Soydaş zaferi

Bulgaristan Türkiye Dünya haberleri Erken seçim 2023 Seçimleri AB Trakya Edirne Kırklareli Tekirdağ
Soydaş zaferi

Bulgaristan’da geçen pazar günü yapılan yerel seçimlerde Türk soydaşlar pek çok belediyede açık ara farklarla kazanarak seçimi ikinci tura bırakmadı. Bulgaristan’ın bütün partileri listelerinde Türk adaylara yer verdi.

Komşu Bulgaristan geçen pazar günü yerel yöneticilerini belirlemek için sandık başındaydı. İki turlu seçimin ilk turunda başkent Sofya’nın belediye başkanlığına adaylığını koyan hiçbir isim yüzde 50’yi geçemedi. Seçim ikinci tura kalırken ülkenin Türk azınlığından adaylar pek çok yerde seçimleri açık ara farkla ilk turda kazandı. Üyelerinin çoğunluğu Türk olan Haklar ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Türklerin nüfusunun yoğun olduğu illerde ipi göğüslerken ülkenin hemen hemen bütün partileri de listelerinde Türk adaylara yer verdi.

Soydaş zaferi - Resim : 1
Bulgaristan geçen pazar günü yerel yöneticilerini seçmek için sandık başındaydı. 

BAŞKENT İKİNCİ TURA KALDI

Bulgaristan’da yerel seçimlerin ilk turu pazar günü saat 20.00'de tamamlandı. Merkez Seçim Komisyonu verilerine göre seçim günü her şey normal seyretti. Başkent Sofya’da üçlü koalisyon adayı Vasil Terziev ve sosyalistlerin adayı Vanya Grigorova ikinci turda karşı karşıya gelecek.

ÜÇ ŞEHİR MUHAFAZAKARLARIN 

Belediye başkanının ilk turda seçildiği şehirler ise Burgas, Stara Zagora ve Vratsa. Her üç belediye başkanı da muhafazakar GERB adayları olarak seçimin galibi oldu. Ülke genelinde seçimlere katılım oranlarındaki düşüş de dikkat çekti. Seçime katılım oranı Sofya’da yüzde 35,3, Plovdiv’de yüzde 32,9, Varna’da yüzde 40, Blagoevgrad’da yüzde 54,5 ve Kırcali’de yüzde 39,2. olarak kayıtlara geçti. Ülkenin ikinci büyük kenti Plovdiv’de de ikinci tur seçimler olacak. 

TÜRKLER İKİNCİ TURA BIRAKMADI

Pek çok belediyede Türk adaylar yüzde 50’nin üzerinde oylarla ipi göğüsleyerek seçimleri ilk turda bitirdi. Eski Cuma'ya bağlı Opaka'da halkın yüzde 52’si HÖH tarafından desteklenen Güner Aşimov’a oy verdi. İkinci aday Lütfi Rüstemov ise seçmenlerden yüzde 34 destek aldı.  Antonovo kentinde de Haklar ve Özgürlükler Hareketi adayı Hayrettin Mehmedov ikinci defa seçildi. Sandıklara giden vatandaşların yüzde 57’den fazlası Mehmedov'a oy verdi. Mehmedov, 2019 seçimlerinde de oyların yüzde 59’nu alarak yine birinci turda seçimleri kazanmıştı.

Soydaş zaferi - Resim : 2
Bulgaristan'daki seçimlere Türkiye'deki Bulgaristan vatandaşı Türkler de katılım gösterdi. 

KIRCAALİ’DE TÜRK ADAY YÜZDE 55 ALDI

Bulgaristan’ın önemli merkezlerinden, Türklerin yoğun olduğu Kırcaali’de ise Hak ve Özgürlükler Hareketi adayı Erol Mümün oyların yüzde 55,8’ini alarak seçimlerin galibi oldu. Hak ve Özgürlükler genel yönetim oylamasında da yüzde 62,9 ile açık ara önde. Kazanılan bölgelere ait belediye meclislerinde de çoğunluk, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi üyelerinin oldu.

TÜRKLER KABİNEDE YER ALABİLİR

HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı, partisinin 38 belediye başkanı sayısını en az 40'a çıkarmayı hedeflediklerini bildirmişti. Bulgaristan'da iktidar koalisyonuna HÖH de destek veriyor. Koalisyonun içinde bakan olarak yer almasa da hükümet varlığını HÖH’ün verdiği desteğe borçlu. Bulgaristan siyasi kamuoyuna göre bu yerel seçim sonuçları genel seçim için bir ölçü olacak. Partilerin ülke içindeki etkileri ortaya çıkacak. HÖH Başkanı Karadayı, partisinin yerel seçimdeki başarısı ve ülkede kanıtlayacağı siyasi ağırlığa bağlı olarak, mart ayında kabinedeki kadronun gözden geçirilmesi durumunda HÖH partisinin de kabineye dahil edilebileceğini söylemişti.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel