Zelenski, tahıl anlaşmasının sürmesi için Erdoğan ve Guterres'e mektup gönderdi

Volodimir Zelenski Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gündem haberleri son dakika
Zelenski, tahıl anlaşmasının sürmesi için Erdoğan ve Guterres'e mektup gönderdi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, tahıl anlaşmasının sürmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sektereri Antonio Guterres'e mektup gönderdi. Zelenski, mektubunda Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı Rusya'sız sürdürme teklifinde bulundu.

Son dakika haberine göre Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, tahıl anlaşmasının sürmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sektereri Antonio Guterres'e mektup gönderdi.

Zelenski, "Tahıl anlaşması Rusya olmadan da sürdürülebilir. Rusya'nın çılgınlığından korunmalıyız." dedi.

Volodimir Zelenski, Telegram kanalından Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM arasında 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşmasına dair açıklamalarda bulundu.

Bu anlaşma kapsamında 45 ülkeye yaklaşık 33 milyon ton tarım ürününün gönderildiği bilgisini paylaşan Zelenski, "Bunun yüzde 60’ı Cezayir, Tunus, Libya, Mısır, Kenya, Etiyopya, Somali, Sudan başta olmak üzere Afrika ve Asya ülkelerine gitti. Tarım ürünleri ayrıca Çin, Hindistan, Bangladeş, Endonezya, Pakistan, Irak, Lübnan, Yemen'e gönderildi. Sevkiyatlarımız, Yemen ve Somali gibi ülkelerde farklı dine ve etnik kökene sahip insanların hayatının kurtarılmasını sağlıyor ve bu çok önemli. Bu insanlar hayatlarını sürdürme hakkına sahip." şeklinde konuştu.

Afrika, Asya ve Avrupa’nın istikrar hakkına sahip olduğunu vurgulayan Zelenskiy, "Hepimizin güvenliği ve Rusya’nın çılgınlığından korunmayı düşünmemiz gerekiyor. Ukrayna’nın gıda ürünleri, yaklaşık 400 milyon insanın temel güvencesidir." değerlendirmesinde bulundu.

Zelenski, şunları kaydetti:

"Karadeniz Tahıl Girişimi, Rusya’sız da çalışmaya devam edebilir ve etmelidir. Bu anlaşma geçerliliğini koruyor. Geriye kalan tek şey, bu anlaşmanın dikkatlice uygulanmasıdır. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e Karadeniz Tahıl Girişimi’nin sürdürülmesi veya anlaşmanın üçlü formattaki eş değeri olan konseptte çalışma yönünde teklif içeren mektuplar gönderdim. Ukrayna, BM ve Türkiye, birlikte gıda koridorunun çalışmasını ve gemilerin denetlenmesini sağlayabilir."

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın durdurulduğunu belirterek ilgili şartlar uygulandığında Rusya'nın anlaşmaya geri döneceğini bildirmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da söz konusu anlaşmaya, Batı'nın Rus gıda ve gübresine yaptırım uygulamaktan vazgeçmesi halinde döneceklerini açıklamıştı.

"Rusya'nın tahıl anlaşmasını sonlandırması en çok Asya ve Afrika'yı etkileyecek "

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı sonlandırarak özellikle Asya ve Afrika'daki ülkelere zarar verdiğini kaydetti.

Kuleba, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Ukrayna oturumu öncesinde basına açıklamada bulundu.

Ukrayna tahılının küresel pazarlara ulaşımının sağlanmasının önemine işaret eden Kuleba, çözüm bulmak için "siyasi irade" gerektiğini, yoğun müzakerelerin devam edeceğini söyledi.

Kuleba, "(Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı sonlandırması) Rusya özellikle Afrika ve Asya'daki ülkeleri artan gıda fiyatları ve açlıkla karşı karşıya bırakmış oldu. Buna bir son verilmeli. Bu durum herkes için bir baş ağrısı teşkil ediyor, şimdi Rusya'nın ortaya çıkardığı başka bir sorunu çözmekle uğraşmak zorundayız." diye konuştu.

"Rusya'yı mağlup etmeliyiz"

Rusya'nın Kırım işgalini sonlandırmadığı müddetçe ve herkesi "tehdit edebileceğini" düşünmeye devam ettikçe benzer sorunların devam edeceğini değerlendiren Kuleba, "Sorunu çözmek için en iyi seçenek Rusya'yı mağlup etmek ve geri çekilmesini sağlamak." dedi.

Kuleba, Rusya'nın anlaşmaya ilişkin özellikle net ifadelerden kaçındığını belirterek, bazı belgelerde anlaşmanın askıya alındığını diğerlerinde sonlandırıldığını kaydettiklerini dile getirdi.

"Kırım Köprüsü askeri amaçlar için kullanılıyor"

Kırım Köprüsüne yönelik saldırıyla ilgili ise Kuleba, köprünün esasen Rusya tarafından askeri teçhizat sevkiyatı için kullanıldığını, bu nedenle sivil altyapı sayılamayacağını söyledi.

Kuleba, köprünün yasa dışı inşa edildiğine de dikkati çekerek, "Köprü saldırısı hakkında gizli belgelere erişimim yok. Ben de manşetlerden takip ediyorum." dedi.

"BM İran İHA'larını soruşturmalı"

İran'ın Rusya'ya insansız hava aracı (İHA) sağladığına dair iddialara ilişkin ise Kuleba, "BM'nin bu konuda soruşturma yürütmesi gerektiğini düşünüyoruz." açıklamasını yaptı.

Kuleba, Ukrayna halkının hemen hemen her gün İHA saldırılarına maruz kaldığına dikkati çekerek "Eğer kimse İran'ı durduramazsa bizim de daha fazla hava savunma sistemi tedarik etmemiz şart olur." ifadelerini kullandı.

NATO’dan Rusya’ya kınama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Müttefikimiz Türkiye ve BM’nin çabalarına rağmen Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'nden tek taraflı olarak çekilme kararını kınıyorum. Rusya'nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü yasadışı savaş, dünya genelinde savunmasız milyonlarca insana zarar vermeye devam ediyor” dedi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski cumhurbaşkanı erdoğan tahıl anlaşması