"Vibrio bakterisi", küresel ısınma felaketi

İklim değişikliği Kuraklık riski Kuraklık Avrupa Dünya haberleri Bilim Haberleri Sağlık Haberleri Ekonomi haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Teknoloji Haberleri Türkiye sağanak yağış kar yağışı
"Vibrio bakterisi", küresel ısınma felaketi

Küresel iklim değişikliğinin neden olduğu tehditler artıyor. Denizlerin ısınmasıyla, insanlarda hastalık ve ölüme neden olan Vibrio bakterilerinin gittikçe yayılmaya başladığına dikkat çekilirken, bu durumun dang humması vakalarında da ciddi artışa neden olacağı belirtiliyor.

Küresel iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışı tüm dünyayı tehdit ediyor. İnsanlığı bekleyen büyük tehlikeler son olarak "Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayım 2023 Raporu" ile bir kez daha ortaya serildi. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Meteoroloji Örgütü gibi kuruluşlardan uzmanlar tarafından hazırlanan raporda sıcaklığa bağlı ölümlerde 4.7 artış olacağına dikkat çekilirken, Raporda 65 yaş üstü kişilerde sıcaklığa bağlı ölümlerin 2013-2022 döneminde 1991-2000 dönemine kıyasla yüzde 85 oranında arttığına yer verildi.

"Vibrio bakterisi", küresel ısınma felaketi - Resim : 1
2023 yılı özellikle kıta Avrupası'nda rekor sıcaklıkların kırıldığı bir dönem olarak kayda geçti. Yaz dönemi sıcaklıkların 50 dereceye çıktı bölgeler oldu. 

100 BİN YILIN SICAĞI 

Küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle 122 ülkedeki 127 milyon insanın orta ve şiddetli gıda güvensizliği yaşadığının altı çizilen raporda,  "2022 yılında insanlar ortalama olarak 86 gün boyunca sağlığı tehdit eden yüksek sıcaklıklara maruz kaldı. Dünya 2023 yılında, 100 bin yılı aşkın bir sürenin en sıcak küresel sıcaklıklarını yaşadı ve her kıtada sıcaklık rekorları kırılarak dünyanın dört bir yanındaki insanlar ölümcül zararlara maruz kaldı" görüşleri sıralandı.

VİBRİO RİSKİ ARTIYOR

Denizlerin ısınmasıyla, insanlarda hastalık ve ölüme neden olan Vibrio bakterilerinin yayıldığı da vurgulanan raporda, "Vibrio bakterileri için uygun kıyı şeridi uzunluğu yüzde 17-yüzde 25 oranında artarak yüzde 23-39 daha fazla vakaya yol açacak ve dang hummasının bulaşma potansiyeli yüzde 36-37 oranında artarak hızlı küresel yayılmasına katkıda bulunacaktır" bilgisi paylaşıldı. 

"Vibrio bakterisi", küresel ısınma felaketi - Resim : 2
Sıcaklık artışı ve denizlerdeki ısınma ile bakteri türlerindeki artış insan sağlığını tehdit ediyor. 

490 MİLYAR SAAT İŞ KAYBI 

Raporda aşırı hava olaylarından kaynaklanan ekonomik kayıpların toplam değerinin 2022 yılında 264 milyar ABD doları olacağı tahmin edildiği, de vurgulanırken şu bilgiler paylaşıldı: "Bu değer 2010-2014 dönemine kıyasla yüzde 23 daha yüksektir. Isıya maruz kalma aynı zamanda 2022 yılında küresel olarak 490 milyar potansiyel işgücü saati kaybına yol açtı. Daha sık görülen sıcak hava dalgaları, 2041-2060 yılları arasında yaklaşık 525 milyon daha fazla insanın şiddetli gıda güvensizliği yaşamasına yol açarak."

"PAMUK İPLİĞİNE BAĞLIYIZ"

Öte yandan küresel ısınma, kuraklık ve ekstrem hava olaylarını neden olacağı olumsuzlukları ortaya koyan raporu değerlendiren Temiz Hava Hakkı Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa ise dünya üzerindeki yaşamın pamuk ipliğine bağlı denebilecek kadar kritik bir eşikte bulunduğunu söyledi.

"Vibrio bakterisi", küresel ısınma felaketi - Resim : 3
Küresel sıcaklık artışı nedeniyle Antarktika'daki buzullar da hızla erimeye devam ediyor. 

CANLI TÜRLERİ YOK OLACAK 

Karababa, uyarılarını şöyle sürdürdü: "Küresel sıcaklık artışı 1.5 santigrat derecede sınırlandırılamazsa milyonlar, hatta milyarlarca insan aşırı sıcaklar, salgın hastalıklar, sıcaklıklarla artan hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybedecek. Binlerce canlı türü yok olacak. Tüm insanların ve insan dışı canlıların yaşam hakkını korumak için fosil yakıtlardan bir an önce vazgeçilmeli."

mert.inan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel