Tsunami'de 5 metre, kıyılar suya gömülecek

İklim değişikliği Doğal Afetler İzmir Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Deprem Karadeniz Tsunami Marmara Bölgesi sağanak yağış
Tsunami'de 5 metre, kıyılar suya gömülecek

İzmir ve Karadeniz sahillerinde deniz taşması ile yaşanan felaket sonrası gözler İstanbul ve kıyı kentlerine çevrildi. Küresel iklim değişikliği nedeniyle İstanbul başta olmak üzere kıyı bölgelerinin 2050'de sular altında kalma riski bulunurken, bir diğer sorun ise depreme bağlı tsunami...

İzmir ve Karadeniz sahillerinde deniz taşması sonucu yaşanan doğal afetler diğer kıyı şeritlerinde de yaşanacak. Geçtiğimiz Temmuz ayında İstanbul ve İzmir sahillerinin yakın gelecekte sular altında kalacağına dair Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin hazırladığı altıncı raporu gündeme getirmemizden sonra yaşanan son afetler gözleri kıyılara çevirmiş durumda.  Türk bilim insanları da 2050'de deniz seviyesinin 50 santimetre yükseleceği uyarısında bulunurken, özellikle İstanbul ve İzmir'i adeta felaketin beklediği uyarısı geldi. 

TSUNAMİ OLURSA...

Deniz taşması ile ortaya çıkan görüntüler, bir yandan da akıllara depreme bağlı tsunami riskini getirdi. İstanbul'un Avrupa Yakası'nda Fatih, Zeytinburnu, Avcılar, Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Silivri, Anadolu Yakası'nda ise Maltepe, Kadıköy, Kartal sahil bandı, tsunami riski altında olan yerleşim alanları olarak öne çıkarken, yapılan araştırmalarda 7 ve üzerinde büyüklükte bir depremde dalga boyunun 5 metreye çıkması kaçınılmaz.  

Tsunami'de 5 metre, kıyılar suya gömülecek - Resim : 1
Deniz taşmasından Karadeniz sahilleri de nasibini aldı.

FATİH İLK SIRADA

İstanbul'un kalbi sayılan Fatih ilçesindeki tsunamiye bağlı riskler Tsunami Risk Analizi ve Eylem Planı kitapçığında açıkça ifade edilirken, Cerrahpaşa, Aksaray ve Katip Kasım mahallelerindeki bazı yapıları su basma riski, sırasıyla yüzde 46.1, yüzde 44.6 ve yüzde 44.4 şeklinde belirtiliyor.

SİLİVRİ DE RİSKLİ 

Silivri'de ise 50 bin 572 yapıdan 3 bin 545’inin deprem ile meydana gelecek tsunami sebebiyle suyla temas edeceği uyarısında bulunulurken özellikle Cankurtaran sahilinden hem Beşiktaş'a, hem de Cankurtaran'dan Bakırköy'e uzanan hat boyunca su baskın riskine dikkat çekiliyor.  

AFETLER ARTACAK

Yaşanan son felaketin ardından iklim değişikliğinin birçok kentteki yağış rejiminde düzensizlikleri de beraberinde getirdiğini söyleyen DSİ eski yöneticisi Dursun Yıldız ise hem deniz taşması, hem sel, hem de sel riskline karşı mutlaka yeni planlama uyarısında bulunuyor. "Plansız, çarpık kentsel alanlarda ani sel felaketleri sıklıkla yaşanacak" diyen Yıldız, "Deniz suyunu kabarması bundan sonra hayatımıza giren afetler arasında bulunuyor. Özellikle büyükşehir belediyelerinde yağmur sularının yönetilmesi ve dere ıslahları ile ilgili yerel mevzuattaki belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerekiyor" diye konuştu.

Tsunami'de 5 metre, kıyılar suya gömülecek - Resim : 2
Kordon ve Alsancak en çok etkilenen yerler oldu. 

6 MİLYON KİŞİ ETKİLENECEK

Küresel Denge Derneği’nin yayımladığı, ‘İstanbul ve İzmir için Deniz Seviyesi Yükselmesi ve Olası Etkileri’ başlıklı raporda ise iklim değişimine bağlı deniz seviyesinin 2050'de 50 santimetre, 2100 tarihinde ise bir metre yükselerek felaketlere neden olacağı hesaplanmış durumda. Rapora göre sadece İstanbul’da 6 milyondan fazla kişinin yaşadığı 120 kilometrekarelik bir bölgenin sular altında kalacağı öngörülürken, Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı ve Ortaköy Camii gibi tarihi yapıların deniz seviyesinin yükselmesinden etkilenecek eserler olduğuna dikkat çekiliyor. 

KORDON'UN DURUMU VAHİM 

İzmir’de ise Körfez ve Kordon'un yanı sıra Alaçatı ve Sığacak gibi tatil beldeleri ile yanı sıra Gediz Deltası Kuş Cenneti'nin de tehdit altında olduğuna yer verilen raporda, deniz suyunun yer altı suyuna karışacağı vurgulanıyor. 

İKİ İLÇE YÜZÖLÇÜMÜ KADAR

Küresel Denge Derneği Başkanı Dr. Nuran Talu, Ekoloji Uzmanı Prof. Dr. Nüzhet Dalfes ile İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Avcı'nın öncülüğündeki bilim insanları tarafından hazırlanan raporda deniz seviyesindeki yükselme nedeniyle fırtınaların da artacağına dikkat çekilirken, Prof. Dr. Dalfes ise “İstanbul'da yüksekliği 2 metreden az olan yaklaşık 120 kilometrekarelik bir alan risk altında. Bu, neredeyse Maltepe ve Fatih ilçelerinin toplam yüzölçümüne eşdeğer bir alan" uyarılarını sıralıyor. 

[email protected] 

Kaynak: Web Özel