Tarih tekerrür edecek! Şampiyonlar Ligi Kupası'nı kaldıran ilk ABD'li Jovan Kirovski...

Tarih tekerrür edecek! Şampiyonlar Ligi Kupası'nı kaldıran ilk ABD'li Jovan Kirovski...

Hafta sonu oynanacak Manchester City-Chelsea mücadelesi Amerika'da ayrı bir heyecan ile takip edilecek. Kim kazanırsa kazansın tarihte ikinci kez ABD'li bir oyuncu kupayı havaya kaldıracak. Bu başarıyı ilk sağlayan Jovan Kirovski 20 yaşında kupayı ellerine almıştı...

Zaman zaman Bayern Münih forması giyen Landon Donovan veya Premier Lig’in unutulmaz isimlerinden Clint Dempsey, Tim Howard gibi isimler sahneye çıksa da ABD’li oyuncuların Avrupa’da Güney Amerikalı komşularının yarısı kadar temsil edildiğini söylemek doğru olmaz. 

Bu cumartesi günü ise işler biraz değişebilir. Chelsea ve Manchester City arasında oynanacak Şampiyonlar Ligi finalinde 12’den fazla ülkenin oyuncuları mücadele edecek. Sahada toplam 5 dil konuşulacak. Sonuç ne olursa olsun bir ABD’li oyuncu Şampiyonlar Ligi şampiyonu olarak evine dönecek. 

Bu ya 22 yaşındaki Chelsea’nin hücum oyuncusu Christian Pulisic ya da Manchester City’nin 26 yaşındaki yedek kalecisi Zack Steffen olabilir. 

Tarih tekerrür edecek! Şampiyonlar Ligi Kupası'nı kaldıran ilk ABD'li Jovan Kirovski... - Resim : 1Cristian Pulisic, Real Madrid karşısında ağları havalandırırken... Fotoğraf: Reuters

'YAŞANANLARA İNANAMIYORUM'

Pulisic ve Steffen’ın ikisi de Pensilvanya doğumlu. City’nin yedek eldiveni Steffen, “Yaşananlara inanamıyorum, Pensilvanya’dan iki çocuk Şampiyonlar Ligi finalinde bir araya geliyor” diyor. 

Amerikan basını bu iki oyuncudan birinin Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırmasını beklerken bu başarıyı 1997 yılında San Diego doğumlu Jovan Kirovski elde ederek tarihe Şampiyonlar Ligi'ni kazanan ilk Amerikalı olarak geçmişti. Forvet oyuncusu Kirovski bundan tam 24 yıl önce Borussia Dortmund forması giymiş Bundesliga ile Şampiyonlar Ligi kupasını aynı yıl kazanmıştı. 

Kirovski kendi zamanında Avrupa’da oynayan Amerikalı sayısının az olduğunu söyleyerek, “O zaman herkesin saygısını kazanmaya çalışıyorduk" değerlendirmesinde bulunuyor. 

Kirovski’nin söylediğini açmak gerekirse şu an Avrupa’nın üst düzey kulüplerinde 10 Amerikalı oyuncu top oynuyor. Weston McKennie Juventus forması giyerken Sergino Dest, Barcelona’da forma mücadelesi içinde. 

Manchester City’nin yedek kalecisi Steffen, “Bu hep Amerikan futbolunun ihtiyacı olan şeydi” diyor. 

İLK TEKNİK DİREKTÖR: MARSCH

Amerikalıların Avrupa futbolunda görünür olması hakkında birkaç olayı anımsatalım. 2019 yılında Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden Redbull Salzburg takımının hocası Jesse Marsch bu turnuvada takım yöneten ilk Amerikalı olmuştu. Pulisic 22 yaşında olmasına rağmen UEFA organizasyonlarında en çok boy gösteren ABD’li oldu. 

ABD’li oyuncuların transfer bedellerinin ucuz olduğunu söyleyen ilk Amerikalı Şampiyonlar Ligi şampiyonu Kirovski, “Büyük kulüpler oyuncu bakmak için Amerika’ya gelmeye başladı” değerlendirmesinde bulunuyor. 

Makedonya asıllı Kirovski, İngiltere’ye düzenlenen bir genç takım milli kampında Manchester United yetkililerinin dikkatini çekmiş. Kirovski dört yıllık İngiltere kariyeri boyunca çalışma belgesi bürokrasisinin de azizliğine uğrayarak profesyonel hiçbir maça çıkamamış. 

Tarih tekerrür edecek! Şampiyonlar Ligi Kupası'nı kaldıran ilk ABD'li Jovan Kirovski... - Resim : 2Kirovski futbolculuk kariyerinin ardından LA Galaxy takımında antrenör olarak çalışmaya başladı. Fotoğraf: YouTube-LA Galaxy

ALMANYA'NIN YOLUNU TUTTU...

United’ın efsane menajeri Alex Ferguson’dan çok şey öğrendiğini ifade eden Kirovski 1996 yılında süre alabileceği Borussia Dortmund’un yolunu tuttu. 20 yaşındaki Kirovski hızlıca Almanca kursları alarak ortama adapte olmaya çalıştı. 

Statlarda sigara içilmesine izin verilen ve stadyumun üstünün sigara dumanı olduğu stresli bir maçta 71’inci dakikada oyuna giren Kirovski, Atletico Madrid karşısında ilk kez sahaya adım atarak Şampiyonlar Ligi’nde top oynayan ilk ABD’li oldu. 

Dortmund Şampiyonlar Ligi Finali’nde Juventus ile oynayacakken o dönem yedek kulübeleri en fazla beş oyuncu alabildiği için Kirovski kadrodan çıkarıldı. 

Münih Olimpiyat Stadyumu’nda final maçını kulübenin arkasındaki bir koltukta takip eden genç Kirovski, Zidane’ı sahada gördüğü zaman onunla aynı yerde futbol oynadığına inanamadı. 

Maç 3-1 Dortmund’un galibiyeti ile sona erdi. Kirovski o gece adını Amerikan spor tarihine yazdırdı. 

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı The Wall Street Journal'da Joshua Robinson imzasıyla yayımlanan 'An American Will Win the Champions League This Week. This American Did It 24 Years Ago' (Bir Amerikalı bu hafta Şampiyonlar Ligi'ni kazanacak. Bu Amerikalı 24 yıl önce yaptı) isimli makaleden alınmıştır.

Juventus Borussia Dortmund