Avrupa Süper Ligi nasıl dağıldı? Bir yemek ve 8 saatlik araba yolculuğu...

Avrupa Süper Ligi nasıl dağıldı? Bir yemek ve 8 saatlik araba yolculuğu...

Avrupa Süper Ligi projesi 48 saat sürerken arkasında tamir edilmesi zor bir düzen bıraktı. Her şey İspanya'da yenen bir yemekle başlarken onu sayısız cep telefonu konuşması takip etti...

Derleme: Haberglobal.com.tr

Hatırlayalım… Bu hafta başında 48 saatliğine de olsa bildiğimiz anlamıyla futbol büyük bir değişim yaşamak üzereydi. Kulüplerin tek tek Avrupa Süper Ligi projesinden çıkması süreci UEFA ve taraftarlardan gelen büyük tepkiler sonucu gerçekleşse de olay uzun süre unutulmayacak gibi. Peki aslında neler oldu? Hangi toplantı sonrası proje UEFA Başkanı Ceferin’in kulağına kadar gitti. Ceferin projeyi duyduğunda arabasının kontağını çalıştırıp ilk kimi aradı?.. Size Avrupa Ligi projesinin oluşumu ve yok oluşunun pek de anlatılmamış hikayesini aktarıyoruz... 

Futbol son 20 yıldır ABD’li fon yöneticileri, Körfez zenginleri ve Rus oligarkların gölgesinde kendi yolunu bulmaya çalışıyor. Bu yol geçen hafta ‘Avrupa Süper Ligi’ projesine kadar uzandı.

Proje uzun süredir Avrupa’nın büyük kulüplerinin sahipleri ve onların yöneticileri arasında sır gibi saklı duruyordu. Bir yemek bunu değiştirdi. İspanya Ligi La Liga’nın yöneticisi Javier Tebas ve yeniden Barcelona başkanlığına seçilen Juan Laporta, Laporta’nın tekrar başkan seçilişini kutlamak için geçen Perşembe günü bir yemekte bir araya geldi. Laporta burada Tebas’a Avrupa Süper Ligi projesini açtı. Proje kaba hatlarıyla bilinmeyen bir iş değildi çünkü büyük kulüpler istedikleri ekonomik hacme sahip olamadıkları iddiasıyla uzun süredir yeni bir formattan söz ediyorlardı. 

Fakat Laporta’nın üslubu bu kez işlerin farklı olduğunu hissettirdi. Javier Tebas’a 6 takımın projede kesin olacağına geri kalan 6 takımın ise bu haftasonu kararını vereceğini söyledi. Taraflar yemek bitip nazikçe ayrıldıktan sonra Tebas Avrupa futbolunda arayabileceği kim varsa aradı. En son da UEFA Başkanı Alexsander Ceferin’e ulaştı.

Avrupa Süper Ligi nasıl dağıldı? Bir yemek ve 8 saatlik araba yolculuğu... - Resim : 1

CEFERİN İNANAMADI… 

Ceferin, Tebas ile konuşmasından sonra kulaklarına inanamadı çünkü Juventus’un başkanı olan aynı zamanda yakın arkadaşı Andrea Agnelli geçen haftalarda ona Avrupa Süper Ligi’nin dedikodudan öte olmadığını söylemişti. Hatta bir önceki gün Agnelli’nin de içinde bulunduğu bir grup elit takım yöneticisi Şampiyonlar Ligi’nin yeni formatı üzerine UEFA ile anlaşmışlardı.  

Avrupa Süper Ligi nasıl dağıldı? Bir yemek ve 8 saatlik araba yolculuğu... - Resim : 2

UEFA Başkanı Alexsander Ceferin/Fotoğraf: Reuters

Ceferin dedikoduların büyüdüğünü hissetti Audi Q8 model otomobiline atladı ve Lübliyana'daki evinden İsviçre’deki ofisine doğru 8 saat süren bir yolcuğuna çıktı. Yolda telefon görüşmelerine devam etti. Önce Agnelli’yi aradı ama ulaşamadı.

Andrea Agnelli’nin kızının aynı zamanda vaftiz babası olan Ceferin, Agnelli’nin eşine mesaj atarak başkan ile görüşmek istediğini söyledi. Yolculuğunun üçüncü saatindeyken Agnelli Ceferin’e döndü ve konuşulanların ‘dedikodudan’ ibaret olduğunu söyledi. Ceferin olayın dedikodu olduğunu ilan etmek üzere ortak bir bildiri yayımlama önerisinde bulundu. Agnelli bu öneriyi kabul etti. UEFA Başkanı arabasında bir bildiri hazırladı ve Agnelli’ye bunu gönderdi. Agnelli birkaç revize yapmak istediğini söyledi. Açıklama taraflar arasında bir iki kez gidip geldikten sonra Agnelli telefonunu kapattı. 

İşlerin sandığından da ciddi olduğunu fark eden Ceferin UEFA binasına vardığında bir iki telefon görüşmesi daha yaptı. Ligin bünyesinde olan bir İngiliz ve bir İspanyol takımı anlaşmayı imzalamak zorunda bırakıldıklarını bildirdiler. Aynı zamanda Avrupa Süper Ligi’nde oynayacak olsalar bile UEFA organizasyonlarında yer almak istediklerini söylediler. Ceferin’in kulüplere cevabı kibar ama sert oldu. Eğer asilerle anlaşma yaptılarsa savaşmaya hazır olmalıydılar. 

Avrupa Süper Ligi nasıl dağıldı? Bir yemek ve 8 saatlik araba yolculuğu... - Resim : 3

Juventus'un başkanı Andrea Agnelli/Fotoğraf: Reuters

‘MAFYANIN BİLE ÇALIŞMA AHLAKI VARDIR’

Ceferin, UEFA tarafından bir açıklama yapılması için çalışmaya başlayarak büyük takımların üye olduğu ve başkanlığını Agnelli’nin yaptığı Avrupa Kulüpler Birliği’nin Şampiyonlar Ligi’nin yeni formatını destekler gibi yaptığını söyledi. Ceferin kulüplerin bu tavrının Avrupa futboluna karşı büyük bir tehdit olduğunu ifade ederek, “Mafyanın bile bir çalışma ahlakı vardır” ifadelerini kullandı. 

Geçen hafta Pazar gününe kadar lige kimlerin katılacağı çok da net değildi. Örneğin Chelsea ve Manchester City’ye Cuma günü haber verilmiş kararlarını bir iki gün içinde vermeleri istenmişti. 

City çabucak planı kabul ederken Paris Saint Germain ve Bayern Münih, kesin bir dille UEFA organizasyonlarında kalmak istediklerini belirttiler. Hatta bu kulüpler Avrupa Süper Ligi’ne karşı ortak bir açıklama yapmayı planlarken 12 büyük takım yeni lig projesini duyurdu. 

Proje duyurulduktan sonra özellikle 6 takımla en fazla kulübün yer aldığı İngiltere’de yer yerinden oynadı. Taraftarlar takımlarının stadyumlarının önünü bariyerler ile kapatırken hukukçular televizyonda projenin iptal edileceğini haykırmaya başladı. Machester United’ın efsane oyuncusu Garry Neville’ın Avrupa Süper Ligi’ni taşladığı konuşması kısa sürede viral oldu ve WhatsApp gruplarında dönmeye başladı. 

PEREZ İNİGİLİZLERİ ETKİLEMEZ

Yoğun tepkilerin ardından Avrupa Süper Ligi yöneticilerinde de bir panik havası başladı. Kimileri projeyi şimdilik geri çekmek gerektiğini yaz aylarında tekrar gündeme getirebileceklerini söyledi. Oluşum içinden herkes Real Madrid Başkanı Florentino Perez’in devreye girmesini bekledi. Çünkü Avrupa Süper Ligi büyük ölçüde onun projesiydi. Fakat Perez’in İngiliz taraftarlar üzerinde sınırlı bir etkisi olacağı da biliniyordu. 

Avrupa Süper Ligi nasıl dağıldı? Bir yemek ve 8 saatlik araba yolculuğu... - Resim : 4

Real Madrid Başkanı Florentino Perez/Fotoğraf: Reuters

Manchester United’ın eş başkanı Joel Glazer, Chelsea’nin sahibi Roman Abramovich ve Arsenal’in çoğunluk hissesini elinde bulunduran Stan Kroenke konu hakkında hiçbir açıklama yapmadı. Manchester City’nin sahibi aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri kraliyet ailesinin üyesi Şeyh Mansur bin Zayed Al Nahyan da sessizliğini korurken açıklama yapma görevi gönülsüz de olsa Liverpool’un çoğunluk hissesinin sahibi John W. Henry’e düştü. 

Avrupa Süper Ligi kulüplerinin iletişim stratejisini eleştirenlerin sayısı da bir hayli fazlaydı. Eleştirenler kulüplerin açıklamalarındaki üslubun oyunu oyuncuları ve taraftarları odak noktasına koymaktan çok kazanmak ve gelir elde etmek üzerine olduğunu söylüyordu. Agnelli bir yandan UEFA Başkanı Ceferin ile olan yakın ilişkisi yüzünden zor zamanlar geçirirken United’ın sahibi Glazer’lar düğmeye basma zamanı geldiği konusunda kesin konuşuyorlardı. Geçen Pazar akşamı 12 kulübün internet sitesinde açıklama yapılmasının ardından pazartesi sabahına uyanıldığında bu kulüplere başka kulüplerden hiç destek gelmemesi dikkat çekti. 

Ceferin ise boş durmayıp lobi faaliyetleri yapmaya devam ediyordu. Önce FIFA Başkanı Gianni Infantino’yu arayarak onun desteğini sağladı, ardından İngiltere Spor ve Kültür Bakanı Oliver Dowden ile telefonda konuştu. Dowden Avrupa Süper Ligi oluşumunu engellemek için hukuki olarak ne yapılabiliyorsa ülke içinde yapılacağını söyledi. Gerisi domino taşı gibi geldi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson projeyi desteklemediğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da benzer bir açıklama yaptı, İngiltere prensi, Prens William da konu hakkında ‘endişeli’ olduğunu belirten bir tweet attı. 

ÖFKE PATLAMASI

Ceferin pazartesi günü yaptığı açıklamada öfke patlaması yaşıyordu. Juventus ve Manchester United yöneticilerinin Şampiyonlar Ligi’nin yeni formatını destekler gibi davrandıklarını fakat arka kapıdan iş çevirdiklerini anlatan Ceferin "Onlar yılan ve yalancı" ifadelerini kullandı. Ceferin Agnelli için ise bir parantez daha açarak, “En büyük hayal kırıklığım Agnelli. Bu kadar düzenli olarak yalan söyleyen birini görmedim” dedi. 

Avrupa Süper Ligi nasıl dağıldı? Bir yemek ve 8 saatlik araba yolculuğu... - Resim : 5

İngiltere’de Chelsea ve Liverpool’un işi ise diğer takımlardan bir tık daha zor gibiydi çünkü taraftarlar fiziki olarak statların önünde toplanıyor, büyük protesto gösterilerine hazırlanıyorlardı. Kameralar önünde olmasa da arkasında oyuncularda da büyük bir rahatsızlık vardı. Manchester Unitedlı oyuncular Avrupa Süper Ligi’ni herkes gibi medyadan duymaktan rahatsız olmuş aynı zamanda kendi fikirleri alınmadığı için de öfkelilerdi. Yönetimle görüşmeyi talep ettiler. Liverpool’un tecrübeli oyuncusu James Milner, Leeds United’la 1-1 berabere kaldıkları maçın ardından, “Projeyi sevmedim. Umarım gerçekleşmez” değerlendirmesinde bulundu. Çoğu büyük kulüpte üst düzey yöneticiler bile Avrupa Süper Ligi kararından haberdar değildi.

Ceferin İsviçre’deki otel odasında olan biteni izlerken bazı Avrupa Süper Ligi kulüplerinin temsilcileri ona ulaştı ve takımlarının ceza almalarını istemediklerini söyledi. Ceferin, “Bir hata yaptılar ama bunu nasıl düzelteceklerini bilmiyorlardı” diyor. Kulüplerin kendine ulaşmasının ardından UEFA Başkanı, yapacağı konuşmayı revize ederek kulüplere zeytin dalı uzatmaya karar verdi. 

Ceferin’in Salı günü UEFA genel merkezinde yapacağı konuşma öncesinde Manchester City ve Chelsea’nin projeden çıkacağı dedikoduları başlamıştı. İngiltere hükümeti de projeyi engellemek için açıktan bir yasal mücadeleye gireceğini belirtmişti. FIFA Başkanı Infantino, “Eğer bir yol seçtiyseniz bunun sonuçlarına katlanırsınız. Yani bizim organizasyonlarımızda ya yer alacaksınız ya da almayacaksınız” ifadelerini kullandı.

‘HALA GERİ DÖNMEK İÇİN ZAMANINIZ VAR’

Ve kameralar Ceferin’e döndü… UEFA Başkanı Avrupa Süper Ligi yöneticilerine seslenerek, “Beyler büyük bir hata yapıyorsunuz. Önemli olan bu hatadan dönmek için hala zamanınız var. Herkes hata yapar” dedi. Ceferin’in bu açıklamasının ardından oyuncular da daha yüksek sesle topa girdi. Genç yaşında bir Manchester United değeri haline gelen Marcus Rashford, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Futbol taraftarlarla güzel” ifadelerini kullanırken Liverpool oyuncularının hepsi ortak bir bildiri yayınlayarak projenin karşısında olduklarını söylediler. 

Manchester City’nin teknik direktörü Pep Guardiola, “Eğer kaybetmezsen bunun adı spor değildir” derken stadyumun önünü basan Chelsea taraftarlarını sakinleştirmek efsane kaleci Petr Cech’e kalmıştı. Chelsea yöneticileri basına sızdırdıkları bilgide Avrupa Süper Ligi’nden çıkmanın yollarını aradıklarını söylüyorlardı. Gemiyi terk eden ilk İngiliz takımı ise bir iki cümlelik açıklama ile Manchester United oldu. İlerleyen saatlerde Tottenham ve Arsenal de organizasyondan çıktı. Yani Pazar gecesi organizasyon duyurulduktan 48 saat sonra iş bitmişti. 

Bütün fırtına dindikten sonra Ceferin yeniden arabasına atladı. 8 saat süren bir yolculuğun ardından evi Slovenya’ya döndü. Eve vardığında cep telefonuna yağan mesajları yanıtladı. İngiliz takımlarının Avrupa organizasyonlarına dönmesinden duyduğu memnuniyeti ‘resmi’ bir yazı ile duyurdu ve ardından laptopunu kapadı… 

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin büyük bir bölümü The New York Times'ta Tariq Panja ve Rory Smith imzasıyla yer alan 'How the Super League Fell Apart' (Avrupa Süper Ligi nasıl dağıldı) isimli makaleden alınmıştır.

Avrupa Süper Ligi nedir Avrupa Süper Ligi hangi kanalda?