Yeni pazar Güney Amerika, Türkiye kıtada oyuncu!

SİHA Arjantin Brezilya Türkiye Türk Savunma Sanayii ABD Dünya haberleri
Yeni pazar Güney Amerika, Türkiye kıtada oyuncu!

Çin ve Türkiye gibi oyuncuların da dahil olmasıyla Latin Amerika savunma pazarında Batı'nın payının düşmeye başladığı iddia edildi. Küresel savunma sitesi Defense News'in haberine göre Çin, Brezilya ve Arjantin ile birlikte kıta pazarına girdi. Türkiye ise Şili ile bir savunma anlaşması imzaladı.

ABD'de Pentagon'a yakınlığıyla bilinen Defense News'in “Batı'nın Güney Amerika'daki etkisi azalıyor mu?” başlıklı haberinde bölgede aralarında Türkiye'nin de olduğu yeni savunma oyuncularının etkisi dile getirildi. Uzun yıllardır uluslararası rekabetlere müdahil olmayan ve sınırdaş devletler arasında bir çatışma yaşanmayan Güney Amerika ülkelerinde giderek eskiyen savunma ürünleri dolayısıyla yeni bir pazar oluştuğunu dile getiren yazıda kıta genelinde savunma ürünleri alımında halen ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin hakimiyetinin devam ettiği vurgulandı.

Yeni pazar Güney Amerika, Türkiye kıtada oyuncu! - Resim : 1
Güney Amerika genelinde askeri ürün satışlarından fuarlara kadar ticari etkinin başta Çin ve Türkiye olmak üzere uluslararası oyuncular tarafından kırılmaya başladığı ifade ediliyor.

ÇİN LATİN DÜNYASINDA ABD İLE REKABET HALİNDE

Yazıda kıta genelinde askeri ürün satışlarından fuarlara kadar bu ticari etkinin başta Çin ve Türkiye olmak üzere uluslararası oyuncular tarafından kırılmaya başladığına yer verildi. Yazıda kıta genelindeki son savunma gelişmelerine de yer verilerek “savunma dünyasının yeni gözdesi Güney Amerika” ifadesi kullanıldı. Yazıda bölgede yaşanan son savunma gelişmelerine de yer verilerek Güney Amerika'daki yeni oyuncuların hamleleri şu ifadelerle anlatıldı:

ÇİN-ARJANTİN-BREZİLYA HATTI

Brezilya Genel Kurmay Başkanlığı'ndan üst düzey bir delegasyon Çin'in NORINCO firmasını 2023 Haziran ayında ziyaret etti. Görüşmede Brezilya'nın top ve hava savunma kabiliyetlerinin Çin savunma ürünleriyle donatılması için bir anlaşma imzalandı. Arjantin'de 2023 Ocak ayında aynı firmanın VN-1 zırhlı askeri aracının alımı için bir başka anlaşma imzaladı. Brezilya hükümetinin Çin'den teknoloji desteği aldığı milli denizcilik programı sonucunda Eylül 2022 tarihinde ilk milli denizaltısını üretmeyi başardığı ve program çerçevesinde 2023 yılının sonuna kadar da milli fırkateynini suya indirmeyi planladığı da dile getirildi.

Yeni pazar Güney Amerika, Türkiye kıtada oyuncu! - Resim : 2
Brezilya top ve hava savunma kabiliyetlerinin Çin savunma ürünleriyle donatılması için üç ay önce bir anlaşma imzaladı.

UÇAKLAR İÇİN ÇİN TERCİHİ ARTMAYA BAŞLADI

Geçtiğimiz yıldan bu yana Brezilya ve Arjantin hükümetlerinin Çin'den askeri kargo uçağı almak için girişimlerde bulunulduğu bilgisinin paylaşıldığı yazıda 20 Temmuz 2020 tarihinde Kolombiya hükümetinin de Çin'e savaş uçakları alımı için bir heyet gönderdiği ifade edildi. Heyetin temasları hakkındaki bilgilerin gizli tutulduğu bilgisine yer verilen yazıda Arjantin hükümetinin de Çin'den ayrıca JF-17 savaş uçakları alma seçeneğini değerlendirdiği ifade edildi.

TÜRKİYE DE KITADA OYUNCU

Yazıda Türkiye'nin de kıta genelinde yeni bir oyuncu olarak varlık göstermeye başladığı bilgisine yer verildi. Yazıda Türkiye'nin Şili Silahlı Kuvvetleri envanterindeki Leopard 2A4 Ana Muharebe Tankları modernizasyonu anlaşmasına imza attığına vurgu yapıldı. Türk savunma sanayii Güney Amerika bölgesinde 2019 yılından bu yana faal durumda. İlk kez Nisan 2019 tarihinde Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen LAAD/Brezilya Savunma ve Güvenlik Fuarı'na katılan Türk firmaları önce T129 ATAK helikopterleriyle kıta genelinde dikkat çekmişlerdi. Güney Amerika ülkeleri Türkiye'nin Bayraktar ve Akıncı SİHA'larıyla da yakından ilgileniyorlar.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

türkiye Çin ABD Batı Arjantin Brezilya Şili savunma Bayraktar akıncı SİHA