Son dakika Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir Türk vatandaşının uzaya gönderilme sürecini başlatıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sona erdi. 3 saat süren toplantının ardından Erdoğan canlı yayında açıklama yaptı. Birçok müjde duyuran Erdoğan, Milli Uzay Programı çerçevesinde bir Türk vatandaşının uzaya gönderilme sürecini başlatıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sona erdi. 3 saat süren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında açıklama yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından önemli satır başları şu şekilde:

Adalet Teşkilatımızın güzide mensupları ve aynı gün Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile bir araya geldik. Kazakistan'ın sahip olduğu potansiyeli nasıl hayata geçiririz onu değerlendirdik.

Engelliler Haftası vesilesiyle düzenlenen özel eğitim okullarına dağıtım töreninde gençlerimizle buluştuk.

39. vefat yıl dönümünde Necip Fazıl Kısakürek'i yad ettik.

Katar Emiri ile görüştük.

Rize-Artvin Havalimanı'nı 14 Mayıs'ta hizmete açtık. Bu havalimanının Karadeniz'e ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Havalimanı, 3 milyon yolcu kapasitesiyle Karadeniz'in gelişmesine katkısı olacak. 

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'u Külliyemizde ağırladık. Salı günü BAE'ye bir taziye ziyaretinde bulunduk. ziyaretimiz vesilesiyle taziyelerimizi ilettik. 

Milli sporcularımızla Ankara'da coşkulu bir programla kucaklaştık.

Adana'da on binlerle kalplerimizi buluşturduğumuz, muhteşem bir gençlik şölenine iştirak ettik. 

Sporda başarı kazanan tüm sporcularımızı tebrik ediyorum. 

 Sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı gençlerimize bedelli askerlikten faydalanabilme yolunu açıyoruz. Askerliğini bedelli yapmak isteyen gençlerimiz askerlik şubelerine başvurabilirler.

Açık cezaevlerindeki hükümlüler için belirli şartlarla uygulanan ve 31 Mayıs'ta sona erken Kovid-19 izinleriyle ilgili değerlendirme yaptık.

AÇIK CEZAEVİ HÜKÜMLÜLERİNİN KOVİD-19 İZİNLERİ UZATILDI

Açık cezaevindeki hükümlülerin Kovid-19 izinlerini 31 Temmuz 2023'e kadar uzatıyoruz.

Kapsamlı bir 100. yılı etkinliği hazırladık. Türkiye 100 yılı programını, '100 yılın işini 20 yıla sığdırdık' diyerek hayata geçireceğiz. Cumhuriyetimizin 100. yılına atfettiğimiz  2023 hedeflerinin ardından Fethin 600. yılına atfımız 2053 vizyonu geliyor. Sonraki hayallerimiz ise Malazgirt Zaferi'nin 1000. yılına ithaf ettiğimiz 2071 vizyonudur. 

Muhalefet ise 'istemezukçuluk' dışında herhangi bir vizyona sahip değildir. Kazanımları kabul edip eksikleri tamamlayacak bir muhalefet ile her şeyi konuşmaya hazırız. Siyaset ortaya koyamayan arkaik bir muhalefetimiz var. Sığ bir muhalefet ile karşı karşıyayız Bizim referansımız 20 yılda ülkemize kazandırdığımız hizmetlerdir. Kendi yakın tarihini okumasını bile beceremeyenlerin bugünkü politikaları ve aktörleri tanıyıp yorumlamalarını beklemenin hayal olduğunun farkındayız. Azıcık onurlu duruş beklemenin bir vatandaş olarak hakkımız olduğunu düşünüyoruz.

Dünyada ve bölgedeki krizlerin ülkemize verdiği zarar anlaşılıyor. 

"TÜRKİYE BÖYLE GERİCİ, HABİS BİR MUHALEFETİ HAK ETMİYOR"

Hayat pahalılığı başta olmak üzere çeşitli sıkıntılara maruz kaldığımız bir gerçek ve Türkiye, bunu hak etmiyor. Türkiye böyle gerici, habis bir muhalefeti de hak etmiyor. Bütün sıkıntıları nasıl biz çözdüysek bundan sonra mevcut sıkıntılarımızı da yine biz çözeceğiz. 

Dünya yeni bir dönüşümün eşiğinde, en büyük gücümüz milletimizin en kadim özelliğidir. Ülkemizin demokrasi ve kalkınmada ulaştığı ileri seviye, bize yeniden yapılanan küresel sistemde hak ettiğimiz değeri alabilmemizi sağlamıştır. Geçici sıkıntılar karşısında paniğe kapılmıyoruz.

Konjonktürün getirdiği sıkıntıları gidermek için tedbir almaktan çekinmiyoruz.

Asgari ücret, memur ve emekli maaşı zamları, destek paketleri gibi uygulamalar bu yaklaşımın ifadesidir. 

Hayat pahalılığının insanlarımızın üzerindeki yükünü azaltacak tedbirleri almayı sürdüreceğiz.

UKRAYNA'YA EN SOMUT DESTEĞİ BİZ VERDİK

Ukrayna'ya en somut en ciddi en işe yarar desteği biz verdik. Rusya'ya her platformda da bu tutumumuzu mertçe söyledik. Rusya ile insani ve siyasi ilişkilerimizi sürdürüp kalıcı barış için en samimi çalışmaları da biz sergiledik.

NATO'ya başvuran ülkelere gelince, Doğu'da kendilerini koruyan bir yaklaşım içinde olduğumuzu görecekler. Bu alanda yoğun bir diplomasi yürüttüm. Liderlerle bu konuları enine boyuna konuştuk. NATO'nun genişlemesi konusundaki yaklaşımımızın sebebi terörle mücadele konusundaki ilkeli tutumuzdur. Terör örgütlerinin güvenlik için kurulan bir platformda olmasını biz kabul edemeyiz, dedik. 

Şu anda Yunanistan bizimle nasıl bir durum içinde? FETÖ'nün Avrupa güzergahı Yunanistan değil mi? Terör örgütlerini besleyen onlar değil mi? Şu anda 10'a yakın üs var içlerinde Bu üsler burada neden kuruluyor? Şu anda AB ülkelerine 400 milyar euro borcu olan bir ülke var. Görüştük, aramıza üçüncü ülkeleri sokmayalım dedik buna rağmen burada ABD seyahati oldu ve senatoda Türkiye aleyhine yaptığı konuşmalar yaptı ve F-16'ları vermeyin diye telkinlerde bulundu.

"BENİM İÇİN ARTIK MİÇOTAKİS DİYE BİRİSİ YOK"

Benim için artık Miçotakis diye birisi yok. Biz sözünde duracak onurlu siyasetçilerle yola gireriz. Bundan sonrasını Miçotakis kendisi düşünsün. Biz, bize yeteriz. F-16'lar konusunda da öyle zannediyorum ki ABD, Miçotakis'in ağzına bakarak karar vermeyecektir. 

Sayın Andersson, bana neler söyledin ama teröristler Stockholm caddelerinde bağıra çağıra yürüyor! Almanya'da da aynısı. Ama bizim vatandaşlarımızdan birisi bunu yapınca bize acı çektiriyorlar. Tüm buna rağmen bizden bazıları barış, dostluk diyor. Olmaz böyle barış. Siz ancak terör örgütleriyle el ele kol kola yürümeyi başarıyorsunuz. Biz işimizi biliyoruz, atılması gereken adımları nasıl atacağımızı biliyoruz. 

Güvenli bölgelere yapılan saldırılar harekat önceliğimizdir. TSK, istihbaratımız hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz inşallah bu hususlar değerlendirilecektir. Ülkemizin güvenlik hassasiyetlerine saygı gösterenler ile kendi çıkarlarından başka derdi olmayanların ayrımını yapacak ve bundan sonraki politikamızı ona göre şekillendireceğiz.

"MİLLİ UZAY PROGRAMI ÇERÇEVESİNDE BİR TÜRK VATANDAŞININ UZAYA GÖNDERİLME SÜRECİNİ BAŞLATIYORUZ"

Ay'a ulaşmaktan, uzay ekosistemi oluşturmaya varan geniş bir yelpazedeki geniş başlıklarımız da adım adım ilerliyoruz. Artık dünyada siyasi bağımsızlığın teknolojik bağımsızlıktan geçtiğini biliyoruz. Bunu tesis etmek için bu alanda farkındalık için çalışıyoruz. Teknolojilerin her alanında proaktif bir Türkiye inşa ediyoruz. Türkiye için uzay yarışında yer almak bir mecburiyettir. Milli Uzay Programı çerçevesinde bir Türk vatandaşının uzaya gönderilme sürecini resmen başlatıyoruz. 45 yaşından genç, şartları karşılayan tüm Türkiye vatandaşları bu iş için başvurabilirler. Başvurular içinden seçilecek 2 aday uzaya çıkış süreci için gerekli tüm eğitimleri alacak. Bu iki adaydan biri 2023'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek. 

TÜRKİYE UZAY AJANSI'NDAN PAYLAŞIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının hemen sonrasında Türkiye Uzay Ajansı, başvuruların yapılacağı adresi paylaştı. Türkiye Uzay Ajansı sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevi için hazır mısın? Cumhuriyetimizin 100. yılında, bir Türk vatandaşı Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidiyor. Evet, bu görev senin." 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

cumhurbaşkanı erdoğan Recep Tayyip Erdoğan Ak Parti AK Parti haberleri kabine toplantısı