Ülke şokta! Alman ordusu Anayasa dinlemiyor

Almanya ÖZEL HABERLER Avrupa Birliği Gündem haberleri Yaşam Haberleri Türkiye Askeri teknoloji Dünya haberleri gurbetçiler
Ülke şokta! Alman ordusu Anayasa dinlemiyor

Alman Ordusu, İstihbarat skandalıyla çalkalanıyor. AB'ye yakın yayın organlarının elde ettiği bilgilere göre Alman Ordusu cep telefonlarından internete kadar her alanda denetim dışı istihbarat faaliyetleri yürütüyor. Faaliyetlerin odağında ise Almanya vatandaşlarının bulunması büyük tepki yarattı.

Avrupa Birliği'ne yakınlığıyla bilinen EU Observer yayın organı Almanya ordusunun toplumun tüm kademelerine girerek ülke vatandaşları hakkında istihbarat topladığını iddia etti. İsmi gizli tutulan Alman bürokratların paylaştığı bilgilere dayandırılan habere göre Alman ordusu cep telefonlarından internete kadar her alanda ülke vatandaşlarını dinliyor ve hiçbir yasa bu faaliyetleri engelleyemiyor. Alman demokratlar ise ordu istihbarat faaliyetlerinin denetleme altına alınmasını istiyor. 

DENETLEME YOK

Merkezi AB kurumlarının da yer aldığı Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan ve Avrupa genelindeki en yaygın haber sitelerinden olan EU Observer, Alman ordusunun ülkede büyük bir tartışmanın merkezinde olduğunu ortaya çıkardı. Yayın organı eski Şansölye Angela Merkel döneminde çıkarılan bir yasa ile Alman ordusunun (Bundeswehr) istihbarat faaliyetlerinin tüm politik ve yasal gözlem ile incelemelerden ayrı tutulduğunun altını çizdi.

Ülke şokta! Alman ordusu Anayasa dinlemiyor - Resim : 1
Alman ordusu cep telefonlarından internete kadar her alanda ülke vatandaşlarını dinliyor ve hiçbir yasa bu faaliyetleri engelleyemiyor.

ORDU KONTROL DIŞI

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'un 2022 yılında yaptığı ve ülke tarihine “Zeitenwende” (dönüm noktası) olarak geçen ünlü açıklamasında Alman ordusunun yeniden yapılandırılacağı ve Avrupa'nın en güçlü ordusu haline getirileceği vurgulanmıştı. Geçen süre içerisinde Alman ordusu deniz savaş araçlarından, lazer silahlarına, yeni tip tanklardan hava kuvvetlerine kadar çok ciddi atılımlar gerçekleştirdi. Ancak EU Observer'in elde ettiği bilgilere göre ordunun yalnızca savunma gücü değil istihbarat gücü de arttı. Üstelik bu genişleme “kontrol dışına çıkmış durumda!”

HESAP BİLE VERMEDİ

Geçtiğimiz 16 Ekim tarihinde Almanya Parlamentosu'nda gerçekleşen ve ülkedeki tüm istihbarat örgütlerinin denetlendiği Parlamento Kontrol Komitesi toplantısında federal milletvekilleri özellikle ordu istihbarat faaliyetlerinin neler olduğu konusunda hükümete zorlayıcı sorular sordular. Hükümet kanadı ise sorulara cevap veremedi. İsmi gizli tutulan Alman bürokratların verdiği bilgilere göre ülkedeki istihbarat faaliyetlerini denetleme noktasında en üst kurum olan Komite'nin bile ordu istihbarat faaliyetlerini sorgulama ve denetleme yetkisi yok. Kulis bilgilerine göre bu sebepten ötürü ordudan hiçbir yetkili de Alman Meclisi'ndeki toplantıya “katılma gereksinimi duymadı.”

Ülke şokta! Alman ordusu Anayasa dinlemiyor - Resim : 2
Almanya Parlamentosu'ndaki demokratlar ordunun yasaları hiçe sayan istihbarat faaliyetlerine ateş püskürüyorlar. 

ALMAN HALKINI İZLİYORLAR

Elde edilen bilgilere göre Alman ordusu tüm ülke üzerinde çok geniş ve etkin bir istihbarat toplama, izleme ağı kurmuş durumda. Ortam dinleme ve cep telefonu takibinden internet kullanımı özel bilgilerinin analizlerine kadar ordunun toplumda sirayet etmediği özel bir alan neredeyse yok gibi. Almanya'da çok sayıda siyasi parti ordunun istihbarat faaliyetlerinin iletişimin gizliliği ya da basın özgürlüğü gibi yasalara müdahale olduğu yönünde eleştirilerde bulunsa da bu konuda henüz bir adım atılmış değil. Alman demokratları endişelendiren asıl kaygı ise ordunun yurtiçindeki Alman vatandaşlarını gözetliyor oluşu.

IRKÇILIKLA GÜNDEMDELER

Ordu içinde yaklaşık 7 bin askeri personelin istihbarat toplamakla görevli olduğu ifade edilirken bu rakamın Almanya Dış İstihbarat Örgütü olan BND çalışan sayısına çok yakın olduğu da vurgulanmakta. Almanya'daki tüm istihbarat örgütlerinin çalışma sınırları yasalar çerçevesinde belirlenirken ordu istihbaratı ise yalnızca kendi iç yasalarıyla hareket edebiliyor. Almanya'da hali hazırda hükümet tarafından istihbarat yasasının değiştirilmesi için çalışmalara devam ediliyor ancak Alman ordusu halen bu çalışmaların kapsamı dışında bırakılıyor. Almanya ordusu daha önce ırkçı subayların toplantıları ve ordudaki ırkçı eylemlerle de gündeme gelmişti.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel