Trump destekçileri Kongre binasını bastı!

ABD donald trump

ABD'nin başkenti Washington'da gösteri düzenleyen Trump destekçilerinden bazıları polis barikatını aşarak Kongre binasına girdi. Yaşanan olaylarda 1 kişi hayatını kaybetti.

ABD Kongresi yeni başkanı resmi olarak onaylamak için toplanırken, Trump destekçileri başkent Washington DC’de “Çalmayı Durdur” mitinginde bir araya geldi. Binlerce Trump destekçisinin katıldığı mitingin ardından göstericiler Kongre binasına yürüdü.Kongre binası önündeki ilk polis bariyerlerini aşmayı başaran göstericiler, “Trump’ı istiyoruz”, “Biz kazandık”, “Özgürlük” ve “Çalmayı bırakın” sloganları atarak, kongre binasına girmeye çalıştı. Bazı göstericiler polis tarafından gözaltına alındı. Güvenlik güçlerinin tüm çabalarına rağmen göstericiler ikinci polis barikatını da aşmayı başardı. Polis ekipleri göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve cop kullandı.

WASHINGTON'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Washington Belediye Başkanı kent genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Washington'da çarşamba 23:00'ten perşembe sabah 06:00'ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

PENCE'DEN AÇIKLAMA

Mike Pence "Protestolar derhal durmalı eylemciler binadan ayrılmalı. Kongredeki şiddetle ilişkisi olan tüm protestocular cezalandırılacak" ifadelerini kullandı. 

PELOSİ: KONGREDE BU GECE OTURUMA DAVAM ETME KARARI ALDIK

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, yazılı bir açıklama yaparak bugün ABD demokrasisine yapılan "utanç verici saldırının" Kongreyi Biden'ın başkanlığını onaylama sorumluluğunu yerine getirmekten caydırmayacağını belirtti.

Temsilciler Meclisi Demokrat çoğunluk lideri Steny Hoyer, Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Başkan Yardımcısı Mike Pence ile telefonda görüştüğünü belirten Pelosi, "Kongrede bu gece oturuma davam etme kararı aldık." ifadesini kullandı.

PENCE SENATOYA DÖNDÜ

Senato Başkanı sıfatıyla Kongre oturumuna başkanlık eden ve olayların ardından güvenli bir yere götürülen Mike Pence'in sözcüsü Devin O'Malley de son gelişmelere ilişkin Twitter'dan açıklamada bulundu.

"Başkan Yardımcısı Pence, Senatoya döndü." ifadesini kullanan O'Malley, Pence'in olaylar süresince hiçbir zaman Kongre yerleşkesinden ayrılmadığını kaydetti.

O'Malley, "Pence, Temsilciler Meclisi ve Senato liderleri, Kongre Polisi, Adalet Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı ile Kongrenin güvenliğinin yeniden sağlanması ve yeniden toplanması için sürekli iletişim halindeydi." bilgisini paylaştı.

Trump destekçileri Kongre binasını bastı! - Resim : 3

Kongre binasında silahlar çekildi

Trump destekçileri Kongre binasını bastı! - Resim : 4

TRUMP'TAN BİR AÇIKLAMA DAHA

ABD Başkanı Trump, Kongre binası önünde gösteri düzenleyen destekçilerine "itidal" çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Trump, sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Kongre'deki herkesten barışçıl kalmalarını istiyorum. Şiddete hayır! Unutmayın, biz kanun ve nizam partisiyiz. Mavi kıyafetli mükemmel erkek ve kadınlarımıza saygılı olun. Teşekkür ederim!" ifadelerini kullandı. 

TRUMP'IN KIZINDAN 'BARIŞÇIL OLUN' ÇAĞRISI

Ivanka Trump "Herhangi bir güvenlik ihlali ya da kolluk güçlerine yönelik saygısızlık kabul edilemez. Şiddet derhal sona ermeli. Lütfen barışçıl olun" ifadelerini kullandı.

PENSİLVANYA VALİSİ'NDEN 'DARBE' YORUMU

Pensilvanya Valisi Tom Wolf, Twitter üzerinden açıklama yaptı. 

"Bugün gördüklerimiz demokrasi değil, darbe girişimi." ifadesini kullanan Wolf, ABD'nin adil ve özgür bir seçim yaptığını ve sonucun belli olduğunu belirterek, Cumhuriyetçilere şiddeti durdurma çağrısında bulundu.

TWİTTER DA DEVREYE GİRDİ

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinde yaşaman protestolara ilişkin bir video mesaj paylaştı. Twitter bu paylaşıma önce kısıtlama getirdi sonra kaldırdı. Facebook da Trump'ın videosunu kaldırdı.

WASHİNGTON ULUSAL MUHAFIZLARININ TAMAMI AKTİF HALE GETİRİLDİ

ABD Savunma Bakan Vekili Christopher Miller, yaptığı açıklamada, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile birlikte, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer ve Maryland Temsilcisi Steny Hoyer ile görüştüklerini kaydetti.

Olaylara müdahale etmek üzere Washington Ulusal Muhafızlarının tamamını aktif hale getirdiklerini ifade eden Miller, "Yerel makamların talepleri üzerine gerekli görüldüğü takdirde ek destek de vermeye hazırız. Personelimiz, Anayasayı ve demokratik yönetim şeklimizi korumak üzere yeminlidirler ve ona göre davranacaklardır." mesajını verdi.​​​​​​

1 KİŞİ ÖLDÜ

ABD Kongresi’nin Başkan Donald Trump’ın destekçileri tarafından işgal edilmesi sırasında vurulan kadının hayatını kaybettiği bildirildi.

NY TİMES: CUMHURİYETÇİ PARTİ MERKEZİNDE PATLAYICI BULUNDU

New York Times'ın haberine göre Cumhuriyetçi Parti Genel Merkezi'nde patlayıcı cisim bulundu. Patlayıcının güvenli bir şekilde etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Gazete, Demokratların genel merkezinin de boşaltıldığını duyurdu.

son dakika son dakika haber