Sahra Çölü üzerinden gelen toz bulutu Türkiye'de: Meteorolojiden uyarılar peş peşe geldi: Çamur yağışına dikkat!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava durumu Kayseri Adana Karabük
Sahra Çölü üzerinden gelen toz bulutu Türkiye'de: Meteorolojiden uyarılar peş peşe geldi: Çamur yağışına dikkat!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülkenin birçok bölgesinde etkisini gösteren Suriye kaynaklı toz taşınımı konusunda vatandaşları uyardı. Meteoroloji de 'çamur yağışı' beklendiğini kaydetti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu'nun batısında toz taşınımı görülmesi beklendiğinden meydana gelebilecek hava kalitesinde azalma, görüş mesafesinde düşme ve ulaşımda aksamalar ile yağış alan yerlerde çamur şeklinde yağış gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği söylendi.

OTO YIKAMACILARDA KUYRUK OLUŞTU

Suriye'den toz taşınımı nedeniyle kirlenen araçlarını temizletmek isteyen vatandaşlar, oto yıkamacılar ve akaryakıt istasyonlarının araç yıkama bölümlerinde kuyruklar oluşturdu.

Sahra Çölü üzerinden gelen toz bulutu Türkiye'de: Meteorolojiden uyarılar peş peşe geldi: Çamur yağışına dikkat! - Resim : 1

DİYARBAKIR VE MARDİN'DE TOZ TAŞINIMI

Diyarbakır ve Mardin'de, Suriye üzerinden gelen toz taşınımı etkili oldu. Uzmanlar, sağlık konusunda dikkat edilmesi için uyarırken, meteoroloji de 'çamur yağışı' beklendiğini kaydetti.

Sahra Çölü üzerinden gelen toz bulutu Türkiye'de: Meteorolojiden uyarılar peş peşe geldi: Çamur yağışına dikkat! - Resim : 2

KARABÜK'TE TOZ TAŞINIMI

Karabük'te toz taşınımı etkili oldu. Toz taşınımı nedeniyle bazı araçların üzerinde toz birikintileri oluştu.

Sahra Çölü üzerinden gelen toz bulutu Türkiye'de: Meteorolojiden uyarılar peş peşe geldi: Çamur yağışına dikkat! - Resim : 3

İÇ ANADOLU'DA TOZ TAŞINIMI ETKİLİ OLDU

Suriye üzerinden gelen toz taşınımı Nevşehir'i de etkiledi. Nevşehir Belediyesi ekipleri, tozla kaplanan cadde ve kaldırımları tazyikli su fırçayla yıkadı.

Sahra Çölü üzerinden gelen toz bulutu Türkiye'de: Meteorolojiden uyarılar peş peşe geldi: Çamur yağışına dikkat! - Resim : 4

DOĞU AKDENİZ'DE TOZ TAŞINIMI ETKİLİ OLUYOR

Hatay'ın kent merkezi ve Suriye sınırındaki ilçelerinde etkili olan toz taşınımı sebebiyle görüş mesafesi düştü, park halindeki araçlarda toz birikintileri meydana geldi.

YAĞIŞLA ÇAMURA DÖNÜŞEBİLİR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmini Uzmanı Abdullah Macit, İç Anadolu ve Ankara'da görülen toz bulutunun öğleden sonra beklenen yağışla çamur yağışına dönüşebileceğini söyledi.

Başkentte sabah saatlerinden itibaren görülen toz bulutuyla kent adeta sarıya büründü. Toz bulutu araçların da üzerini kapladı.

Macit, toz bulutuna ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İç Anadolu'da ve özelikle Ankara'da şu anda toz bulutumuz mevcut. Kentin kuzeyi ağırlıklı olmak üzere devam edecek toz bulutunun İç Anadolu'da ve Ankara'da akşam saatlerinden itibaren etkisini yitirmesini bekliyoruz" dedi.

Sahra Çölü üzerinden gelen toz bulutu Türkiye'de: Meteorolojiden uyarılar peş peşe geldi: Çamur yağışına dikkat! - Resim : 5

"KARARSIZLIK YAĞIŞLARI HAFTA SONU DA DEVAM EDECEK"

Bugün öğle saatlerinden sonra Ankara'da gök gürültülü sağanak beklendiğini de belirten Macit, hafta sonu hava durumuna ilişkin şöyle konuştu:

"Başkentte yarın için gök gürültülü sağanak beklentimiz devam ediyor. Türkiye genelinde ise iç bölgelerin tamamında, cumartesi günü iç Ege, Batı Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun kuzey ve batısı, Karadeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu'nun doğusunda yağış bekleniyor. Pazar günü de bu yağışlar aynı bölgelerde devam edecek. Hafta sonu, kuzey iç ve doğu bölgelerde özellikle iç kesimlerde öğle saatlerinden sonra bu 'kararsızlık yağışları' dediğimiz yağışların devam etmesini bekliyoruz."

TOZ FIRTINASI SAĞLIĞIMIZI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Yeliz Karakan , yurdu etkisi altına alan toz fırtınasının insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek, özellikle astım, KOAH gibi nefes darlığıyla ilişkili hastalığı olanlara gerekli olmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyarıda bulundu. AA - İHA - DHA

Kaynak: Diğer

meteoroloji haberleri son dakika meteoroloji haberleri toz taşınımı