Türk polisi Katar'da nasıl bir görev alacak?

Katar polis
Türk polisi Katar'da nasıl bir görev alacak?
Katar'a Dünya Kupası görevi kapsamında 3 bin 250 Emniyet mensubu gönderilecek. Fotoğraf: Shutterstock

Dünya Kupası'nın başlamasına yaklaşık bir buçuk aylık bir süre kaldı. Türk Emniyeti 3 bin 250 kişilik kadro ile Katar'da yer alacak. Peki Türk polisi Katar'da nasıl bir görev yürütecek? Emir-komuta nasıl şekillenecek? Kaç özel harekatçı Katar'a gidiyor?

Türkiye bir Dünya Kupası’na daha katılamıyor. Tarihimizde sadece iki kez bu organizasyonda mücadele edebildik. Bu yıl alışılmadık bir Dünya Kupası izleyeceğiz. 20 Kasım’da düzenlenecek turnuva, yaz ayları dışında düzenlenen ilk Dünya Kupası olacak.

Herkes şimdiden kendi favorisini belirlemeye başladı. Bu kupanın Türkiye için bir diğer önemi ise Türk Emniyeti’nin Katar’da görev yapacak olması. İçişleri Bakanlığı’nın 2 Mart 2022 tarihli açıklamasına göre; 20 Kasım-18 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek turnuvada Türk güvenlik güçleri de görev alacak.

Meclis komisyonunda milletvekillerine bilgi veren Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, 3 bin 251 polisin Katar’da geçici olarak görevlendirileceğini bildirmişti. Görevlendirilecek personelin tüm giderleri Katar tarafından karşılanacak. Önal’ın verdiği bilgilere göre Türk personel sadece kendi amirlerinden emir alacak.

Türk polisi Katar'da nasıl bir görev alacak? - Resim : 1
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) personelinin ilk bölümü, 28 Eylül'de başkent Doha'ya ulaştı. Fotoğraf: AA

EKİP HANGİ PERSONELLERDEN OLUŞACAK?

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Erhan Gülveren, Türk Emniyet Genel Müdürlüğü personel sayısının 333 bin kişi olduğunu belirterek gönderilecek personel sayısının Türkiye içindeki hizmetleri etkilemeyeceğini ifade etmişti. İki ülke arasında imzalanan protokole göre 3 bin çevik kuvvet polisi, 100 özel harekat polisi, 50 bomba uzmanı ve 80 polis köpeği görevlendirilecek.

Gülveren personelin lisan problemini aşmak adına çalışmalar yapılacağını ifade ederken, “Kaba anlamda Survivor İngilizcesi denilen cinsten bir dil kursu planlıyoruz. Katar’a gittiğinde neyi, nasıl yapacağına dair birtakım bilgilerle donatılmış bir eğitim programı da planlıyoruz” demişti.

Geçen hafta, Katar’da görev yapacak Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin ilk bölümü Doha’ya ulaştı. EGM Güvenlik Daire Başkanı ve Türk Polis Görev Gücü Katar Genel Koordinatörü Cüneyt Ünal ekibe liderlik edecek.

5 ŞEHİR 8 STADYUM

Türk polisi Katar’da ağırlıklı olarak stadyumlar ve takımların konaklayacağı otellerin güvenliğini sağlayacak. Katar'ın ev sahipliğinde gerçekleşecek turnuvada maçlar 5 farklı şehirde ve 8 farklı stadyumda oynanacak. Türk emniyet güçlerine günlük 80 dolar harcırah verilecek.

Böylesine büyük bir organizasyonda yaşanabilecek her türlü tehlikeye karşı, bomba kokusu alabilen köpekler de Katar’a götürülecek. Emniyet, Katar’la ilgili Dünya Kupası çalışmalarına yakın zamanda başlamadı. 2019 yılında başta 'spor güvenliği', 'toplumsal olaylara müdahale', 'terörizme karşı önemli tesisleri koruma', 'köpek eğitimi' gibi konularda 47 program düzenlenerek toplam 791 Katarlı kursiyere eğitim verildi.

Türk polisi Katar'da nasıl bir görev alacak? - Resim : 3
Doha'daki kum saati, Dünya Kupası'nın başlamasını bekliyor. Fotoğraf: Shutterstock

3 MİLYON NÜFUSUN 380 BİNİ KATARLI

3 milyon nüfuslu Katar’da yaklaşık 380 bin Katar vatandaşı yaşıyor. Bu sebeple emirlik her türlü alanda turnuva için personel sıkıntısı yaşıyor. Katar bugüne kadar yüz ölçümü olarak turnuvayı düzenleyecek en küçük ülke. Geçen aylarda Pakistan da turnuvaya güvenlik gücü gönderilmesine izin veren bir tasarıyı kabul etmişti.

Türk polisi Katar'da nasıl bir görev alacak? - Resim : 4
Dünya Kupası için Katar'ın sahip olduğu en geniş kapasiteli stadyum, Lusail'in 80 bin kişilik kapasitesi bulunuyor. Fotoğraf: AA

NTV’de yer alan habere göre; Türk Silahlı Kuvvetleri de ‘Dünya Kupası Kalkanı Harekatı’ kapsamında Katar’da görev alabilir. Önümüzdeki günlerde Türk ordusunun Katar’da görev yapabilmesi için Meclis’e bir tezkere gelmesi bekleniyor. Timlerin Türkiye’nin Katar’daki askeri üssü El Rayyan’da konuşlanması bekleniyor.

Dünya Kupası 20 Kasım’da oynanacak Katar-Ekvador mücadelesi ile başlıyor. Turnuva 18 Aralık 2022’de sone erecek.

Turnuva boyunca, Türk polisi ve muhtemelen Türk askerinin de yanı sıra Toplumsal Olaylara Müdahale aracı olarak bilinen TOMA’lar da yer alacak. Türkiye-Katar arasındaki güvenlik iş birliği kapsamında, ana paydaş olarak Türk polisi yanında çeşitli Türk savunma sanayisi ürünleri görev yapacak.

Kaynaklar: İçişleri Bakanlığı, Sabah Gazetesi, Türkiye Gazetesi, AA, Euronews, haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Katar polis