Türkiye'nin kazanan kadınları

Gündem haberleri Yaşam Haberleri 31 Mart Yerel Seçimleri yerel seçim İstanbul Ankara İzmir CHP AK Parti
Türkiye'nin kazanan kadınları

31 Mart Yerel Seçimleri'nin resmi olmayan sonuçlarına göre 81 ilin 11'ini kadınlar yönetecek. İstanbul'da Bakırköy, Maltepe ve Üsküdar'da kadın adaylar kazanırken, rekor ise İzmir'de. Kentin 30 ilçesinden 8'inde kadınlar işbaşı yapacak. Adana ve Ankara'da ise birer kadın başkan var.

Yerel seçim sonuçlarının ardından gözler kadın adayların kazandıkları belediyelere çevrildi.  2019'daki yerel seçimlerde kadın aday oranı yüzde 7,89 olarak gerçekleşmiş, söz konusu tarihta yapılan seçimlerin sonunda 81 ilin 4'ünde kadın belediye başkanı seçilmişti. Bu sayı Pazar akşam 11'e yükseldi. Gaziantep'te AK Parti adayı Fatma Şahin, Tekirdağ'da CHP adayı Candan Yüceer, Edirne'de CHP adayı Filiz Gencan Akın, Aydın’da CHP'li aday Özlem Çerçioğlu, Afyonkarahisar'da CHP adayı Burcu Köksal, Eskişehir'de CHP adayı Ayşe Ünlüce, Bilecik'te CHP adayı Melek Mızrak Subaşı, Diyarbakır'da DEM Parti adayı Ayşe Serra Bucak Küçük, Siirt’te DEM Parti adayı Sofya Alağaş, Batman’da DEM Parti adayı Gülüstan Sönük, Ağrı'da DEM Parti adayı Hazal Aras seçimlerde ipi göğüsleyen isimler oldu. 

Türkiye'nin kazanan kadınları - Resim : 1
Fatma Şahin, Gaziantep'te seçimleri kazanmayı başardı 

İSTANBUL'DA 3 İLÇE 

Yerel seçim sonuçlarının ardından İstanbul'da ise 39 ilçeden 3'ünü kadın adaylar kazandı.  Beyin cerrahı olan CHP'li Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu, Bakırköy'de yüzde 67 oy aldı. CHP bir önceki seçimde Bakırköy'de oyların yüzde 56'sını almıştı. CHP'nin Maltepe Belediye Başkanlığı için aday gösterdiği Mimar Esin Köymen de ilçede belediye başkanlık yarışını kazanan ilk kadın aday oldu. Köymen seçim yarışını yüzde 58'le tamamladı. İstanbul'da seçim rekabetinin kıyasıya geçtiği ilçelerden biri olan Üsküdar'da da CHP adayı olan gemi mühendisi Sinem Dedetaş yüzde 49 oy alarak seçildi. CHP, geçen seçimlerde 9 bin oy farkla kaybedilen Üsküdar'ı 23 bin oy farkla AK Parti'den aldı.

Türkiye'nin kazanan kadınları - Resim : 2
Aydın’da CHP'li aday Özlem Çerçioğlu seçimleri kazandı.

İZMİR'E KADIN ELİ DEĞECEK 

Ankara'nın tek kadın belediye başkanı ise Akyurt ilçesi Ak Parti adayı Hilal Ayık oldu. Ayık, aynı zamanda yazılım mühendisi. Kadınların 30 ilçesinden 8'ini kazandığı İzmir'de de tablo oldukça renkli. Çeşme'de Lal Denizli, Foça'da Saniye Fıçı, Karabağlar'da Emine Helil İnay Kınay, Karaburun'da  İlkay Girgin Erdoğan, Karşıyaka'da Behice Yıldız Ünsal, Kınık'da Sema Bodur, Konak'da Nilüfer Çınarlı Mutlu, Selçuk'ta Filiz Ceritoğlu seçimlerde rakiplerini geride bırakmayı başardı. Adayların tamamı ise CHP'li. Adana'nın Seyhan ilçesinde de CHP adayı Oya Tekin belediye başkanı seçildi. Adana'nın kazanan tek kadın başkanı Tekin oldu. 

ANTALYA'DA 3 KADIN 

Antalya'da toplamda 30 ilçenin de 3'ü kadınlara emanet olacak. Korkuteli'nden Saniye Caran ile Akseki ilçesinden İlkay Akca CHP'den seçilirken, İbradi ilçesinden seçilen isim AK Parti adayı Hatice Sekmen oldu. 

BÜYÜK ÖNDER SAYESİNDE 

Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 1930 yılından itibaren Türk kadınına önce belediye seçimlerine katılma, sonrasında köylerde muhtar olma, milletvekili seçme ve seçilme hakkını veren yasayı hayata geçirdi. Bu haklar, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Türk kadını, seçme ve seçilme hakkını Fransız kadınlardan 11, Belçikalı kadınlardan 14, İsviçreli kadınlardan ise tam 36 yıl önce hak kazandı. O günden itibaren kadınlar her alanda yer almaya devam ettiler. 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde ise kadınlar Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmayı başardı. 

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel