlattı.

'SOKAK BİR KARŞILAŞMA ALANI...'

Bir girizgah yapan Dr. Arıcan, “Hip-hop bir sokak kültürü. Bunun altında grafiti, break dance, DJ'lik ve rap var. Rap bunun çok önemli bir parçası” diyor ve ekliyor:

“Sokak nedir? Birçok topluluğun, kalabalığın, sınıfın karşılaşma alanıdır. Her karşılaşma doğal olarak bir uzlaşmayla sonuçlanmıyor. Ve bu kültürün yazılı olmayan bazı kuralları gereği bazen bu insanlar sorunları yüz yüze, burun buruna çözmek istiyorlar.”

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

champagnepapi (@champagnepapi)'in paylaştığı bir gönderi

Rap kültüründe söz yazarları yani MC'ler ya battle denilen yöntemle ekseriyetle doğaçlama olarak yüz yüze birbirlerini, dinleyicilerin hakem rolü üstlendiği bir mücadelede alt etmek istiyor ya da birbirleri hakkında adı İngilizce'deki saygısızlık etmek anlamındaki “disrespect” kelimesinden türetilen diss parçaları yayınlıyorlar.

'ÇOK SERT VE ACIMASIZ BİR ALAN...'

Dr. Arıcan, “Bu kavganın sonu yok. Bunu biliyorlar ama kayıpların da yaşandığı tüm bu hikayede battle barışçıl bir çözüm olarak ortada duruyor. Bununla birlikte diss'lerin özelliği ise çok sert ve acımasız olmaları. İstediğiniz gibi bel altından da vurabileceğiniz ama ciddi anlamda kelimeleri bir araya getirme kabiliyeti isteyen bir alandır bu alan” ifadelerini kullanıyor.

Kendisi de kariyeri boyunca ses getiren diss parçalarına imza atmış olan Sansar Salvo, “Zor bir taraf yok bence ama bunu ilgi çekici ve estetik bir şekilde yapmak lazım” diye konuşuyor ve şöyle devam ediyor:

“Güzel ve vurucu cümleler bulmak her zaman kolay olmayabiliyor ama bazen de akıp gidiyorsunuz kağıda.”

Rap müzikle kavgalar neden iç içe? 'Yazılı olmayan kurallar gereği...' - Resim : 2

7 Ocak'ta Arkadaş isimli bir tekli yayınlayan ve şu sıralar yurt içinde konserlerine devam eden Sansar Salvo “kavga” kavramı hakkında ise “Kavga hayatın parçası... Her gün ne yazık ki şahit olduğumuz, bazen de gerçekleştirdiğimiz bir eylem. Bunu kelimelerle yapmak tabii ki daha hoş ve daha güzel. Kelimeleri kullanarak karşınızdakini alt etmek veya etmeye çalışmak işi güzel yaparsanız başka insanlar için etkileyici olabiliyor ve dinleyici kazanabiliyorsunuz” diyor ancak devasa bir kültürün buna indirgenmemesi gerektiğinin de net bir şekilde altını çiziyor.

'RAP BENMERKEZCİ BİR TÜR'

Türkçe Hip-Hop Sahnesindeki Bıçkın Delikanlılar ve Almanya ve Hollanda’daki Türkçe Rap Sahnelerinin Karşılaştırılması adlı makaleleri de bulunan Dr. Arıcan başka bir noktaya da parmak basıyor:

“Rap benmerkezci bir tür. Benliği benlik yapan en önemli unsur da dildir. Bu noktada diss benliğin, diğer bir benliğe meydan okuması gibidir. Bu basit bir atışmanın ötesinde sokağın mekansallığı ile benliğin ve benmerkezciliğin, dil alanında buluşmasıyla ortaya çıkmış bir kültür bu."

Müziğini anlatırken “Benim açımdan hem paylaşım hem de bir nevi meditasyon” ifadelerini kullanan Sansar Salvo rap ile şiddetin ve kavganın özellikle bir araya getirilmesine ise karşı:

İnsanlar ciddi saygısızlıklar yapabiliyorlar birbirlerine karşı. Şiddet bir şekilde ortaya çıkıyor işte. Ama rap müzik piyasasının veya müzik sektörünün dışında da bu tarz olaylar birçok ortamda ve piyasada da gerçekleşiyor bildiğiniz gibi.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

kültür sanat haberleri hip hop rap