Sivas depremleri sonrası açıklama: Bölgede gerilim sürüyor, tali faylar hareket ediyor

Deprem Sivas

Sivas'taki 4.7 ve 4.1 büyüklüğündeki depremlerin ardından Haber Global'de değerlendirmelerde bulunan deprem bilimci Prof. Dr. Zafer Akçığ, "Burası aynı zamanda bir levha sınırı. Bu aktiviteler devam edecektir. Benim düşünceme göre bunlar deprem üretmemiş tali faylar diye düşünüyorum. İlk yaklaşımım bu" dedi.

Deprem bilimci Prof. Dr. Zafer Akçığ, "Benim kişisel düşünceme göre, 2023 depremi 400 kilometrelik bir kırık yarattı ve bölgedeki enerjiyi boşattı ancak gerilim ne kadar boşalsa da devam ediyor. Burası aynı zamanda bir levha sınırı. Bu aktiviteler devam edecektir. Benim düşünceme göre bunlar deprem üretmemiş tali faylar diye düşünüyorum. İlk yaklaşımım bu" dedi.

Akçığ, şöyle devam etti:

"Bunlara bu saatten sonra artçı demek mümkün değil. Bunlar büyük kırılmada kırılmayan ya da harekete geçmeyen tali faylar. Malatya Kale yaklaşımları da böyle. Bölgedeki aktiviteyi göz ardı etmemek lazım. Güneydeki Afrika levhasının ittirmesi sonucu bu enerji faya aktarılıyor ve Anadolu da bunu karşılayabilmek için hareket ediyor.

Kişisel tahminim, 400 kilometreyi kırdığına göre 2023 depremleri, bölgede ben daha büyük bir depremi tahmin etmiyorum. Bu boyuttaki depremler olabilir. Vatandaşımız da çok haklı. O psikolojiyi yaşadıktan sonra devamlı tedirgin. Deprem konusunda halkımız yeteri kadar bilinçlenmiş durumda değil maalesef. Eğitim seferberliğine ihtiyacımız var diye düşünüyorum."