Son Dakika! Tarih 15 Mart 2022 Rusya Ukrayna savaşında 20. gün! Bölgede nükleer çatışma uyarısı

Volodimir Zelenski Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı

Rusya Ukrayna savaşının ardından 20 gün geçti. Bölgeden sıcak çatışma ve bombardıman haberleri gelmeye devam ediyor. Rusya sivilleri hedef alıyor, binlerce kadın, çocuk hayatını kaybetti. Türklerin de bulunduğu kent için ise Zelenski açıklama yaptı. BM ise bölgede nükleer çatışma uyarısında bulundu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir ZelenskiRusya’nın 20 gün boyunca Ukrayna’da, 2 kez girdiği Çeçenistan’dan daha fazla insan kaybettiğini belirtti. Zelenski, Rusya'nın halihazırda 80 savaş uçağı, yüzlerce tank ve binlerce teçhizat kaybettiğini duyurdu. Bölgeden sıcak haberler ise gelmeye devam ediyor. Rusya, Ukrayna'da binlerce sivili hedef aldı. Dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor.

RUSYA UKRAYNA SAVAŞININ 20. GÜNÜNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

KULEBA, BLİNKEN VE BAERBOCK İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile telefon görüşmeleri yaptığını bildirdi.

Kulaba Twitter'den yaptığı açıklamada, ABD'li mevkidaşı Blinken ile Ukrayna'da savaşı başlatan Rusya Federasyonu'na ABD tarafından ek yaptırımların uygulanmasını görüştüklerini aktardı.

Kuleba, görüşmede Rusya üzerindeki ekonomik baskıyı artırma ihtiyacının da altını çizdiğini kaydederek, "İkimiz de Ukrayna'daki nükleer tesislerin emniyetini ve güvenliğini sağlamanın önemli olduğu konusunda anlaştık." ifadelerine yer verdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ile görüşmesinde, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya yeni "sert" yaptırımlarının uygulanmasını ele aldıklarını belirten Kuleba, AB'ye minnettar olduklarını kaydetti.

Kuleba "Moskova saldırganlığı durdurup Ukrayna'dan çekilene kadar ona baskı artmaya devam etmeli." ifadesini kullandı.

UKRAYNA'DAN 'MÜZAKERE' AÇIKLAMASI

Bugün gerçekleştirilen 5. tur müzakerelerin ardından açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihaylo Podolyak, "Rusya ile müzakereler zor ilerliyor ama uzlaşı için umut var. Müzakereler çarşamba günü devam edecek" dedi. 

POLONYA, RUSYA’NIN 2 MİLYON EUROSUNU BLOKE ETTİ

Rusya'nın Varşova Büyükelçiliği yetkililerinin, Polonya bankalarındaki hesaplarından 2 milyon euro çekmek istediği ve bankaların parayı bloke ettiği bildirildi.

NATO 24 MART'TA TOPLANIYOR

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: NATO üyesi ülkeler 24 Mart'ta Brüksel'de olağanüstü toplanacak

ABRAMOVİÇ YAPTIRIM LİSTESİNE EKLENDİ

 Avrupa Birliği, Rus milyarder Roman Abramoviç'i yaptırım listesine ekledi.

RUSYA, AVRUPA KONSEYİ'NDEN AYRILDI

Reuters: Rusya, Avrupa Konseyi'nden resmi olarak ayrıldı. Rusya delegesi, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Moskova'nın kararını ileten mektubunu konsey başkanına sundu.

RUS DEVLET KANALINDA PROTESTO YAPAN KADINA CEZA

Rus devlet kanalında savaş karşıtı protesto yapan Mariana Ovsyannikova çıkarıldığı mahkemede 30 bin ruble (4 bin lira) para cezasına çarptırıldı.

RUSYA'DAN KANADA BAŞBAKANINA YAPTIRIM

Rusya, Kanada Başbakanı Trudeau ve bazı yetkililerin bulunduğu 313 Kanada vatandaşının yaptırım listesine alındığını açıkladı.

ZELENSKİ, KANADA PARLAMENTOSU'NA SESLENDİ

Kanada Parlamentosu'na seslenen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna'da 97 çocuğun öldürüldüğünü ve hava sahasının kapatılmasının ne kadar önemli olduğunu anlaşılması gerektiğini söyledi. Ukrayna'ya yapılan saldırının nedeninin Ukraynalıları ortadan kaldırmak olduğunu söyleyen Zelenski, "Bu ulusumuzu, karakterimizi yıkıma uğratmak girişimidir. Siz bunu iyi biliyorsunuz o yüzden lütfen çaba sarf etmeye devam edin" dedi.

FOX TV KAMERAMANI UKRAYNA'DA ÖLDÜRÜLDÜ

Reuters tarafından aktarılan bilgiye göre, Fox TV kameramanı Ukrayna'da öldürüldü. Fox TV kameramanı Pierre Zakrzewski ve muhabir Benjamin Hall Kiev yakınlarındaki Horenka'da görev yapıyordu. Zakrzewski hayatını kaybetti, Hall hastanede tedavi altında.

RUSYA'DAN BIDEN'A YAPTIRIM

Rusya, ABD Başkanı Joe Biden ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a yaptırım uyguladığını açıkladı. Listede ABD Savunma Bakanı, Ulusal Güvenlik Danışmanı, CIA Direktörü'nün de aralarında olduğu toplam 13 isim yer aldı. 

 BM: 3 MİLYON UKRAYNALI ÜLKEDEN AYRILDI

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik 20 gündür devam eden saldırılarının ardından Ukrayna’yı terk edenlerin sayısının 3 milyonu aştığını bildirdi.

BM Uluslararası Göç Örgütü Sözcüsü Paul Dillon, “Ukrayna’dan ayrılan mülteci sayısında 3 milyon sınırına ulaştık. 1,7 milyon kişi, ülkeden ayrılarak Polonya’ya gitti” ifadelerini kullandı. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder de savaşın başladığı günden bu yana Ukrayna’dan ayrılan mültecilerin 1,4 milyondan fazlasının çocuklardan oluştuğunu açıkladı.

Romanya'da 450 binden fazla, Moldova'da 350 bine yakın, Macaristan'da yaklaşık 265 bin ve Slovakya'da yaklaşık 215 bin Ukraynalı mülteci bulunuyor.

ZELENSKİ: RUSYA ASLINDA KENDİNİ YOK EDİYOR

Kiev'e bu sabah düzenlenen saldırılarda ölenlerin sayısı 5'e yükseldiğini açıklayan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Hayatımız için savaşıyoruz. Füzeler, hava bombaları, toplar, tanklar ve Rus birliklerinin bizi yok etmek için kullandığı diğer her şeye karşı hayatlarımız için savaşıyoruz. Rusya aslında şimdi kendini yok ediyor. Çünkü Ukrayna'ya sıkılan her mermi, yapılan her saldırı, Rusya'nın kendi kendini yok etmesine yönelik bir adımdır. NATO'nun 5. maddesi hiç olmadığı kadar zayıf" dedi.

NATO'DAN RUSYA'YA KARŞI ALARM

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "40 bin asker doğu cephede komuta içerisinde çalışıyor. Şu anda deniz kuvvetleri, hava kuvvetleri kullanılıyor. ABD, Polonya'da, Almanya'da, Slovakya'da yeni konuşlandırmalar yapıyor. Bu sarsılmayan mesajı ortaya koyuyor. Bir müttefike saldırı ittifaka saldırıdır" dedi.

ABD, RUSYA'YA YAPTIRIMLARI GENİŞLETTİ

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'ya yönelik yaptırımları genişletti. Yaptırım listesine 15 kişi ve 1 kurum eklendi.

UKRAYNA'DAN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

Ukrayna Müzakere Heyeti Üyesi Podolyak, "Müzakereler sürüyor. Ana müzakere platformundaki istişareler yeniden başladı. Krizin çözümü, ateşkes, askerlerin ülkeden çekilmesi konuları görüşülüyor" dedi. 

ZELENSKİ'DEN NATO AÇIKLAMASI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "Ukrayna'nın NATO'ya katılmayacağını duyduk, bu bir gerçek, bunu kabul etmeliyiz" dedi. 

DANİMARKA'DAN TARTIŞILACAK KARAR

Danimarka, Ukrayna'dan gelen ve başka ülkelere geçmek isteyen yüzlerce sığınmacıyı, "ülkede kalmak istemedikleri" gerekçesiyle almadı.

"KİEV'DE BU SABAHKİ SALDIRILARDA ÖLÜ SAYISI 4'E YÜKSELDİ"

Kiev Belediye Başkanı, "Bu sabah yerleşim yerlerine düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi" dedi. 

"MÜZAKERELER KALDIĞI YERDEN DEVAM EDİYOR"

Ukrayna Müzakere Heyeti Üyesi Arahamia, teknik ara verilen 4. tur müzakerelerin kaldığı yerden devam ettiğini açıkladı. 

ZELENSKİ KRİTİK DÜZENLEMEYİ İMZALADI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya ile işbirliği yapanlara ceza öngören kararı imzaladı. İşbirliği yapanların 15 yıl boyunca kamu görevlerinde bulunmaları yasaklanacak, başka uygun cezalar da verilebilecek.

ÇAVUŞOĞLU'DAN MARİUPOL'DEKİ TÜRKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mariupol'deki Türklerin tahliyesine ilişkin bilgilendirme yaptı. Çavuşoğlu, "Bölgede 100'den fazla vatandaşımız var. Bu vatandaşlarımızın tahliyesi ve diğer sivillerin  çıkışı konusunda her iki tarafın yardımını istedik. Mariupol'de camide herhangi bir yiyecek içecek sıkıntısı olmadığını öğrendik, bugün yarın iyi haber bekliyoruz" dedi.

RUSYA'DAN MÜZAKERE MESAJI

Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, 'Putin ve Ukrayna'nın eski cumhurbaşkanı Yanukoviç düzenli olarak iletişim halinde. Müzakereler için bir şey söylemek için erken ama görüşme olumlu ilerliyor. Rusya ve Ukrayna heyetleri olası barış anlaşması konusunda çalışmalarına devam ediyor" dedi.

MARİUPOL'DEKİ TÜRKLERİN TAHLİYESİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

MSB kaynakları: "(Maruipol'den tahliye) Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak güvenlik değerlendirmesi durumuna göre, en kısa zamanda vatandaşlarımızın Mariupol’den tahliyeleri beklenmektedir."

KİEV'DE 35 SAATLİK SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bu akşam saat 20:00 perşembe sabahı 07:00'a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

UKRAYNA: ORDUMUZ, RUSLARI HER YÖNDE YENDİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Mihaylo Podolyak'dan yeni açıklama geldi. Podolyak, şunları ifade etti: "Kahramanlığın 20. günü. Gerçek özgürlüğün her zaman bir bedeli vardır. Rusya Federasyonu barışçıl şehirlerle savaşmaya devam ediyor, geceleri şehirlerimizi füzelerle yok ediyor. Ordumuz, Rusları her yönde yendi. Ortaklarımız, küresel lider olmaktan korkarak, hala mütevazı bir şekilde kenarda duruyor. Müzakere ediyoruz, sonuç elde ediyoruz. Düşmanı her yönde durdurmaya devam edeceğiz."

Son Dakika! Tarih 15 Mart 2022 Rusya Ukrayna savaşında 20. gün! Bölgede nükleer çatışma uyarısı - Resim : 8

3 ÜLKE BAŞBAKANI KİEV'E GİDİYOR

Polonya, Çekya ve Slovenya Başbakanları, bugün Kiev'i ziyaret ederek Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ile görüşecek. Ziyaretin amacının AB'nin Ukrayna'nın egemenlik ve bağımsızlığını teyit etmek olduğu belirtildi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada, "Kiev'e yapacağımız ziyaret konusunda AB ve BM ile mutabakat sağladık. Dünya için böyle bir atılım anında, tarihin yazıldığı yerde olmak boynumuzun borcu Çünkü mesele bizimle ilgili değil, mesele zorbalıktan arınmış bir dünyada yaşamayı hak eden çocuklarımızın geleceğidir." ifadelerini kullandı.

HERSON TOPRAKLARI RUS KONTROLÜNDE

 Rusya Savunma Bakanlığı: Herson bölgesinin tüm toprakları kontrol altına alındı

KİEV'DEKİ SALDIRILARDA ÖLÜ VE YARALILAR VAR

Kiev'de top mermisi düşen 16 katlı binada 2 kişi öldü. 27 yaralı var

KİEV'E BAĞLI BİR YOK OLDU

Kiev'in Moşun köyü saldırıların ardından yok oldu. 

Son Dakika! Tarih 15 Mart 2022 Rusya Ukrayna savaşında 20. gün! Bölgede nükleer çatışma uyarısı - Resim : 9

ALMAN İLAÇ ŞİRKETİ BAYER, RUSYA VE BELARUS'TAKİ FAALİYETLERİNİ DURDURDU

 Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Rusya ve Belarus'ta "temel sağlık ve tarım ürünlerinin tedariki hariç" tüm faaliyetleri durdurduğunu açıkladı. Bayer AG'den yapılan açıklamada, şirketin, Rusya ve Belarus'ta yatırımlarını, yeni iş projelerini ve reklam faaliyetlerini askıya aldığı belirtildi.

Küresel gıda zinciri üzerindeki ek baskının hafifletilmesine yönelik bu yıl tarım sezonu için Rusya'daki çiftçilere temel tarımsal ürünlerin sağlandığı aktarılan açıklamada, Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik savaşını durdurmasına bağlı olarak 2023 için Rusya'ya yönelik tedarik konusunda karar verileceği belirtildi. Açıklamada, Bayer'in Rusya ve Belarus'ta yeni bir iş arayışında olmadığı da bildirildi.

Bayer, konsolide satışlarının yaklaşık yüzde 2'sini Rusya'da gerçekleştiriyor. Rusya'da Bayer'in satışlarının büyük bölümü ilaçlar ve reçetesiz satılan sağlık ürünlerinden oluşuyor.

KİEV'DE BÜYÜK PATLAMA SESLERİ

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Rus birliklerince düzenlenen saldırıda bir apartman daha ağır hasar gördü. Ukrayna Acil Durumlar Servisinden yapılan açıklamaya göre, bugün Rusların düzenlediği saldırılar sırasında top mermisi, başkent Kiev’in Podolskiy semtinde bulunan 10 katlı apartmana isabet etti.

Son Dakika! Tarih 15 Mart 2022 Rusya Ukrayna savaşında 20. gün! Bölgede nükleer çatışma uyarısı - Resim : 10

Saldırı sonucunda apartmanın 1-5. katlarında yangın çıktı. Ağır hasar gören apartmandan itfaiye ekipleri bir kişiyi kurtardı.

Bu sırada Kiev Devlet İdaresinin sosyal medya hesaplarından yapılan duyuruda, “Başkentte sirenler çalındı. Herkesin acilen sığınaklara gitmesini istiyoruz.” denildi.

kiev

MÜZAKERELERE TEKNİK ARA VERİLDİ

 Ukrayna heyetine başkanlık eden Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 4. tur müzakerelerin "zor" olduğunu belirterek, "Müzakereler, barış, ateşkes, askeri birliklerin çekilmesi ve güvenlik garantileri için yapılıyor" dedi.

Yapılan müzakerelere alt grupların ek çalışmalar yapması için "teknik ara" verildiğini belirten Podolyak, müzakerelerin bugün devam edeceği bilgisini paylaştı

BIDEN: UKRAYNALILARIN HAYATLARINI KURTARMAK İÇİN PARA, YİYECEK VE YARDIM GÖNDERECEĞİZ

 Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 20. gününde de devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden'dan Ukrayna'ya destek açıklaması geldi. Biden sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'nın Rus güçlerine karşı kendini savunabilmesi için yeterli silahının olduğundan emin olacağını ve Ukrayna'ya para, yiyecek ve yardım göndereceğini kaydetti. Biden, "Ukrayna'nın işgalci Rus kuvvetlerine karşı kendini savunmak için silahları olduğundan emin olacağız. Ukraynalıların hayatlarını kurtarmak için para, yiyecek ve yardım göndereceğiz. Ukraynalı mültecileri kollarımızı açarak karşılayacağız" ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Ukrayna'da yaşanan savaş nedeniyle yerinden edilmiş insanları desteklemek adına Birleşmiş Milletler (BM) ve insani yardım kuruluşlarıyla yakın bir şekilde çalıştıklarını belirten Başkan Biden, "Her gün on binlerce ton insani yardım malzemesi, yiyecek, su ve ilaç sağlıyoruz" dedi.

RİVNE'DE TELEVİZYON KULESİ VURULDU

 Rusya'ya Ukrayna'ya bağlı Rivne kentini bombardıman altına aldı. Televizyon kulesi vuruldu. Rivne Valiliği: Rivne'de televizyon kulesine yapılan saldırıda can kaybı 19'a çıktı

ZELENSKİ'DEN TÜRKLERİN DE BULUNDUĞU KENTE İLİŞKİN AÇIKLAMA

 Mariupol Belediye Başkanı Danışmanı Petr Andryushchenko, Rus saldırıları sonucunda kentte ölen sivillerin sayısının 20 bine yaklaşabileceğini duyurdu. Mariupol'de 110 Türk vatandaşı, Kanuni Sultan Süleyman Cami'nde mahsur kalmış durumda. Bu kişilerin kısa süre içinde şehirden tahliye edilmesi bekleniyor. Türkiye bu konu ile ilgili diplomatik temaslarını artırdı.

Kanuni Sultan Süleyman Camii
Mariupol'deki Kanuni Sultan Süleyman Camii
ZELENSKİ'DEN ÇEÇENİSTAN ÖRNEĞİ

 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'nın 19 gün boyunca Ukrayna'da, 2 kez girdiği Çeçenistan'dan daha fazla insan kaybettiğini belirtti. Zelenski, Rusya'nın halihazırda 80 savaş uçağı, yüzlerce tank ve binlerce teçhizat kaybettiğini duyurdu.

TAHLİYELER İÇİN YENİ OTOBÜS

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Mariupol şehrinin çevresindeki yerleşim yerlerinde bulunan Ukrayna güçlerinin yok edildiğini ve tahliyeler için şehre otobüslerin geldiğini duyurdu.

NÜKLEER ÇATIŞMA UYARISI

 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ukrayna yanıyor. Ülke dünyanın gözleri önünde yok ediliyor." dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının siviller üzerindeki etkisinin 'korkunç boyutlara' ulaştığını söyleyen Guterres, "Sonuç ne olursa olsun, bu savaşın kazananı olmayacak, sadece kaybedenleri olacak." diye konuştu.

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya ukrayna Rusya Ukrayna savaşı İngiltere türkiye ABD ukraynada son durum ukraynada neler oluyor ukrayna savaşı Mariupol