Yunanistan'a Türk piyangosu, sırada Thassos Adası var

Yunan adaları Türkiye atina Gündem haberleri Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri Turizm Schengen vizesi ÖZEL HABERLER euro yunanistan
Yunanistan'a Türk piyangosu, sırada Thassos Adası var
Fotoğraf: Kathimerini

Yunanistan Türk vatandaşlarına verilen 7 günlük 'Ekspres Vize'nin meyvelerini topluyor. Ramazan Bayramında adalara Türk akını yaşanırken, 30 Nisan'da 5 Yunan adası daha kapılarını açacak. Yunan basını Kuzey Ege'deki Thassos ve Semadirek'in de sisteme dahil olmak istediğini duyurdu.

Ramazan Bayramı tatilinde Yunan Adalarına Türk piyangosu vurdu. Kapıda vize uygulamasından yararlanan Türk vatandaşları sayesinde tatil döneminde doluluk rekoru kıran Yunan adalarında esnafın yüzü gülüyor. 5 adayla başlayan uygulama alt yapı işlemleri tamamlanınca 10 adaya çıkacak. Türk bereketi yaşayan adaları gören diğer Yunan adalarındaki işletmeciler ise kapıda vize uygulaması için şimdiden Atina yönetimine baskı yapmaya başladı.  Yunan basınına yansıyan bilgilere göre Kuzey Ege adaları Thassos (Taşöz), Semadirek ve Patos vize muafiyetinden yararlanmak isteyen adalar arasında. 

TÜRK SAYISI 4'E KATLANDI

Kathimerini Gazetesinin internet edisyonunda ise bayram tatilinde Ege adalarını ziyaret eden Türk turistlerle ilgili kesin rakamlara yer verildi. Buna göre Nisan ayının ilk 10 gününde gelenlerin sayısı geçen yılın aynı günlerine göre 3 katına çıktı. Son verilere, Midilli'ye giden turistlerin sayısı 2023'deki günlere kıyasla 390'dan 3 bin 800'e, Sakız Adası'nda 2 bin 716'dan 4 bin 993'e ulaştı. Samos'a gelen Türk turist sayısı ise 299'dan 2 bin 851'e, İstanköy'de 2 bin 400'den 3 bin 300'e, Rodos'ta 2 bin 320'den 5 bin 726'ya yükseldi. Toplamda 5 adayı ziyaret edenlerin sayısı 2023'e göre 5 bin 969'dan 20 bin 690'a ulaştı.

Yunanistan'a Türk piyangosu, sırada Thassos Adası var - Resim : 1
Kuzey Ege'deki Thassos vize muafiyeti isteyen adalar arasında yer alıyor. 

SIRADA 5 ADA VAR 

Yunan medyasından yansıyan bilgilere göre, yaz sezonunda ise diğer adalar için de benzer bir yoğunluk bekleniyor. Ekspres vize uygulamasının 30 Nisan'dan itibaren Limni, Leros, Simi, Kalimnos ve Kastellorizo'daki 5 ada ve 9 imana kadar genişletileceği de biliniyor. Nisan ayının ilk hafta sonundan bu yana ziyaretçi sayısındaki artış, adaların alışveriş trafiğine de yansırken, Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis ise Yunan ANT1 TV'ye verdiği röportajda, "Türk ziyaretçilerin vizesiz gidebilmesinin adalarda yarattığı heyecana" değindi.

"TURİST AKININA UĞRADIK"

Yunan basınında ayrıca "Miçotakis'in önümüzdeki ay Ankara'ya yapacağı ziyarette vize ekspres programının görünürdeki başarısının da artacağı kesin" yorumu yapıldı. Bölge Valisi Kostas Moutzouris'in Göç ve İltica Bakanı Dimitris Kairdis'i tebrik ederek, "Adalarda turist akınına uğradık" dediği bildirilirken; Moutzouris, "Türkiye'den gelen her ziyaretçi, charter uçuşlarla gelen ziyaretçilere göre yaklaşık iki kat daha fazla yerel ekonomiden ayrılıyor" yorumunda bulundu. 

Yunanistan'a Türk piyangosu, sırada Thassos Adası var - Resim : 2
Yunan adalarına ziyaretin yaz sezonunda da artması bekleniyor. 

SCHENGEN DETAYINA DİKKAT

Ekspres vize anlaşması, Yunanistan'ın Avrupa Birliği ve Dışişleri Bakanlığı nezdindeki Daimi Temsilciliğini de kapsayan 4 aylık bir istişarenin ardından imzalandı. Anlaşma için AB vize anlaşması Schengen'in esnetilmesini gerektirdi. Bu sebeple vize başvurusu yaparken belirli prosedürleri dikkatli bir şekilde yerine getirmek gerekiyor. Ekspres vize uygulaması bilindiği yedi gün için geçerli. 60 Euro olan vize turizm sezonu dışında yılın herhangi bir zamanında da kullanılabiliyor. Ziyaretçiler vizeyi Yunanistan dışında başka bir ülkede kullanamadığı gibi vize, sadece alınan ada için geçerli. AB üyesi ülkelere yapılan başvurulardan ret cevabı alanlar, Yunan adalarındaki kapıda vize uygulamasına başvuramıyor.

Ekspres vize, vizenin kapıda alındığı anlamına gelmiyor. İstenen başvuru belgelerini 3-6 gün öncesinden hazırlamanız gerekiyor. Otel rezervasyonu, gidiş dönüş feribot bileti, banka hesabınızda seyahatiniz süresince yetecek kadar bakiye, (en az 450 Euro), banka hesap dökümünüzün son 3 aylık verisi talep edilen belgeler arasında yer alıyor.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel