Rusya'nın Ukrayna işgali 19. gününde! Rus askerler Odessa'ya paraşütle inecek! Dakika dakika yeni gelişmeler

son dakika Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Dünya haberleri

Rusya Ukrayna savaşının 19. gününde de çatışma sesleri sürüyor. Ukrayna Rusya'nın yakın zamanda Odessa'ya paraşütçü birliklerini indirmeyi planladığını duyurdu. Batılı ülkeler Rusya'nın kimyasal silah kullanması an meselesi olduğunu söylüyor. İşte dakika dakika Rus işgaline yeni gelişmeler....

Rus lider Vladimi Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 19'uncu gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşandı. Ukrayna, Rusya'nın yakın zamanda Odessa'ya paraşütçü birliklerini indirmeyi planladığını duyurdu. Öte yandan Batılı ülkeler Rusların kimyasal silah kullanacağını açıkladı. ABD bu korkunç iddialara ilişkin "Ağır bedel öder" dedi. 

İŞTE DAKİKA DAKİKA RUSYA UKRAYNA SAVAŞINDA YENİ GELİŞMELER

BAKAN ÇAVUŞOĞLU, RUS MEVKİDAŞI LAVROV İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü. Görüşmede Ukrayna'daki son gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

Bakanlıktan, görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bugün (14 Mart) bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Görüşmede Ukrayna'daki son gelişmeler ele alınmıştır" denildi.

PUTİN, BENNETT İLE GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett, telefonda Ukrayna’daki durumu görüştü.

Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada, görüşmede, Putin’in, Bennett’e Ukrayna ordusunun Donetsk kentine gerçekleştirdiği füze saldırısına ilişkin bilgi verdiği belirtildi.

Açıklamada, Putin’in, misket bombasının kullanıldığı saldırı neticesinde sivillerin hayatını kaybettiğine dikkati çektiği bildirilerek, “Bennett, Ukrayna konusunda çeşitli liderlerle yaptığı görüşmelere ilişkin Putin’i bilgilendirdi. Putin de Rus ve Ukraynalı temsilciler arasında yapılan müzakere sürecine dair değerlendirmelerini aktardı” ifadeleri kullanıldı.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN UKRAYNA'DAKİ TÜRK VATANDAŞLARININ TAHLİYESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sosyal medyadan Ukrayna'dan tahliyesi devam eden Türk vatandaşlarıyla ilgili açıklama yaptı. Çavuşoğlu açıklamasında, "Bugün Kiev, Harkiv, Poltova, Bila Tserkva, Lviv ve Çernivtsi’den 172 kardeşimiz daha yola çıktı. Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 14 bin 824 oldu.Yolunuz açık olsun!" ifadelerini kullandı. 

BAKAN ÇAVUŞOĞLU UKRAYNALI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna'daki son gelişmeler ele alındı. 

AB'DEN 4. YAPTIRIM PAKETİNE ONAY

 AB, Rus oligarklara karşı 4. yaptırım paketini onayladı.

BM'DEN NÜKLEER ÇATIŞMA UYARISI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna-Rusya savaşının "nükleer çatışma olasılığı" doğurduğu uyarısında bulundu.

BEYAZ SARAY: BIDEN AVRUPA'YA GİDEBİLİR

 Beyaz Saray yetkilileri Biden'ın müttefikleriyle Ukrayna ve Rusya meselesini görüşmek için Avrupa'ya gidebileceğini duyurdu ancak henüz nihai karar alınmadı.

BAKAN AKAR, OLAĞANÜSTÜ NATO TOPLANTISI'NA KATILACAK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, olağanüstü gerçekleştirilecek NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Brüksel'e gidecek.

NATO ülkelerinin savunma bakanları, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere 16 Mart Çarşamba günü olağanüstü nitelikli toplantı düzenleyecek.

NATO Karargahı'ndaki toplantı kapsamında gerçekleştirilecek oturumlara katılacak Akar'ın ayrıca ikili görüşmeler de yapması bekleniyor.

NATO Savunma Bakanları 16 Martta Olağanüstü toplanıyor.

RUSYA VE İRAN ARASINDA KRİTİK GÖRÜŞME

 Rusya ve İran Dışişleri Bakanları yarın Moskova'da bir araya gelecek.

RUSYA'DAN MARİUPOL AÇIKLAMASI

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Mariupol'de insani koridor açılmasına ve sivillerin tahliyesine izin verildi. Mariupol'e ilk insani yardım konvoyu ulaştı" denildi. 

MÜZAKERELERE 'TEKNİK' ARA VERİLDİ

Ukrayna müzakere heyetinin üyesi Mihail Podolyak, "Müzakerelere yarına kadar teknik ara verildi. Alt gruplarıyla ilave çalışma ve tanımlamaların netleştirilmesi için ara verdik. Görüşmeler sürecek" dedi. 

MARİUPOL'DE İNSANİ KORİDOR AÇILDI

Mariupol'dan sivillerin tahliyesi için insani koridor açıldı. En az 50 araç koridor üzerinden şehri terk etti.

DONETSK'TE EN AZ 20 ÖLÜ

Sözde ayrılıkçı yönetimin kontrolündeki Donetsk'e yapılan saldırıda da en az 20 kişi öldü.

Rusya'nın Ukrayna işgali 19. gününde! Rus askerler Odessa'ya paraşütle inecek! Dakika dakika yeni gelişmeler - Resim : 1

ZELENSKİ'DEN UKRAYNALILARA ÇAĞRI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Her şehirde her sokağı yeniden inşa edeceğiz, savunmayı destekleyin ve devleti koruyun" dedi. 

YOLA SEYİR FÜZESİ DÜŞTÜ

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in semtlerinden Kurenavka'da yola seyir füzesi parçasının düştüğü ve patlama yaşanan an kameraya yansıdı. 

MİÇOTAKİS, ZELENSKİ İLE GÖRÜŞTÜ

 Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüştü. 

KREMLİN AÇIKLADI! İŞGAL NE ZAMAN BİTECEK?

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tüm planları tamamen ve önceden belirlenen takvime göre yerine getirilecek. Ukrayna'daki operasyonumuz sivil can kayıplarından kaçınılması üzerine planlandı. Putin harekatın başında büyük yerleşim bölgelerinin vurulmamasını istedi. Ukrayna'daki operasyonun bitiş tarihi belirlenmedi. Görünüşe göre Ukrayna'nın okyanus aşırı patronları Ukrayna ordusuna talimat veriyor. Çin'den askeri yardım talep etmedik

İSRAİL RUSYA'YA YAPTIRIM UYGULAYACAK

İsrail ilk kez Rusya karşıtı yaptırımlara katılacağını açıkladı. İsrail Dışişleri Bakanı: İsrail Rusya'ya yönelik yaptırımları bypass etme rotası olmayacak.

POLONYA'YA GİDEN UKRAYNALI MÜLTECİ SAYISI 1,7 MİLYONU AŞTI

 Rusya-Ukrayna savaşı 19. gününde devam ederken, Ukrayna'dan komşu ülkelere mülteci akını da sürüyor. En çok göç alan ülkelerden biri Polonya olurken, Polonya Sınır Koruma Teşkilatı (Straz Graniczna) yayınladığı açıklamayla dün yerel saatle 19:00 itibarıyla ülkeye giriş yapan Ukraynalı mülteci sayısının 1 milyon 720 bine ulaştığını duyurdu. Otel ve pansiyonların yanı sıra spor salonları ve fuar alanlarında kendileri için hazırlanan yatakhanelerde kalan mültecilerin 300 bine yakınının Varşova'ya geldiği kaydedilirken, mültecilerin yaşamını kolaylaştırmayı amaçlayan yasa da yürürlüğe girdi. Bu kapsamda Ukraynalıların resmi dairelerde işlemlerini yaptırabilmeleri için gerekli olan PESEL numaraları dün verilmeye başlandı. Bununla birlikte tüm mültecilere 1 buçuk yıllık oturum verilmesi, çalışma izni sağlanması, sağlık ve eğitim hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanması da kararlaştırıldı.

KİEV'E SEYİR FÜZESİ ATILDI

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e seyir füzesi atıldı. Füzenin parçaları Kurunevka bölgesine düştü.

KİEV VALİLİĞİ'NDEN TAHLİYE AÇIKLAMASI

Kiev Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Tahliyeler 5. gününde devam ediyor, durum kontrol altında" denildi.

METRO İSTASYONUNDA KALMAYI SÜRDÜRÜYORLAR

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, Rusya’nın hava saldırısı düzenleyeceği endişesiyle metro istasyonlarına sığınan ailelerden bazıları savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana evlerine dönemiyor.

Rusya'nın Ukrayna işgali 19. gününde! Rus askerler Odessa'ya paraşütle inecek! Dakika dakika yeni gelişmeler - Resim : 5

Son günlerde Kiev’deki hava saldırılarının savaşın başlangıcına oranla biraz yavaşlaması ve tahliyeler nedeniyle metro istasyonlarında kalanların sayısı önceki haftalara göre daha az.

4. TUR MÜZAKERELERİ BAŞLADI

 Rusya-Ukrayna savaşının 4. tur müzakereleri başladı .Ukrayna heyetinde aynı isimler yer alıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Ukrayna pozisyonunu değiştirmedi.4. tur müzakerelerde barış, ateşkes, Rus askerlerinin derhal çekilmesi ev güvenlik garantisi konularını konuşacağız.

ssss

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI RUSYA'YA GİDECEK

 İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın yarın Rusya'yı ziyaret edeceği öğrenildi.

KULEBA: UKRAYNA'YA YARDIM EDİN

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Batı ülkeleri daha büyük bir savaşı önlemek için Ukrayna'ya yardım etmeli

MARİUPOL'DE 2.500 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı: Mariupol'de 2 bin 500 sivil hayatını kaybetti

mariupol

RUSYA: ÇÖZÜM UKRAYNA'NIN UZLAŞI İSTEĞİNE BAĞLI

 Rusya Dışişleri Bakanlığı: Ukrayna'da durumun çözüme kavuşması Kiev'in uzlaşı isteğine bağlı

KİEV'DE APARTMANA SALDIRI

Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada, yerel saatle 05.10 sıralarında Rus birliklerince atılan havan topu, başkent Kiev’in kuzeyindeki Obolosnkyi bölgesindeki 9 katlı bir apartmana isabet etti. Apartmanda çıkan yangında 3 kişi yaşamını yitirirken, 12 kişi de yaralandı. Acil servis, yangının 2 saat sonra kontrol altına alındığını duyurdu. Görüntülerde, Ukrayna vatandaşlarının yangın merdivenleriyle kurtarıldığı anlar yer aldı.

Rusya'nın Ukrayna işgali 19. gününde! Rus askerler Odessa'ya paraşütle inecek! Dakika dakika yeni gelişmeler - Resim : 8

MÜZAKERELER ÇEVRİMİÇİ FORMATTA YAPILACAK

 Ukrayna Müzakereleri bugün 11.30'da çevrimiçi formatta yapılacak

rusya ukrayna müzakereler

RUSYA: BATI'NIN BASKISI, MOSKOVA'NIN GİDİŞATINI DEĞİŞTİREMEZ

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin, Batı'dan gelen yaptırım kararlarının, Moskova'nın gidişatını değiştiremeyeceğini söyledi. Rus basınında yer alan haberlere göre, Vershinin, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili Batı ülkelerinin, Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar konusunda değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında, "Moskova, ABD ve Avrupa'dan yaptırımları kaldırmasını istemeyecek, Batı baskısı, Moskova'nın gidişatını değiştiremeyecek" ifadelerine yer veren Vershinin, "Bu yaptırımlar, bizim kararımız değildir." dedi. ABD ile ortaklarının, ülkesine yaptırım uygulayarak, Rusya ekonomisini ve Rus halkını zor durumda bırakmaya çalıştıklarını kaydeden Vershinin, "Bize bir baskı aracı olarak uygulanan yaptırımlar, birincisi gayrimeşrudur, ikincisi de işe yaramaz." görüşünü paylaştı.

ZELENSKİ'DEN NATO'YA UYARI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi'nin Rus roketleri ile vurulduğunu hatırlatarak, Ukrayna semalarının kapatılmaması durumunda, 20 kilometre ötedeki NATO ülkelerinin de vurulabileceğini belirtti: "Eğer semalarımızı (Ukrayna Hava Sahası) kapatmazsanız, Rus füzelerinin sizin bölgenize, NATO topraklarına, NATO vatandaşlarının evlerine düşmesi an meselesidir."

RUSYA’DA, INSTAGRAM TAMAMEN KAPATILDI

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), ülkede daha önce kısıtlanan sosyal medya uygulaması Instagram'ın tamamen kapatıldığını duyurdu.

RUS PARAŞÜTÇÜLER ODESSA'YA İNMEYİ PLANLIYOR

Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, Rusya'nın yakın zamanda Odessa'ya paraşütçü birliklerini indirmeyi planladığını duyurdu: "Karadeniz'de 3-4 gün önce Rus paraşütçü birlikleri inecekti. Fakat hava şartlarından dolayı Sivastopol’e dönmek zorunda kaldılar. Fakat şimdi oradan geri dönüyorlar. Odessa ve bölgesinde paraşütçü asker inişi planlıyorlar. Odessa’da neler olduğunu ve kontrolün bizde olduğunu anlıyoruz. Onları karşılamak için bekliyorlar. Çernigov ve Kiev bölgelerinde olduğu gibi."

UKRAYNA: RUSYA İLE BUGÜN MÜZAKERELER YAPILACAK

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin ön sonuçlarının ele alınması için bugün görüşme yapılacağını bildirdi. Podolyak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, müzakerelerin çevrim içi olarak aralıksız devam ettiğini belirterek, çalışma gruplarının sürekli çalıştığını ve çeşitli konuların dikkat gerektirdiğini kaydetti.

Mihail Podolyak, "14 Mart'ta müzakerelerin ön sonuçlarını görüşmek için müzakereler yapılacak." ifadesini kullandı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin sağlanması için gerçekleştirilen müzakerelerin bir sonraki turunun bugün planlandığını duyurmuştu.

Kaynak: Haber Global TV

Rusya ukrayna son dakika Dünya haberleri Rusya Ukrayna savaşı