Meteoroloji'den yurt geneline uyarı: Kuvvetli sağanak yağış geliyor! Sel ve su baskınlarına dikkat

Gündem haberleri Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava durumu İstanbul
Meteoroloji'den yurt geneline uyarı: Kuvvetli sağanak yağış geliyor! Sel ve su baskınlarına dikkat

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden (MGM) alınan güncel hava tahmin raporuna göre, önümüzdeki 5 gün boyunca yurt genelinde sağanak yağış bekleniyor. Meteoroloji, birçok ili sel ve su baskınlarına karşı tedbirli olunması gerektiği konusunda uyardı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 5 günlük güncel hava tahmin raporunu yayımladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden (MGM) alınan güncel hava tahmin raporlarına göre, yurt genelinde önümüzdeki 5 gün boyunca kuvvetli sağanak yağış bekleniyor. Meteoroloji, birçok ile 'kuvvetli sağanak' uyarısında bulunarak, su baskınları ve sel konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

UŞAK'TA SEL UYARISI

Uşak ve İç Ege’de kuvvetli yağış beklenmesinin ardından, yetkililer sel ve su baskını konusunda uyarıda bulundu.

Meteoroloji 5. Bölge Müdürlüğü Uşak, Denizli, Afyonkarahisar, Muğla ve İç Ege’de kuvvetli yağış beklenmesinin ardından yazılı uyarıda bulunarak, “Yapılan son değerlendirmelere göre; 03 Haziran 2022 Cuma ve hafta sonu iç Ege’de görülecek gök gürültülü sağanak yağışların; Afyonkarahisar, Denizli ve Uşak’ta yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Genellikle öğle saatlerinden sonra başlayıp aralıklı ve yerel olarak gece saatlerine kadar kuvvetli olması beklenen yağışlarla birlikte sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” vatandaşları muhtemel olumsuzluklara karşı hazır olmaları konusunda uyardı.

sağanak yağış uyarısı

AYDIN’DA SAĞANAK YAĞIŞ UYARISI

Aydın'da bugün öğleden sonra ve hafta sonu merkez ve doğu ilçelerinde kuvvetli yağış bekleniyor.

Meteoroloji’den yapılan açıklamada, “Yapılan son değerlendirmelere göre, bugün (03.06.2022 Cuma) ve hafta sonu Aydın Merkez ile doğu ilçelerinde (Çine, Köşk, Sultanhisar, Yenipazar, Bozdoğan, Nazilli, Kuyucak, Buharkent, Karacasu) görülecek olan gök gürültülü sağanak yağışların, yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Genellikle öğle saatlerinden sonra başlayıp aralıklı ve yerel olarak gece saatlerine kadar kuvvetli olması beklenen yağışlarla birlikte sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” ifadelerine yer verildi.

DENİZLİ’DE KUVVETLİ YAĞIŞ BEKLENİYOR

Denizli ve İç Ege’de kuvvetli yağış beklenmesinin ardından yetkililer sel ve su baskını konusunda uyarıda bulundu.

Meteoroloji 5. Bölge Müdürlüğü Denizli ve İç Ege’de kuvvetli yağış beklenmesinin ardından uyarıda bulunarak, “Yapılan son değerlendirmelere göre; 03 Haziran 2022 Cuma ve hafta sonu iç Ege’de görülecek gök gürültülü sağanak yağışların; Afyonkarahisar, Denizli ve Uşak’ta yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Genellikle öğle saatlerinden sonra başlayıp aralıklı ve yerel olarak gece saatlerine kadar kuvvetli olması beklenen yağışlarla birlikte sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” ifadelerine yer verdi.

ADANALILAR GÜNE ÇAMURLA UYANDI

Adana’nın Kozan ilçesinde dün geceden bu yana etkili olan tozu bulutu hayatı olumsuz etkiledi. Vatandaşlar güne çamur ile uyanırken araçlarını yıkatmak için oto yıkamacılara akın etti.

Meteorolojinin dün uyarı yaptığı Suriye üzerinden gelen toz bulutu Kozan’da etkili oldu. Yollar balkonlar ve araçların üzeri çöl tozu nedeni ile turuncuya büründü. Oto yıkamacılar güne müşteri telefonları ile yoğun başlarken galericiler satışa sunacakları araçları köpüklü sularla yıkadı.

Vatandaşlar sabah erken saatlerde balkonlarını gece etkili olan çamurdan arındırmaya çalıştı.
Dün akşam saatlerinde etkili olan toz bulutu nedeniyle gece telefonların çalmaya başladığını ve yoğun randevu ile aracını yıkatmak için vatandaşların sıraya girdiğini aktaran oto yıkamacı Faruk Uymaz, “Suriye üzerinden gelen çöl tozu nedeniyle araçlar adeta çamura bürünmüş durumda. Sabahtan bu yana yoğun randevu talebi var. Araçlardan çamur akıyor ve zorlu bir temizlik işlemi sürüyor” dedi.

İlçede etkili olan toz bulutu nedeniyle caddeler, balkonlar araçlar çamura bürünürken, vatandaşlar evlerinde ve iş yerinde çamurları temizlemek için mesai yapıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, yurdun genelinin parçalı, yer yer çok bulutlu, İç Ege, Batı Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu’nun kuzeyi, Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Aydın, İzmir ve Muğla’nın iç kesimleri, Balıkesir'in güneyi, Konya’nın kuzey ve batısı ile Bilecik çevrelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

ANKARA VALİLİĞİNDEN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Ankara Valiliği, şehirde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu.

Valilikten yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre, önümüzdeki 3 saat süresince Ankara çevrelerinde beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin edildiğinden meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir."

YURTT HAVA DURUMU

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu’nun doğusu, Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu’nun batısında toz fırtınası görülmesi bekleniyor. Gece ve sabah saatlerinde Marmara’nın doğusu ve Batı ve Orta Karadeniz kıyılarında yer yer pus ve sis bekleniyor.

Hava sıcaklığının yurt genelinde mevsim normallerinin 6-10 derece üzerinde seyretmeye devam etmesi bekleniyor.

Rüzgarın ise genellikle kuzeyli yönlerden, zamanla yurdun güney ve doğu kesimlerinde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, öğle saatlerinde Çanakkale ve Balıkesir çevrelerinde kuzey, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Kayseri ve Sivas çevrelerinde güneyli yönlerden kuvvetli (30-50 km/sa) olarak eseceği tahmin ediliyor.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı ve az bulutlu, öğle saatlerinden sonra yer yer çok bulutlu ve yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 33

İstanbul: Parçalı ve az bulutlu 28

İzmir: Parçalı ve az bulutlu 33

Adana: Az bulutlu ve açık 33

Antalya: Parçalı ve az bulutlu, batı çevrelerinin iç kesimleri yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 28

Samsun: Parçalı bulutlu, sabah ve gece saatlerinde kıyılarda pus ve sis hadisesi bekleniyor. 23

Erzurum: Parçalı, yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 26

Diyarbakır: Parçalı ve az bulutlu 40

 

 

 

Kaynak: İHA

Meteoroloji Genel Müdürlüğü meteoroloji haberleri son dakika meteoroloji haberleri hava durumu İstanbul hava durumu