Erdoğan: Dost ve kardeş ülkelerin de desteği ile deprem bölgesini yeniden ayağa kaldıracağız

Gündem haberleri son dakika Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan İlham Aliyev Kazakistan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sergi Salonu'nda düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirve Toplantısı'na katıldı. Erdoğan Zirve'deki konuşmasında "Dost ve kardeş ülkelerin de desteği ile deprem bölgesini yeniden ayağa kaldıracağız" dedi.

Azerbaycan'ın teklifi üzerine düzenlenen zirveye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham AliyevKazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Dönem Başkanı Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile gözlemci ülkeleri temsilen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Türkmenistan Milli Konseyi Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov katıldı.

Geçen sene icra edilen Semerkant Zirvesi'nde gözlemci statüsü elde eden KKTC, ilk defa bir TDT Zirvesi'nde yer aldı.

Yaşanan büyük depremler üzerine Türkiye ile dayanışma için düzenlenen zirvede, afetler ve etkileriyle mücadelede işbirliğinin geliştirilmesine dair konular ele alınıp, müşterek gündemde yer alan hususlarda görüş alışverişinde bulunuldu.

ERDOĞAN'DAN KAPANIŞ KONUŞMASINDA ALİYEV'E TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zirvenin kapanışındaki konuşmasından satır başları:

Zirveye vesile olan İlham kardeşime, ayrıca Özbekistan'a tekrar teşekkür ediyorum. Bu zorlu süreci dayanışma ile atlatacağımıza inanıyorum. Türk dünyası olarak, birliğimiz gücümüzdür. Bu vesileyle sizleri bir kez daha saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.

"DOST VE KARDEŞ ÜLKELERİN YARDIMIYLA  DEPREM BÖLGESİNİ KISA SÜREDE AYAĞA KALDIRACAĞIZ"

Erdoğan'ın zirvenin açılışında yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar ise şöyle:

Türkiye'de 6 Şubatta yaşanan deprem felaketinin ardından bir araya geldik. Bir araya gelmek için çağrıda bulunan kardeşim Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Teşkilatımızın gözlemi üyesi KKTC'nin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın aramızda bulunmasından memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum. 

Bu felaketin yaralarını sarmak için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Dost ve kardeş ülkelerin de desteği ile deprem bölgesini yeniden ayağa kaldıracağız. Biz depremin yaralarını sarmaya çalışırken bir de sel felaketi ile karşı karşıya kaldık. Türk dünyası yardıma koşanların ilk sıralarında yer aldı. Arama kurtarma ekipleriniz bir çok vatandaşımız kurtardı. Gönderdiğiniz Sahra hastaneleri, çadırlar tüm vatandaşlarımıza yuva oldu. Aziz Milletim bu yaptıklarınızı unutmayacaktır.  Afetler ve etkileriyle mücadele işbirliğimizi artırmamız gerektiği aşikardır.

"BİR YIL İÇİNDE 319 BİN KONUT HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLECEK"

Önümüzdeki 1 yıl içerisinde 319 bin, toplamda ise 650 bin konut yaparak hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz.

Afetler ve etkileriyle mücadele işbirliğimizi artırmamız gerektiği aşikardır.

Türk yatırım fonu sayesinde yatırımlara ve yenilenebilir enerji çalışmalarına destek sağlanacak.

Bugüne kadar Türk dünyası ülkeleri ile petrol, doğalgaz projelerini başarıyla hayata geçirdik

KKTC'NİN TANINMASI

2021 yılındaki İstanbul Zirvesi'ndeki mutabık kaldığımız dayanıklı ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Erdoğan: Dost ve kardeş ülkelerin de desteği ile deprem bölgesini yeniden ayağa kaldıracağız - Resim : 1

Kaynak: Haber Global TV

Türk Devletleri Teşkilatı Gündem haberleri son dakika Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan