CHP'den Emniyet'in görüntü kaydı genelgesi için Danıştay'a başvuru

CHP

Emniyet Genel Müdürlüğü, polisleri görev yaparken kaydeden kişilerin engellenmesinin ve adli işlem yapılmasının istendiği bir genelge yayınladı. CHP, genelgeye karşı bugün Danıştay'a bir başvuruda bulundu.

CHP, Emniyet’in görüntü kaydı genelgesine ilişkin Danıştay’a bugün MYK sonrası başvuru yaptı.

Başvuru dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:

"Cumhuriyet  Halk  Partisi  ana  muhalefet  partisidir.  Bu  haliyle  CHP'nin  vatandaşların  hak ve  özgürlüklerini  koruma  görevi  bulunmaktadır.  Müvekkil  siyasi  parti  mensupları  da Anayasal  hakları  çerçevesinde  eylemler  yapmakta,  bu  eylemlerde  polis  müdahalesine maruz kalmaktadır. Orantısız müdahalelere de maruz  kalındığında müvekkil siyasi partinin doğrudan dava açmakta yararı bulunmaktadır.

Bugün sosyal medya, güçlü bir yönlendirme aracı ve demokratik ülkelerde demokrasinin dördüncü ayağı olarak  görülebilir. Kolluk faaliyetleri, devletin vatandaşıyla yüz  yüze geldiği, vatandaşına temas ettiği ve zaman zaman onun  çeşitli  temel  hak  ve  özgürlüklerine  de müdahale  edebildiği  bir  alan  olması  sebebiyle  sık  sık  medyada  ve  sosyal medyada  yer almaktadır. Bu sayede, kolluk faaliyetlerinden  haberdar  olan  toplumda  konuya  ilişkin  bir kamuoyu  oluşmaktadır.  Bu  husus  yeri  gelip  kolluk  görevlisine yapılan bir haksız eylemin de göz önüne getirilip yine toplum baskısı ile ivedi yargılama konusu olabilmektedir."

GENELGE

Genelgede, gelişen teknolojiyle birlikte ses ve görüntü alınmasının sıklaştığı, bunların dijital platformlarda da paylaşıldığına dikkat çekiliyor.

Bu durumun özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin korunmasını ihlal ettiği, bazen de polisin görev yapmasını engelleyecek boyuta ulaştığı söyleniyor.

İşte bu nedenle kayıt yapan kişilerin engellenmesi ve adli işlem yapılması istendi.

Genelgeyle ilgili eleştirilere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yanıt verdi. Soylu, katıldığı bir canlı yayında,  "Burada 2 ayak var. Birisi kişisel verileri koruma, ikincisi de özel hayatın gizliliği. Güvenlik özgürlük için vardır. Burada ne Anayasa ne de demokrasi ihlali vardır" ifadesini kullandı.

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber