Seçimlerde büyük rekabete sahne oldular... Oylar hangi illerde başa baş?

2023 Seçimleri Seçim Sonuçları 2023
Seçimlerde büyük rekabete sahne oldular... Oylar hangi illerde başa baş?
Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2. turu 28 Mayıs'ta yapılacak. Fotoğraf: Reuters

14 Mayıs seçimlerinin ilk turunda bazı illerde başa baş bir yarış yaşandı. Türkiye'nin en büyük iki şehri İstanbul ve Ankara'nın yanı sıra Hatay, Uşak, Manisa gibi illerde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranları birbirine çok yakın.

Seçimlerde ilk tur geride kaldı. Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.5 oy alarak bu turda en çok oy elde eden isim olurken, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.89'luk oy oranı ile ikinci oldu. İlk tur sonrası hiçbir aday yüzde 50'nin üzerinde oy alamadığı için seçim ikinci tura kaldı. 2. tur seçimleri ise 28 Mayıs tarihinde yapılacak.

İlk tur bazı illerde büyük çekişmeye sahne oldu. Özellikle Türkiye'de en çok seçmenin olduğu iki il olan İstanbul ve Ankara'da başa baş bir seçim yarışı yaşandı. İstanbul'da Cumhur İttifakı Adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 46.69, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 48.55'lik oy oranını yakaladı. 2018'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 50, Cumhuriyet Halk Partisi adayı Muharrem İnce de yüzde 36 oy almıştı.

SEÇMENİNİ SANDIĞA GÖTÜRMEYİ BAŞARAN TARAF... 

Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu yüksek katılım olduğu takdirde tek başına İstanbul ve Ankara sonuçlarının Türkiye sonuçlarına etki edemeyeceğini söylüyor. "Şu an yüksek katılım olup olmayacağını bilmiyoruz" diyen Kalaycıoğlu, sandığa seçmenini götürmeyi başaran tarafın 2. turda avantajlı olacağını dile getiriyor.

Seçimlerde büyük rekabete sahne oldular... Oylar hangi illerde başa baş? - Resim : 1
Seçimlerin ilk turunda başkentte Erdoğan yüzde 46, Kılıçdaroğlu yüzde 47 oy aldı. Fotoğraf: AA

Konsensus Araştırma Genel Müdürü Murat Sarı ise, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İstanbul'da muhalefet oylarının geçen Cumhurbaşkanlığı seçimine göre yükseldiğini söylüyor. Sarı, "Bu durumun 2. tura yansıması olacağı aşikar" diyor.

31 Mart 2019 yerel seçimlerini çok az bir fark ile muhalefet partisinin kazandığını söyleyen Sarı, tekrarlanan seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin çoğunluğu Cumhur İttifakı'nda olmasına karşın, 2. turda oy makasının açıldığını söylüyor. Sarı, "Ben Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçiminde de İstanbul'da aynı senaryonun yaşanacağına inanıyorum" ifadelerini kullanıyor.

ANKARA'DA ÇOK KÜÇÜK BİR FARKLA... 

Ankara'daki seçim yarışında İstanbul'dan daha yakın sonuçlar ortaya çıktı. Başkent Ankara'da Erdoğan yüzde 46, Kılıçdaroğlu ise yüzde 47 oy aldı. 2018 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi adayı İnce yüzde 36, AK Parti adayı Erdoğan ise yüzde 51 oy almıştı. Sadece Cumhurbaşkanlığı seçimi değil, Ankara'da milletvekilliği seçimlerinde de başa baş bir tablo ortaya çıktı. Ankara'dan AK Parti yüzde 32 ile 18 milletvekili çıkarırken, CHP'de yüzde 30 ile başkentten 18 milletvekiline sahip oldu.

 HATAY'DA SEÇİMLER BAŞA BAŞ GEÇTİ 

Seçim sonuçlarının en çok merak edildiği illerden biri ise kuşkusuz Hatay. Şehir, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremde çok büyük bir yıkım yaşamıştı. 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nin ilk turunda Hatay'da Erdoğan yüzde 48,03 oy alırken Kılıçdaroğlu yüzde 48.07 oranında oy aldı. Milletvekili seçimlerinde de çok büyük bir fark mevcut değil. Hatay'dan AK Parti yüzde 33 ile 4, CHP de yüzde 28 oy oranı ile 4 milletvekili çıkardı.

Oylamanın başa baş sona erdiği illerden biri de Manisa. Manisa'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri yüzde 47'ye yüzde 46 Erdoğan'ın üstünlüğü ile sonuçlandı. Milletvekili seçimlerinde de büyük bir rekabetin yaşandığı ilden AK Parti yüzde 31 ile 5 milletvekili çıkarırken, CHP de yüzde 29'luk oy oranı ile 5 milletvekili çıkardı.

Seçimlerde büyük rekabete sahne oldular... Oylar hangi illerde başa baş? - Resim : 3
Seçimlerin ilk turunda Hatay'da Erdoğan yüzde 48,03, Kılıçdaroğlu yüzde 48.07 oy elde etti. Fotoğraf: AA

Uşak ve Yalova illerinde de 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri benzer şekilde sonuçlandı. Her iki ilde de Recep Tayyip Erdoğan yüzde 47 ile birinci olurken Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 45 ile ikinci oldu.

Balıkesir'de de Erdoğan yüzde 45 oy alırken, Kılıçdaroğlu yüzde 48 oy aldı. Milletvekili seçimlerinde ise Balıkesir'de AK Parti yüzde 34, CHP yüzde 31 oranında oy kazandı. Bu sonuçlara göre Balıkesir'den AK Parti 5, CHP 4 milletvekili çıkardı. 

Kaynak: Web Özel

2023 seçimleri Recep Tayyip Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu seçim cumhurbaşkanlığı