Savunma Bakanı Akar'dan harekat mesajı!

TRT World Forum 2019'da Savunma Bakanı Hulusi Akar kritik açıklamalara imza attı

Her bir üye ülkenin ayrı ayrı çıkarından ziyade ortak çıkar gözetilmeli. Bunlar teorik nedenler değil, maddi gerçeklerdir. NATO ile de bir araya gelerek tehditlere karşı ortak bir çerçeveyi takip etmeleri gerekiyor. 

NATO'nun da gelecek bir vizyona, dönüşüme ihtiyacı var. Potansiyel risklerin ortaya çıkabileceğini görmemiz gerekiyor.

Avrupa'nın durağanlığına katkımız çok açıktır. Tarihte ilk deva Türkiye bu kadar önemli bir rol oynuyor. Coğrafi pozisyonumuz da gereği çatışmaları görebiliyoruz. NATO'nun zaten savunma, yatırım yeminine sadıktır. 2024'e kadar verdiğimiz bu sözleri de tutacağız. Savunma bütçemize de bakarak bunları söyleyebiliriz. Bütçemizin yüzde 20'si bunlara gidiyor.

Bazı önlemler de almaya çalışıyor, Karadeniz'in fotoğrafını çekiyoruz. NATO'da altyapımızı geliştirmeye çalışıyor, ortak çalışmalarımızı devam ettireceğiz. 

Hidrokarbon kaynakları da Akdeniz'de olduğu için Türkiye haklarını, KKTC'nin de garantör ülkesi olarak haklarını koruyacak. Enerji denkleminden KKTC hariç bırakılamaz. 

NATO ve AB arasında işbirliğine ilişkin Türkiye tüm çalışmalara katılmaya çalışıyor. AB'nin çabalarının da NATO'yla benzer olması gerekmektedir. 

Türkiye uzun zamandır teröre karşı mücadele veriyor. Her fırsatta dostlarımızı uyarıyoruz. Bazı müttefiklerimiz YPG'yi desteklemeye başladılar, bu bizim için PKK ile eşdeğerdir. PKK terörist grup olarak tanınmıştır çoğu zaman ama bazı müttefiklerimiz arasında ayrım görüyoruz. Özellikle YPG'nin çok fazla maddi destek aldığını görüyoruz. Bunu aslında bizim NATO müttefikimiz gerçekleştirmiş oluyor. İnsanların, çocukların hayatlarını kaybetmesine neden oluyor. 4 milyon göçmen olduğunu düşünürsek, bu insanların çoğu Kürt, PKK'dan kaçmak için Türkiye'ye gelmişlerdir. Amacımız bu tehdidi ortadan kaldırmaktır. Barış Pınarı Harekatımız bu nedenle başlamıştır. Burada terör koridorunu yok etmek, tüm terörist grupları ortadan kaldırmaktır. 2 milyon Suriyeli göçmen barışçıl bir biçimde vatanlarına dönebilmeliler. Biz sivilleri, dini ve etnik milletleri koruyacağız demiştir. Bu bölgede PKK nedeniyle stabil bir ortam olmayacağı ortaya çıkmıştır. Bu kişiler Kürt kardeşlerimizi temsil edemezler. 9 aylık bir bebek öldürüldü. 

3 gün önce Türkiye-ABD bir mutabakat imzaladı. Bazı şartlar üzerinde mutabık olunmuştu. YPG/PKK bölgeden çekilecekti. Ağır silahları teslim etmeleri gerekiyordu, savaş mahalleri terk etmeleri bekleniyordu. Tüm durumu yakından takip ediyoruz. Eğer, bu taahhütleri uyulursa harekat durdurulacaktır, aksi halde kendi çalışmalarımıza devam edeceğiz. 200 kadar DEAŞ militanı da gözaltına alınmıştır. 300'den fazla DEAŞ'lı terörist de etkisiz hale getirilmiştir. Amerika ile yıkılmaz bağımız var. Sayın Cumhurbaşkanımız vasıtasıyla ABD ile de müttefikliğimiz bozulmadan buraya barış ve huzur getireceğiz. 


son dakika son dakika haber Hulusi Akar