Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eğitimde çok kapsamlı bir demokratik dönüşüme imza attık

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gündem haberleri son dakika 24 Kasım Öğretmenler Günü
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eğitimde çok kapsamlı bir demokratik dönüşüme imza attık

Son dakika haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla düzenlenen programda konuştu. Eğitimde çok kapsamlı bir demokratik dönüşüme imza atıldığını Erdoğan, "Öğretmenlik meslek kanunu ilgili ilgili teklif yakında paydaşlarımızın dikkatine sunulacak" dedi.

Son dakika haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapıyor.

Erdoğan'ın açıklamaları:

-PKK tarafından katledilen Şenay Aybüke Yalçın'a ithafen hazırlanan sinema filmini gözyaşlarıyla izledik. Film, şehidimizin aziz hatırasına hürmeten bugün gösterime girdi. Henüz 22 yaşındayken öğrencilerinden kopartılan Aybüke öğretmenin hayatını sinemaya taşıyan bu filmi, tüm gençlerimizin izlemesini temenni ediyorum.

-Bugün emekliliğini yaşayan öğretmenlerimize de uzun ömürler diliyorum. Emeklilerle ilgili bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. Geçen ay bir defaya mahsus ödeme kararı almıştık. Bununla ilgili teklif meclisten geçti. Çalışan emeklilerimizin hesabına da 5 bin TL yatırıldı. Dahası bunun çiftçi ve esnaf emekliliklerimiz içinde de bir kırgınlığa neden olduğunu gördük.

-Bakanlarımıza gerekli düzenlemelerin yapılması talimatını verdik, bugün hazırlıklar tamamlandı. İlgili kanun teklifi önümüzdeki hafta Meclis'e gelece. Çiftçi ve Bağ-Kur emeklileri de tek seferlik 5 bin TL ödeme imkanından yararlanacak. Böylece 15 milyon 120 bin emeklimizin tamamına bir defaya mahsus 5 bin TL ödeme yapacağız. 

-Bugün de 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü idrak ediyoruz. Çağın getirdiği sıkıntıları milletler ancak kökleriyle bağlarını sağlam tutarak aşabilirler. Diğer türlü sağa sola savrulmaktan kurtulamazlar. 

-21 sene önce aziz milletimizin takdiriyle ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde önceliğimiz eğitim öğretim oldu. Şartlar ne olursa olsun ikinci plana atılmasına izin vermedik. Eğitim bütçesi 652 milyar liraya çıktı. 2024 yılı bütçemizde eğitim öğretime tahsis edilen tutar ise 1 trilyon 620 milyar liradır.

-Derslik sayımız 343 binden aldık 619 bine okul saygımızı 50 binden 95'e yükselttik. 800 bin yeni atamayla öğretmen kadromuzu genişlettik. Yeni öğretim yılında 1 milyon 203 bin öğretmenimiz ve 19 milyon öğrencimize hizmet sağlıyoruz. Altyapıya yaptığım yatırımların olumlu sonuçlarını gördük. Sınıftaki öğrenci sayısı 30 25 bazı yerlerde 15'e düşürdük, şu anda bunu da başardık.

-Öğretmen başına düşen öğrenci sayımızda 28'den 18'e ortaöğretimde 12'ye düştü. OECD'nin ortalamasına yaklaştık. Yine bu dönemde okullaşma oranlarımız tüm kademelerde tarihimizin zirvesinde. Kız çocuklarımızın önündeki engelleri kaldıran biz olduk. 

-Biz gelince ders kitaplarını ücretsiz dağıttık. 171 milyon ders kitabını öğrencilere ücretsiz dağıttık. 560 bin etkileşimli tahta kurduk. Kat sayı adaletsizliği kaldırarak, meslek liselerinin önünü açarak, kılık kıyafetle ilgili yasaklara son vererek, Kuran-ı Kerim ve Siyer-i Nebi derslerini yaygınlaştırarak, zenginliğimizin farkında vararak eğitimde çok kapsamlı bir demokratik dönüşüme imza attık. 

-Biz hükümet olarak sadece bütçede atamalarda da önceliği eğitime verdik. Şu anda görevdeki öğretmenlerin yüzde 80'i bizim zamanımızda atandı. Bundan sonra da gerekeni yapacağız. eğitim öğretimi direkt bekamızı ilgilendiren bir milli mesele olarak görüyor ve siyasetin üstünde tutuyoruz. Bir diğer husus öğretmenlerin maaşı ve özlük haklarıyla ilgili iyileştirmelerdir.

-Hükümetlerimizi karnesi ortadadır. En düşük öğretmen maaşı 470 lirayken bugün bu rakam 23 bin 900 liraya çıktı. dolar bazında 2022'de bir öğretmen 292 dolar kazanırken bugün bunun 3 katını alıyor. Hem TL hem de dolar olarak reel artış var. dünyada enflasyon son 70 yılın zirvesinde olduğu bir atmosferde bizim etkilenmediğimiz söylenemez. Kira artışlarının baskısının farkındayız ama ev sahiplerini insaf dışı tutumunu bir kenara koyamayız. 

-Fahiş artıştan şikayet eden vatandaş için Belediye Başkanını aradım, uygun kiralı yer bul ya da TOKİ varsa ev ver dedim. O ev sahibine ben de sende vicdan var mı diye sormak zorundayım. Fahiş fiyat balonunu söndürecek tedbirleri artık hayata geçiriyoruz. Parlak yarınlarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimize ne yapsak yetersiz kalacaktır.

-Laf olsun diye değil tüm kalbimle söylüyorum. Öğretmenlerimizle aramıza kimseyi sokmadık. Bundan sonra da muhabbetimizin sarsılmasına izin vermeyeceğiz. 60 yıllık bir hayal olan öğretmenlik meslek kanunu ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapacağız. Kanun teklifi yakında tüm paydaşlarımızın dikkatine sunulacak. 

-Lisans programlarından mesleki gelişime kadar tüm aşamaları gözden geçirip yeni istihdam sistemini gözden geçiriyoruz. Bu alandaki öğretmenlik mesleği genel yeterlilik ilişkisini tesis edeceğiz. Şiddet en hassas olduğumuz meseledir. Bizim kültürümüzde öğretmenin eli kalkmaz, öğretmenlerin eli öpülür. Eğitimle ilgili bir sorun varsa üzerine gideceğiz. 

-6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde kaybettiklerimizin acısı içimizde yanmaya devam  ediyor. Depremzede kardeşlerimiz bizimle aynı stan darda kavuşmadan kendimizi huzurlu hissedemeyiz.

-Dün Malatya'da gelen depremler bir kez daha bizlere deprem gerçeğini hatırlattı. Malatyalı tüm kardeşlerimize geçmiş olsun. Depremde 969 okul 12 bin 120 dersliğimiz hasar aldı. Eğitim kurumlarımızın fiziki altyapısını iyileştirmek için deprem sonrası acil derslikler açtık. bölgedeki 45 bin dersliğimizin onarım çalışmasını tamamladık. 46 bin konut ve köy evini yılbaşından önce telsim edeceğiz.

-Deprem bölgesinde öğrencilerimizin eğitimleri eksik kalmasın diye fedakarca çalışan öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV