Vizeciler anlatıyor: Eskiden 20 günden aşağı vermezlerdi...

Almanya Fransa Avrupa
Vizeciler anlatıyor: Eskiden 20 günden aşağı vermezlerdi...
Türkiye'den her yıl on binlerce vatandaş Schengen vizesi için başvuruyor. İllüstrasyon: Haberglobal.com.tr

Schengen ülkelerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından istediği vize başvurularında ret oranı son zamanlarda büyük artış gösterdi. Türkiye bu ayrımcılığı, AKPM'ye taşıdı. Peki bu muamele sadece Türklere özgü mü? Neden çok fazla belge isteniyor? Schengen vizelerinin verilmeme sebebi ne?

Son zamanlarda eğitim ve sağlık gerekçesiyle ile bile olsa Avrupa Birliği ülkelerine gitmek isteyen vatandaşlara AB ülkeleri vize vermiyor. Türk vatandaşlarının son yıllarda Schengen ülkelerine gitmek için başvurduğu vizelere gelen ret kararları arttı. Türkiye, Türk vatandaşlarının Schengen vizesi sırasında karşılaştıkları ayrımcılığı belirten raporu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne (AKPM) taşıdı.

Raporda; vize başvurularında Türklerin çok fazla soruya maruz kaldığı, 2014 yılında yüzde 4 oranında olan Schengen vize başvurusu ret oranının, 2020 yılı itibarıyla yüzde 12.7'ye yükseldiği belirtildi.

Raporda ayrıca şu sorunlar sıralandı; Türk vatandaşlarının vize süreçlerine ilişkin 'gereksiz ve çok fazla belge talep edilmesi, ücretlerin yüksekliği, tek girişli ve kısa süreli vize basılması, vizenin gitme amacı ortadan kalktıktan sonra basılması.

Konsolosluklar ile diplomatik misyonlarla aracılık hizmetleri yürüten vize danışmanlık şirketleri yetkilileri son yıllardaki ret oranlarına dikkat çekiyor.

Vizeciler anlatıyor: Eskiden 20 günden aşağı vermezlerdi... - Resim : 1

'HAFTALIK VEYA TEK KULLANIMLIK VİZE'

Ankara'da hizmet veren Skyvize danışmanlık şirketinin sahibi Tacettin Candemir, Yunanistan ile sorunlar yaşanması nedeniyle ve İsveç-Finlandiya'nın NATO sürecinde vize reddinin çok daha fazla olduğunu söylüyor.

Candemir, "Schengen Bölgesi başvuru alıyor ancak çoğu ret ile sonuçlanıyor. Schengen içinde en fazla vize veren ülke Fransa'ydı. Ama şu an devamlı gidip-gelenlere bile çok az süreli ya da tek girişlik vize veriyor. Eskiden 20 günden aşağı vize vermezdi. Şu an haftalık veya 10 günlük vize çıkarmaya başladılar" dedi.

Vize retlerinde Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vize ile çıkıp yerleşmek istemesinin de etkisi olduğunu söyleyen Candemir, "İnsanlarımız gidip gelmiyor, özellikle gençler. Rusya pasaport, iki fotoğraf ve bir başvuru formu istiyor. Schengen ülkeleri ile diğer ülkeler ciddi problemler çıkarıyor" diyor.

İzmir'de hizmet veren BRS Global Vize Danışmanlık yöneticisi Bahar Ayvaz ise dosya onayı alamayacak kişilerin bile çok fazla vize başvurusunda bulunduğunu belirterek, "Avrupa'da vizeyi alan geri dönmüyor. Konsolosluklar bu sebeple daha fazla belge ve evrak istiyor" diyor.

'KONSOLOSLUKLAR GÖÇÜN FARKINDA...'

İstanbul Beşiktaş'ta hizmet veren Gvize Danışmanlık şirketi çalışanı Ece H., "Schengen ülkeleri, ülkelerine gelen kişinin geri dönüp dönmeyeceğini, onları Türkiye'ye bağlayacakları bir iş olup olmadığını soruşturuyor. Yani oraya iş veya tatil için gittiğine inanmak istiyor" diyor.

İstanbul'daki Atoll Turizm şirketinin yetkilisi ise, "Yıllardan beridir bu durum hep böyle. Yeni bir durum değil. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına her türlü zorluğu çıkarıyorlar. Diğer ülkelerde bu sorun yaşanmıyor" dedi. 

'BU KADAR BELGE REVA MI?'

Peki Schengen vizesi reddedilen vatandaşlar ne diyor? 17 Haziran'da İsviçre Konsolosluğu tarafından turistik vize başvurusu reddedilen doktora öğrencisi Hüseyin Saltan, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Doktora öğrencisiyim. Aylık bursum 3 bin 825 TL. Vize işlemleri için 7 bin TL ödedim. Geri dönmeyeceğime dair kanaat oluşmuş. Bunu herkes yaşıyor" diyor. 

Saltan, Avrupa ülkelerinden vize alabilmek için gerekli belgeleri şöyle sayıyor; "Banka hesap dökümü, SGK dökümü, gidiş-dönüş uçak bileti, aracı kuruma 50, konsolosluğa 80 euro, kargo ücreti 265 TL, fotoğraf 75 TL, sağlık sigortası, otel rezervasyonu, öğrenci belgesi. Bunlar bizlere reva mı?" 

Tamer Avcı isimli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Schengen vizesi almak için başvuru yaparken topladığı evrakların oluşturduğu küçük kağıt dağını anlattığı tweet'i 9 bini aşkın beğeni almıştı.☝

E.Ç. İstanbul'da bir organizatör. Organizasyon işleri için sık sık Avrupa'ya, yurt dışına çıkıyor. Almanya vizesi reddedilen E.Ç., "Daha önce gidip gelmiştim. Bu kez reddettiler, sebebi başvuru nedenimi yeterli bulmayışları. Konsolosluk çalışanlarının maaşları vize ücreti ile ödeniyor sanırım, vize reddi verip ekstra döner sermayeye gelir sağlıyorlar yoksa başka açıklaması yok" diyor.

Vizeciler anlatıyor: Eskiden 20 günden aşağı vermezlerdi... - Resim : 2
1 Temmuz'da çekilen bu fotoğraf, İstanbul'da bir vize danışmanlık merkezinin girişini gösteriyor. (Fotoğraf: Ercan Beyazkılıç)  

FRANSA'DA YER BULAMAYINCA ALMANYA

Öğretmenlik yapan S.U. eşiyle birlikte Fransa'daki kardeşinin yanına gitmek için İstanbul Fransa Başkonsolosluğu'na başvurdu. Randevu bulamayınca 1 Temmuz'da Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'ndan randevu aldı. S.U., "Ben öğretmenim, eşim doktor turist olarak gidip gelecektik. Kalıcı olmayacağımız belli olduğu halde zorluk çıkarılıyor. Biletleri aldık, her şeyi hazırladık. Vizeden randevuyu alamadık. Almanya üzerinden Fransa'ya geçeceğiz" dedi.

[email protected]

Kaynak: Web Özel

özel haberler