Ukrayna'dan Lavrov'un Türkiye ziyareti öncesinde 'tahıl nakliyesi' açıklaması

Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Rusya
Ukrayna'dan Lavrov'un Türkiye ziyareti öncesinde 'tahıl nakliyesi' açıklaması

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ziyareti öncesinde 'tahıl krizi' ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ziyaretinin öncesinde 'tahıl nakliyesi' ile ilgili açıklama yaptı. 

Ukrayna’da ihraç edilmeyi bekleyen ve 20 milyon tondan fazla olduğu ifade edilen buğdayın ve tahılın ülkeden çıkarılması konusunda Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ziyareti öncesi bugün açıklama yaptı.

Bakanlık, Türkiye’nin çabalarını takdir ettiklerini ifade ederek “Nakliyeyi yeniden kurmak için etkili güvenlik garantilerine ihtiyaç vardır. Bu tür garantiler, kıyıları denizden gelen tehditlerden korumak için uygun silahların Ukrayna'ya sağlanarak ve üçüncü ülkelerin deniz kuvvetlerinin Karadeniz'in ilgili kesimlerinde devriye gezmesi için dahil edilerek sağlanmalıdır” denildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna hükümetinin küresel bir gıda krizini önlemek adına Ukrayna limanlarının önündeki engelleri kaldırmak için her türlü çabayı gösterdiğini ifade ederek BM ve ortaklarla birlikte tarım ürünlerinin ihracatı için insani bir koridor oluşturma olasılığı üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

İNSANİ KORİDORU ODESSA’YA SALDIRMAK İÇİN KULLANABİLİRLER

Bakanlık “Mikolayiv'deki bir tahıl terminaline son füze saldırısı göz önüne alındığında, Rusya'nın böyle bir koridoru Odessa ve güney Ukrayna'ya saldırmak için kullanma planlarını göz ardı edemeyiz” ifadelerini kullandı. Bakanlık açıklamasına şöyle devam etti;

“Bu nedenle, nakliyeyi yeniden kurmak için etkili güvenlik garantilerine ihtiyaç vardır. Bu tür garantiler, kıyıları denizden gelen tehditlerden korumak için uygun silahların Ukrayna'ya sağlanarak ve üçüncü ülkelerin deniz kuvvetlerinin Karadeniz'in ilgili kesimlerinde devriye gezmesi için dahil edilerek sağlanmalıdır.”

TÜRKİYE’NİN ÇABALARINI TAKDİR EDİYORUZ

Türkiye'nin Ukrayna limanlarının önündeki engelleri kaldırma çabalarını takdir ettiklerini belirten Ukrayna Dışişleri açıklamasında “Aynı zamanda şu anda Ukrayna, Türkiye ve Rusya arasında bu konuda herhangi bir anlaşma bulunmadığını da belirtmek gerekir. Kararların ilgili tüm tarafların katılımıyla alınması gerektiğini vurguluyoruz. Ukrayna'nın çıkarlarını dikkate almayan her türlü anlaşmayı reddedeceğiz” ifadelerini kullandı. Ukrayna’nın dünya pazarına kamyon, demiryolu ve nehir taşımacılığı yoluyla tahıl tedarik etmeye başladığı vurgulandı. 

UKRAYNA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ BODNAR'DAN, 'TAHIL KORİDORU' AÇIKLAMASI

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasiliy Bodnar da konuya ilişkin bir açıklamada bulundu.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, tarım ürünlerinin deniz yolu ile ihracatı için güvenli koridor görüşmelerine ilişkin, "Bu konudaki Türkiye'nin çabalarını takdir ettiğimizi ifade etmek isterim. Aynı zamanda Ukrayna, Türkiye ve Rusya arasında bu konu ile ilgili varılmış herhangi bir anlaşmanın henüz olmadığının altını çizmek isterim." dedi. 

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, tarım ürünlerinin deniz yolu ile ihracatı için güvenli koridor görüşmelerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Bodnar, Ukrayna'nın, küresel gıda krizinin önüne geçmek amacıyla Ukrayna limanları üzerindeki blokenin kaldırılması için maksimum çaba sarf ettiğini belirtti. Bodnar, geçtiğimiz hafta Ukrayna ve Türkiye Cumhurbaşkanlarının, Ukrayna'dan tarım ürünlerinin deniz yolu ile ihracatı için güvenli koridorun oluşturulmasına dair bir görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "Bu konuda Türkiye'nin çabalarını takdir ettiğimizi ifade etmek isterim. Aynı zamanda Ukrayna, Türkiye ve Rusya arasında bu konu ile ilgili varılmış herhangi bir anlaşmanın henüz olmadığının altını çizmek isterim. Ukrayna'da bulunan tarım ürünleri ile ilgili kararlar tüm ilgili tarafların katılımıyla verilmelidir. Ukrayna'nın menfaatlerini dikkate almayan anlaşmalar tarafımızca reddedilecektir. Ayrıca Rusya Federasyonu'nun Mykolayiv'deki tahıl terminaline geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği füze saldırısına bakılırsa Rusya'nın bu koridordan istifade ederek onu Odesa ve Ukrayna'nın güneyine saldırmak için bir fırsat olarak kullanmak isteyebileceği ihtimalini gözardı edemeyiz. O yüzden deniz taşımacılığının yeniden başlaması için etkili güvenlik garantileri lazım. Söz konusu garantiler, denizden gelebilecek tehditlerden sahillerini korumak için Ukrayna'ya ilgili silahların temini ve Karadeniz su alanının ilgili kısmını korumak için üçüncü ülkelerin deniz kuvvetlerinin katılımı yolu ile sağlanmalı. Şu an BM ve ortaklarımızla birlikte Ukrayna'daki tarım ürünlerinin ihracatı için insani koridorun oluşturulması imkanı üzerinde çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. (

 

Kaynak: DHA

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı türkiye Lavrov