Ukrayna böyle kaybediyor!

Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Dünya haberleri Gündem haberleri Moskova Vladimir Putin
Ukrayna böyle kaybediyor!

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Kiev, Kasım ayından bu yana geri çekilme halinde. Pentagon'a göre son olarak Avdiivka kentini de kaybeden Ukrayna ordusunda yılgınlık, yorgunluk, mühimmat eksikliği, kaçan asker ve komutanlar sorunları büyüyor. Uzmanlar Ukrayna'nın savaşı kaybetmeye başladığını düşünüyorlar.

Küresel savunma ve istihbarat yayın organlarındaki bilgilere göre Ukrayna, Rusya ile olan savaşını kaybediyor. Bir yandan ABD Kongresi'nden ve Avrupa Birliği'nden (AB) Kiev'i, Moskova ile pazarlık masasına oturtmaya ikna etmek için sesler yükselirken diğer yandan Ukrayna'nın neden son bir ayda iki kentini Rusya'ya kaybettiğinin de sebepleri ortaya çıkmaya başlıyor. Gerek Ukrayna hükümeti gerekse de ABD Başkanı Joe Biden ve Avrupa Birliği yetkilileri Kiev'in çok ciddi bir mühimmat, özellikle de hava savunma sistemleri ve 155 mm'lik top mermileri sıkıntısı yaşadığını uzun süredir dile getiriyorlar. Ancak kaynaklara göre ülkenin savaşı kaybetme noktasına gelmesindeki tek sebep bu değil.

Ukrayna böyle kaybediyor! - Resim : 1
Pentagon kaynaklarına göre Ukrayna'nın cephede savaşan mevcut birlikleri savaş yorgunu ve motivasyonsuz durumdalar.

ASKERLER YORGUN

ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) yakınlığıyla bilinen "Military.com" yayın organının askeri kaynaklardan aldığı bilgilere göre Ukrayna'nın cephede savaşan mevcut birlikleri savaş yorgunu ve motivasyonsuz durumdalar. Cephede aylardır ara vermeden savaşan birlikler bulunduğu gibi Rusya'ya kaybedilen Avdiivka kentini savunan birliklerin de 2 yıldır yenilenmeden yorgun halde bölgede bulundukları ifade ediliyor.

Rusya'nın Ukraynalı askerlerin mühimmatlarını bitirmek için önden sahte saldırılar gerçekleştirdiği mühimmatın bitmesinin ardından ise toplu saldırıya geçtikleri ifade ediliyor. Ukrayna'daki yedek birliklerin sayısının giderek azalması ise uzmanlar tarafından ordunun durumunu açıklayan bir başka sebep olarak gösteriliyor.

GERİYE ÇEKİLİYORLAR

Bahsi geçen eksikliklerin yanı sıra kayıp asker, silah ve mühimmatların yerine yenilerinin cepheye intikal ettirilememesi karşısında askerlerin esir olmamak ya da ölmemek için sürekli geriye çekildiği de ifade ediliyor. Bölgeden gelen raporlara göre Rusya'nın Mariupol kentindeki saldırılarda ele geçirilen çoğu Ukrayna askerini öldürmesi Kiev'in birliklerindeki motivasyonu kırmış durumda.

KOMUTANLAR KAÇIYOR

Pentagon kaynaklarına göre Ukrayna ordusunda subay kadrosunda da emir komuta zinciri alt üst olmuş durumda. Ülkenin eski Genelkurmay Başkanı Valerii Zaluznyni'nin görevden alınmasının ardından subay kadrosunda Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'ye karşı büyük bir tepki oluştuğu ifade ediliyor. Bölgenin savunmasından sorumlu üst rütbeli subaylardan birisinin ise beraberindeki iki askerle birlikle kaçtığı ifade ediliyor. Uzmanlara göre askerlerden birisinin ölü bulunması ve komutan ile diğer askerin kayıp olması Ukrayna ordusunun parçalanmış halini de gözler önüne sermekte.

Ukrayna böyle kaybediyor! - Resim : 2
Ukrayna askerleri Rusya'nın kullandığı stand-off bombaları (fotoğrafta) dolayısıyla hareket edemez hale geldiklerini ifade etmekteler.

KARŞI DURAMIYORLAR

Yayın organı Avdiivka'dan çekilen askerlerle yapılan görüşmeleri de yayınladı. Yaşadıklarını paylaşan Ukrayna askerleri çok yorgun olduklarını, saldırı ya da savunma için gerekli mühimmat ve en temel ekipmanlardan bile yoksun olduklarını ifade ediyorlar. Askerler Rusya'nın Kasım ayından bu yana Ukrayna kentlerine karşı kullandığı stand-off bombaları dolayısıyla hareket edemez hale geldiklerini de ifade etmekteler. Stand-off bombası atıldıktan sonra binaların içine düşmesiyle birlikte patlayarak bina içindeki insanlara büyük zarar vermesiyle bilinen bir bomba çeşidi.

ANİ BASKINLAR YILDIRDI

Askerler ayrıca Ukrayna tarafındaki yorgunluğu bilen Rus birliklerin geceleri vur-kaç taktiğiyle, gündüzleri ise kazdıkları tünellerden çıkarak ani baskınlar düzenlediklerini ve Ukrayna birliklerinin nefes alamaz hale geldiğini de ifade etmekteler. Pentagon uzmanlarına göre Ukrayna askerlerinde savaşın kaybedildiği düşüncesi akıllarda yerleşmeye başlamış durumda.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel