Tehlike çok büyük! Uyarılar peş peşe geliyor: Türkiye'yi 23 saat içinde etkiler

Gündem haberleri Ukrayna Rusya Türkiye
Tehlike çok büyük! Uyarılar peş peşe geliyor: Türkiye'yi 23 saat içinde etkiler

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki olası bir nükleer sızıntı ya da patlamada, Türkiye'nin saatler içinde etkileneceği ifade edildi.

Ukrayna'nın Zaporijya kentinde bulunan Avrupa'nın en büyük nükleer santralinde son dönemde artan saldırılar, dünyayı yeni bir Çernobil felaketinin eşiğine getirdi. Rusya ve Ukrayna saldırılar konusunda birbirini suçlarken, Birleşmiş Milletler (BM) tesisin "tamamen kontrolden çıktığını" ve her an dünyayı etkileyecek bir nükleer kaza yaşanabileceği kaydetti.

 ERDOĞAN VE GUTERRES'TEN UYARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de perşembe günü Lviv'de gerçekleştirdikleri görüşmede; Zaporijya Nükleer Santrali'nin silahsızlandırılması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz" ifadelerini kullanırken, Guterres de "Zaporijya Nükleer Santrali'ne verilen herhangi bir zarar intihar olur" diye konuştu.

nükleer enerji ve nükleer güvenlik alanlarında uzman olan Olga Kosharna,
Nükleer enerji ve nükleer güvenlik uzmanı olan Olga Kosharna

 

ÇOK SAYIDA ÜLKE TEHDİT ALTINDA

Ukrayna Devlet Nükleer Düzenleme Kurumu'nun üst düzey ismi, nükleer enerji ve nükleer güvenlik alanlarında uzman olan Olga Kosharna, nükleer sızıntının Avrupa dahil Karadeniz ülkelerini ciddi şekilde etkileyeceğini kaydetti.

Yaklaşık 122 yıldır yayın hayatını sürdüren İngiliz gazetesi Daily Express'e konuşan Kosharna, "Böyle bir senaryoda radyoaktif sızıntı Bulgaristan, Romanya ve Karadeniz üzerinden 23 saatte Türkiye'ye ulaşır" dedi. Rüzgarın eseceği yöne göre Rusya'nın batısının da tehlike altında olduğunu kaydeden Kosharna, sızıntının Avrupa'nın içlerine kadar (Çekya, Macaristan ve Polonya) gidebileceğine dikkat çekti.

 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya ukrayna Rusya Ukrayna savaşı İngiltere türkiye ABD ukraynada son durum ukraynada neler oluyor türkiye