Son dakika Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz gazı, 2023'ün ilk çeyreğinden itibaren evlerde kullanılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı Erdoğan
Son dakika Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz gazı, 2023'ün ilk çeyreğinden itibaren evlerde kullanılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni’nde konuştu. Erdoğan buradaki konuşmasında, Karadeniz gazının 2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren evlerde kullanılmaya başlayacağının müjdesini verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni’nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Karadeniz gazı deniz ve ilk boru indirme ve kaynak töreni vesilesiyle sizlerle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. 

İK GAZ, 2023'TE SİSTEME GİRECEK

Bugün bismillah diyerek ilk boruları denize indiriyor ve ardından da ilk kaynağımızı yapıyoruz. Derin deniz tarafından da ilk kaynağı inşallah önümüzdeki ay yapacağız. Eş zamanlı olarak doğal gazı milli iletim şebekesine taşıyacak karadaki boru hattının yapımına da başlıyoruz. Bu projenin ilk etabında doğal gaz işleme tesisine gelen gazın ölçümlenmesi için Batı Karadeniz Gaz Ölçüm İstasyonu'nu inşa ediyoruz. İnşallah kasım ayının ilk haftalarında tamamlıyoruz. İlk gaz, 2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren evlerde kullanılmaya başlanacak. 2023'te günlük 10 milyon metreküp gaz sisteme girecek.

DİRAYETLİ DURUŞUMUZUN MEYVELERİNİ TOPLUYORUZ

Zonguldak'ın merkezinde tüneller mi vardı, kavşaklar mı vardı. Bunları yapmak da yine bize nasip oldu. Her defasında ya bir yol bularak ya da bir yol açarak milletimize asırlardır hasretini çektiği yatırım ve eserlere kavuşturduk. Dünyadaki her ekonomi için stratejik öneme haiz enerji meselesinde de benzer süreçlerden geçtik. En büyük tepkiyi maalesef içimizdeki muhalefet partileri gösterdi. Bize yapamazsınız dediler, bizi hayalcilikle maceraperest olmakla suçladılar. Sismik araştırmalara, Rumların tezleriyle karşı çıktılar. Doğu Akdeniz ve Karadeniz'deki çalışmalarımıza olmadık iftiralar attılar. Şu anda bizim kendimize ait 4 tane sondaj gemimiz var. 2 tane de sismik araştırma gemimiz var. Bunlar kolay kiralanan gemiler değil. Ama artık bunlar bize ait. Artık sondaj ve sismik araştırmaları kendi gemilerimizle yapar hale geldik. Karadeniz gazının müjdesini verdiğimizde bu hazımsızlığın zirve yaptığını gördük. Keşfettiler ama çıkaramazlar diyen felaket tellalları ortaya çıktı, gazın ekonomiye hiçbir faydası olmayacağını söyleyen sözde ekonomistler ortaya çıktı. Biz bunların hiçbirine kulak asmadık. Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski bakanımız Berat Albayrak ve halefi Fatih Dönmez kardeşimiz bu süreçte gerçekten büyük bir gayret sarf ettiler. Bugün o dirayetli duruşumuzun meyvelerini topluyoruz. 

KONUTLARDAKİ DOĞAL GAZDA YÜZDE 74'E VARAN ORANDA SÜBVANSİYON SAĞLADIK

Bölgemizdeki son gelişmeler, Türkiye'nin Karadeniz'deki keşfinin stratejik önemini daha da artırmıştır. Tüm dünyada petrol ve gaz fiyatları yüksek seviyelere ulaştı. Mesela ABD'de fiyatlar kimi eyaletlerde 3 katına varan oranlarda yükseldi. Enerji fiyatlarındaki tırmanma enflasyona da yansımış gelişmiş ülkelerde enflasyon oranları son 40 yılın en yüksek seviyelerine yükselmiştir. Biz de ülke olarak fiyatların küresel ölçekte bu denli arttığı bu dönemde vatandaşlarımızı korumak için destek mekanizmalarımızı devreye aldık. Konutlardaki doğal gazda yüzde 75'e varan oranda sübvansiyon sağladık. Küresel riskleri minimalize etmek için yoğun çaba harcıyoruz. Bir yandan tedarik kaynaklarımızı çeşitlendirirken bir yandan da ülkemizin potansiyelini tam manasıyla ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Altına bakılmadık taş, geçmedik yer bırakmamakta biz kararlıyız. 

4. SONDAJ GEMİSİNİN ADI ABDÜLHAMİD HAN OLDU

Kendi sondaj filosuna sahip dünyanın sayılı ülkelerinden biri haline geldik. Mevcutla yetinmiyoruz yeni gemilerle filonun gücüne güç katmaya devam ediyoruz. 4. sondaj gemimizin adını Abdülhamid Han olarak belirlediğimizi açıklıyoruz. Şu anda teknik hazırlıkları yapılıyor. Bu gemimizin de göreve başlamasıyla çalışmaları çok daha hızlı, verimli ve etkili bir biçimde gerçekleştireceğiz. Tıpkı Fatih gibi bu gemimizin de vereceği müjdeli haberlerle ismini milletimizin gönlüne yazdıracağına inanıyorum. 

Doğu Akdeniz'de de varlığımızı hissettiriyoruz. KKTC ve Türkiye'nin haklarını savunuyoruz. Biz ne kimsenin hakkına el uzatırız ne de haramilere hakkımızı yediririz. 

Ülkemizin bu meseledeki duruşu şüpheye yer bırakmayacak şekilde nettir. Ne kimsenin hakkına el uzatırız ne de Haramilere hakkımızı yediririz. Enerjiyi, bir gerilim ve çatışma alanı değil bölgesel iş birliğinin bir adımı olarak görüyoruz. Türkiye'yi enerji arz güvenliği sorununu tamamen çözmüş bir ülke yapana dek mücadelemizi çok yönlü devam ettireceğiz. Şu an siyasi sebeplerle Türkiye'ye şüpheyle bakanlar da politikalarını değiştirecektir. Karadeniz'deki keşifle birlikte ülkemiz büyük bir travmadan kurtulmuştur. 2023'ün ilk çeyreğinden itibaren gazın evlerde kullanılmasıyla önemli bir psikolojik eşik de aşılacaktır.

Erdoğan'ın konuşmasının ardından canlı yayında, Karadeniz gazını karaya taşıyacak olan ilk borunun kaynağı gerçekleştirildi. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

cumhurbaşkanı erdoğan