Bakan Çavuşoğlu: Afganistan sorununun çözümü için işbirliği şart

Mevlüt Çavuşoğlu Afganistan

Afganistan kriziyle ilgili açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Kolay bir sorun değil. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için işbirliği şart" açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollandalı mevkidaşı Sigrid Kaag ile düzenlenen ortak basın toplantısında Afganistan krizine ilişkin konuştu. Çavuşoğlu, "Kolay bir sorun değil. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için işbirliği şart" dedi. 

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamaları:

En büyük temennimiz Afganistan'da düzenin sağlanmasıdır.

Afganistan konusunda diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz. Mevkidaşlarımızla gerek telefonla gerek yüz yüze görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Kolay bir sorun değil. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için işbirliği şart. Hükümetle ilgili tutumun belirlenmesi için, göç ve diğer gelişmelerin değerlendirmesi için adımların hep beraber koordine edilmesi gerekiyor. Bu tek başına Türkiye ve Katar'ın üstleneceği bir mesele değil. 

'Biz para veririz, Afganları ülkede tutun gelmesinler' anlayışı olursa böyle bir işbirliği olmaz. Bir çok konuyu kapsayacak şekilde göç mutabakatını güncellememiz lazım. 'Basit formüller ya da anlayışlarla biz üstesinden geliriz' anlayışından AB'nin vazgeçmesi lazım.

(Havalimanının işletilmesi gündemi) İki aşamada olabilir. Birisi askeri uçuşlar için, şu anki şartlarla pist sorunlarının giderilmesiyle askeri uçakların, farklı ülke vatandaşları ve diğer tahliyeler için kullanıma açılması olabilir. 

Daha sonra ticari uçuşların başlayabilmesi için şartların tamamen oluşması gerekiyor. Bu konuda sorumluluğu kimler üstlenecek? İrade ortaya koymuştuk, şimdi şartlar değişti. Talepler var, hepsini değerlendiriyoruz. Burada en önemli şey havaalanının güvenliği. Bu konuda profesyonel şirketler de var. Güvenlik tedbirlerinin burada alınabilmesi gerekir. 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber Taliban Kabil Havalimanı