Türk tankı ABD'nin radarında, "Altay" senatörleri böldü!
ABD Kongresi'ndeki son kulislere göre asker kökenli bazı senatörler; Türkiye'nin elindeki yüksek tank sayısından endişeliler. Senatörler arasında Türkiye'nin "coğrafyasında" müdahalede bulunabileceğini düşünenler çoğunlukta bulunurken, Türkiye'yi müttefik görenler ise Milli 'Altay' savaş tankı projesinin "NATO'yu güçlendireceğini" düşünüyor. İşte Kongre koridorlarından yansıyan son Türkiye kulisleri...
ABD'de Türkiye'ye yönelik son kulis bilgiler gün yüzüne çıktı. Cumhuriyetçi Parti'nin basındaki en önemli kalesi kabul edilen National Interest'de (NI) yayınlanan analiz yazısında Türkiye hakkındaki güncel Kongre kulisleri paylaşıldı. Kongre'nin askeri ve istihbarat kökenli üyeleri bir yandan, “Türkiye'nin elinde neden bu kadar çok savaş tankı var” sorusuyla tedirginliklerini ortaya koyarlarken; üyelerin bir kısmı ise Ankara'nın milli tank projesi 'Altay'ı “NATO'yu güçlendireceği” gerekçesiyle destekliyorlar.
JEOPOLİTİK AZİM
ABD Kongresi'ndeki askeri kökenli "Senatör ve Temsilciler Meclisi" üyeleri; Türk Silahlı Kuvvetleri'nin elindeki tank sayısını ve yerli tank yapım sürecini mercek altında aldılar. Kongre kulislerindeki bilgi ve yorumların aktarıldığı, “Türkiye neden bu kadar çok tanka sahip” başlığıyla yayınladığı yazıda, Türkiye'nin elinde 700'e yakın modern ve bin 500 modernize edilmiş tank olduğu bilgisine yer verildi.
OSMANLI ETKİSİ
Kulislerden yansıyan bilgilere göre; ABD Kongresi'ndeki askeri ve istihbarat kökenli isimler, Türkiye'nin jeopolitik olarak Balkanlar, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da Osmanlı Devleti'nin bir zamanlar sahip olduğu güçlü etkiye sahip olmak istediğini düşünüyorlar. ABD ve Almanya'nın Türkiye ile olan uzun süreli gergin ilişkileri dolayısıyla Türkiye beklenmeyeni yapıp karada, denizde ve havada milli silahlar, araçlar, donanım ve yazılım geliştirmeye başladı.
“İHTİYAÇ KALMADI!”
Kongre üyeleri, Türkiye'nin ABD ile geçmiş dönemdeki askeri ilişkilerinde en çok imzalanan anlaşmaların tankların modernizasyonu konusu olduğunu ancak Ankara'nın artık modernizasyon bir yana 'Altay ana savaş tankı' ile birlikte yerli tank yapımına da başladığının farkındalar. Askeri kökenli politikacılar Altay'ın dördüncü jenerasyon ana savaş tankı olması karşısında da şaşkınlar.
YUNANİSTAN REKABETİ
Uzmanlara göre Türk-Yunan ilişkileri de Ankara'nın elindeki tank sayısını açıklıyor. Yunanistan'ın elinde 850'den fazla tank bulunuyor ve bu rakam İngiltere ve Fransa'nın elindeki tank sayısından daha büyük. İki ülkenin elindeki tank sayısı hem karşılıklı güvensizliği hem de kara orduları temelinde bir rekabet yaşandığını ortaya koymakta. Kongre'deki isimlere göre ABD son dönemde Yunanistan'ın lehine olacak askeri kararlar ve anlaşmalar imzaladığı için Türkiye'nin milli silah ve savaş aracı projeleri de giderek hızlanıyor.
DESTEKLEYEN SENATÖRLER
Kongre kulisleri arasında çok çarpıcı bir bilgi de yer alıyor. Buna göre bazı Kongre üyeleri Türkiye'nin NATO'da bağımsız bir savunma endüstri gücü haline gelmesini memnuniyetle karşılayıp, destekliyorlar. Türkiye'nin silahlarının küresel bir ihracat pazarına dönüşmesi ve özellikle havacılık alanındaki atılımları sayesinde NATO üyesi ülkelere de silah satıyor olmasının ittifakı güçlendirdiği düşünülüyor. Türkiye'nin milli Altay savaş tankı projesinin 2025 yılında tamamlanacağı ve yaklaşık bin Altay tankının TSK envanterine gireceğini ifade eden Kongre üyeleri bu sayede NATO'nun en kritik cephesi durumundaki Doğu kanadının güçlendiğinin altını çiziyorlar.
TSK ENVANTERİ
TSK'nın hali hazırda envanterinde bulunan ve tamamı modernize edilmiş savaş tankları ise şu şekilde sıralanıyor: 'Leopard 1' (Almanya) ve 'Leopard 2' (Almanya), 'M60 Sabra' (ABD), 'M60 Patton' (ABD), 'M48 Patton' (ABD)
Kaynak: Web Özel