Depremlerde korkutan artış, Yedisu ve Marmara kırılacak mı?

İstanbul depremi Deprem Kahramanmaraş Depremi Marmara Depremi Doğal Afetler
Depremlerde korkutan artış, Yedisu ve Marmara kırılacak mı?

Türkiye'de geçtiğimiz yıl tam 32 bin 500 deprem meydana geldi. Endişe veren artış sonrası sismik boşluk ve enerji biriken faylar ise merak konusu. Uzmanlara göre Bingöl Yedisu Fay Hattı'nın deprem üretme potansiyeli artarken, olası büyük 'Marmara Depremi'ne neden olacak fay segmentleri de enerji biriktirmeye devam ediyor. Deprem bilimcilere göre, İzmir ve çevresindeki büyük deprem riski de bitmiş değil.

Türkiye'de her yıl büyüklüğü 4 ve üzeri binden fazla deprem olurken, yıl boyunca irili- ufaklı 20 bin sarsıntı da kaydediliyor. 2024 yılında ise Türkiye genelinde 32 bin 500 depremin meydana gelmesi dikkat çekti. Depremlerin sayısındaki bu artış, "Endişe etmeli miyiz?" sorusunu gündeme taşırken; gözler, sismik boşluk olan segmentlerin yanı sıra enerji biriktiren riskli faylara çevrildi. Deprem uzmanları, Bingöl-Yedisu ve KAF Marmara segmentlerinde enerji biriktiğini belirtirken, önemli uyarlarda bulundular. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Can, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi'nden geçen kısmında enerji biriktiğini belirtirken, "Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı'nın birleştiği bölgede de enerji birikimi söz konusu. Türkiye'de her noktada deprem riski var nokta atışı tek yer söylememiz oldukça güç. Ege Fayı'nı da unutmamak lazım. Daha önce İzmir'de de büyük bir deprem meydana gelmişti" dedi.  

Depremlerde korkutan artış, Yedisu ve Marmara kırılacak mı? - Resim : 1
İnşaat Mühendisi Cüneyt Tüzün: "Türkiye’de 1900 ile 2017 arasında yaşanan 210 depremde 86 bin 802 kişi hayatını kaybetti. 597 bin 865 konut ağır hasar gördü." 

YEDİSU'YA DİKKAT!

Prof. Dr. Okan Tüysüz (Yer bilimci) "

"Türkiye'de normalde de yılda ortalama 25 bin deprem oluyordu ancak 6 Şubat felaketinden  sonra bu sayı 75 bine kadar yükselmişti. Bu sayı giderek azalıyor, ilerleyen süreçte daha da azalmasını bekliyoruz. Şu anda ise Marmara ve Bingöl Yedisu bölgeleri 7'nin üzerinde deprem yaratma potansiyeline sahip. Ölçümler Marmara Denizi'ndeki Kuzey Anadolu Fayı parçasının yılda ortalama 2 cm kadar hareket ettiğini gösteriyor. Marmara 7 ve daha üzeri bir depreme gebedir." 

BOŞLUK SÜRESİ DOLDU

Prof. Dr. Cenk Yaltırak (Jeoloji Mühendisi):

"32 bin 500 deprem olması normal, Türkiye kuşak itibariyle deprem üreten bir coğrafyada bulunuyor. Atmosferik olaylarla depremlerin ilgisi ise bulunmuyor. Çok büyük buz kütlesi hızlıca erirse yer kabuğu hareket edebilir ama bu olayın gerçekleşmesi milyonlarca yıl sürer. Türkiye'de sismik boşluklar var ve süreleri doldu. Bunlar 100 yıl içinde deprem üretecek ama yarın mı olur sonraki yıllar mı bunu tahmin etmek şu anki teknoloji ile mümkün değil. Deprem olacak başka bir şey deprem potansiyeli başka bir anlama geliyor. Marmara'da 7.0 üzerinde deprem oluşma potansiyeli var." 

O bölgeler de enerji birikti

"Türkiye'de sismik boşlukların olduğu her alan tehlikeli. Örneğin, Bingöl Yedisu, Marmara, Akdeniz'de Antalya Körfezi, Kıbrıs'tan İskenderun'a uzanan hat boyunca deprem ihtimali var. Sismik boşluk demek, tarihte bu saydığım bölgeler tarihte büyük depremler yaşadı ve aradan uzun zaman geçti. Bu da her an deprem olacağı gerçeği ile yaşamamız anlamına geliyor. Tam zamanı bilmesek de risk hep var.

Depremlerde korkutan artış, Yedisu ve Marmara kırılacak mı? - Resim : 2
Prof. Dr. Mustafa Erdik: "İstanbul’da depremler 20 milyon yıldır oluyor ancak son 2 bin yıldır kayıtlara geçiyor. İstanbul'da yüzde 50 ihtimalle 200 binadan biri ağır hasar alacak veya çökecek. Yaptığımız her inşaat şartnameye uygun olmalı, bütün binalar elden geçirilmeli, zayıf binalar yeniden yapılmalı." 

FARKLI TAHMİNLER

Öte yandan İstanbul'u etkileyecek olası Büyük Marmara Depremine ilişkin uzmanların yaptıkları tahminleri ise şöyle... 

Prof. Dr. Şerif Barış:  "6.7 veya 6.8’lik depremde kaos, kargaşa, yıkım ve ölümlere sebebiyet verir. Sürekli İstanbul’a odaklı konuşulması da üzücü." 

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: “Marmara'da, 7.7 büyüklüğünde deprem meydana gelmesi mümkün."

Prof. Dr. Ahmet Ercan: "İstanbul'u etkileyecek büyük deprem 2045'den önce olmayacak. Olası İstanbul depreminin 2045 yılından önce olması şaşırtıcı olur."

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: "İstanbul'da önümüzdeki yıllarda 6.5 şiddetinde bir depremin gerçekleşme ihtimalinin yüzde 2 civarında.",

Prof. Dr. Sinan Özener: "Tarihsel süreçte 1509’daki deprem 7.4 büyüklüğünde oldu. O tarihte meydana gelen büyük depremde Marmara Denizi’nde tsunami oluşurken, İstanbul’un kıyı bandında ciddi hasarlar yaşandığını tespit etmiş durumdayız."

Prof. Dr. Ziyaddin Çakır: "İstanbul'u etkileyen 1912 depreminin bittiği yerden başlayacak yeni bir kırık doğuya doğru ilerlerken yavaşlayıp durabilir. Bu da Marmara depreminin beklenenden daha küçük olma ihtimalini artırmaktadır."

[email protected]

Kaynak: Web Özel