Nereye gitse Rus işgaliyle karşılaşan talihsiz Japon

Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Nereye gitse Rus işgaliyle karşılaşan talihsiz Japon

Babasının iş için gittiği Güney Karafuto'da Sovyetler Birliği'nin işgaline tanıklık eden  78 yaşındaki Japon daha sonra yerleştiği Ukrayna'dan da yine Rus işgali nedeniyle ayrılmak zorunda kaldı.

Japonya'da Nagano'da doğan ve babasının işi nedeniyle o dönem Japonya toprağı olan Güney Karafuto'ya (Sakhalin) yerleşen Japon bir ailenin çocuğu olan Hidekatsu Furihata, Sovyetler Birliği'nin Sakhalin'i 1945 yılında işgaline şahitlik etmişti.

O dönem bölgede Japonların büyük bölümü Japonya'ya göç ederken Furihata'nın babasına izin verilmedi. Kağıt fabrikasında çalışan adam işinin ehli olduğu için çaresiz adama ülkesine dönüş izni verilmedi.

Furihata ise büyüyünce St. Petersburg'da üniversiteye gidip orada Polonyalı bir kadınla evlendi. 1971'de eşiyle birlikte Ukrayna'ya taşındı. Ukrayna'da yıllardır makinist olarak çalışan Furihata'nın kardeşleri 1999 yılında Japonya'ya döndü. Furihata ise eşinin isteği üzerine Ukrayna'da kaldı. 3 yıl önce eşini geçen yıl da oğlunu kaybeden Furihata yalnız kaldı.

İşte ne olduysa sonrasında oldu. Sovyetler Birliği'nin işgal ettiği ana yurdundan uzaklaşarak Ukrayna'ya yerleşen Furihta, 24 Şubat 2022'de bir kez daha Rus askerlerin işgaliyle karşı karşıya kaldı. Yaşadığı Jitomir kasabasına sık sık füze saldırısı yapıldı.

Japonya'daki kardeşlerinin zorlamasıyla Ukrayna'dan ayrılmak üzere harekete geçen Furihata, 18-60 yaş arası erkeklere getirilen yurt dışına çıkma yasağından yaşı nedeniyle muaftı. Torununun eşi, torunun torunu ve oğlunun kızıyla birlikte Polonya'ya gitmek üzere harekete geçti. Jitomir'den yola çıktıktan sonra Lviv'de arabaları bozuldu. Trafik nedeniyle ancak 8 Mart günü Polonya'ya varabildiler.

Nereye gitse Rus işgaliyle karşılaşan talihsiz Japon - Resim : 1

Furihata şimdi Japonya'ya dönmek için başvuru yaptı. Japonya Dışişleri Bakanlığı Furihata'nın başvurusunu kabul etti. Talihsiz adam geriye kalan aile üyeleriyle birlikte 11 Mart'ta Japonya için vize aldı ve 18 Mart'ta yıllardır uzak kaldığı anavatanı olan Japonya'ya geri dönebilecek.

Daha önce kısa süreli olarak Japonya'ya giden Furihata artık Japonca konuşmayı da unutmuş durumda ancak bu yeni hayatı için heyecanlanmasını engellemiyor.

Ancak Furihata geleceğini Japonya'da görmüyor. Savaşın bir an önce bitmesini ve Ukrayna'ya geri dönmeyi, ülkenin yeniden inşasına katkı vermeyi istiyor. Torunları da öyle.

 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya Ukrayna savaşı Rusya ukrayna japonya