Rusya Devlet Başkanı Putin, uçak kazasında ölen Wagner'in kurucusu Prigojin'in ailesine taziye mesajı gönderdi

Gündem haberleri Dünya haberleri Rusya Vladimir Putin Wagner son dakika
Rusya Devlet Başkanı Putin, uçak kazasında ölen Wagner'in kurucusu Prigojin'in ailesine taziye mesajı gönderdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 10 kişinin öldüğü uçak kazasında hayatını kaybeden Wagner'in kurucusu Prigojin'in ailesine taziye mesajı gönderdi.

Son dakika haberi, Rusya'dan geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 10 kişinin öldüğü uçak kazasında hayatını kaybeden Wagner'in kurucusu Prigojin'in ailesine taziye mesajı gönderdi.

"Hayatında ciddi hataları vardı"

Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in de öldüğü bildirilen özel jetin düşmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Putin, “Bu uçak kazasıyla ilgili olarak öncelikle tüm mağdurların ailelerine başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum, bu her zaman bir trajedidir. Öncü veriler, Wagner çalışanlarının da uçakta olduğunu gösteriyor.” diye konuştu.

Wagner’in Ukrayna’daki “neo-nazi rejimine” karşı mücadelede önemli katkılar sağladığını belirten Putin, “Bunu biliyor ve hatırlıyoruz, unutmayacağız.” ifadesini kullandı.

Prigojin’i 90’lı yılların başlarından bu yana tanıdığını dile getiren Putin, “Prigojin kaderi karmaşık ama yetenekli bir adamdı ve hayatında ciddi hataları vardı. Son aylarda olduğu gibi kendisi için ihtiyaç duyduğu sonuçlara, ortak amaç için bunu yapmasını istediğimde ulaştı.” dedi.

Putin, Prigojin’in Rusya’nın yanı sıra dünyanın çeşitli bölgelerinde “başarılı sonuçlar” elde ettiğini belirterek, “Yetenekli bir iş adamıydı, sadece ülkemizde değil, yurt dışında özellikle de Afrika'da çalıştı. Petrol, gaz, değerli metaller ve taşlarla uğraştı. Dün Afrika'dan döndü ve burada bazı yetkililerle görüştü.” diye konuştu.

Tver bölgesinde düşen uçağa ilişkin gerekli soruşturmaların yapılacağına işaret eden Putin, şunları kaydetti:

“Soruşturma Komitesinin başkanı bu sabah bana rapor verdi. Soruşturma Komitesi Tver’deki uçak kazasına ilişkin ön soruşturma başlattı, sonuna kadar gidilecek. Bundan şüphem yok. Yakın gelecekte araştırmacıların ne söyleyeceğini göreceğiz. Biraz zaman alacak.”

Prigojin'in şüpheli ölümü: Wagner'den suikast iddiası 

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, dün ülkenin Tver bölgesinde bir özel jetin düşmesi sonucu 10 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. 

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya), düşen uçakta ölenlerin arasında Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin'in de bulunduğunu aktarmıştı. 

Wagner'e yakınlığıyla bilinen bazı Telegram kanallarında, uçağın, Rus ordusuna ait savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü öne sürülmüştü.

Prigojin, beraberindeki paralı savaşçılarla 24 Haziran günü Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle sona ermişti.

AB'den Prigojin’in ölümüyle ilgili iddialara temkinli yaklaşım

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, Prigojin’in ölümüne ilişkin iddiaların Rusya'dan yayılan her bilgi gibi teyide muhtaç olduğunu ancak Rus paramiliter grubun eylemlerinde, doğrudan Kremlin'le bağlantılı olması nedeniyle değişiklik beklemediğini ifade etti.

AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin’in ölümüyle ilgili iddialarla ilgili yaptığı açıklamada, "Bugünlerde Rusya'dan çıkan hiçbir şey inandırıcı değil. Rusya'dan çıkan her şey gibi bunu da doğrulamamız çok zor. Bu nedenle yorum yapamayız." ifadelerini kullandı.

Prigojin’in ölümünün Wagner üzerindeki etkileriyle ilgili Stano, "Umuyoruz ki, Wagner'in dünyanın pek çok yerindeki eylemleri sona erer. Ancak biliyoruz ki, Wagner yalnızca kurucusuyla bağlantılı değil. Wagner'in Kremlin tarafından organize, kontrol ve finanse edildiğini biliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Stano, Wagner'in, Ukrayna, Suriye, Libya ve Afrika ülkelerindeki eylemleri nedeniyle AB'nin yaptırım listesinde olduğunu anımsattı.

"Putin'in şefi" Prigojin kimdir?

Yevgeny Viktoroviç Prigojin, 1 Haziran 1961 tarihinde Sovyetler Birliği'ne bağlı Leningrad'ta dünyaya geldi. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'e yakınlığı ile bilinen Prigojin, Putin'in şefi lakabıyla tanındı. Yevgeny Prigojin, Rus liderin hem aşçısı hem sağ kolu oldu.

Henüz 18 yaşındayken hırsızlık suçlamasından hüküm giyen ve 2 yıl sonra bu kez yine hırsızlık ve soygun suçlamalarından 13 yıl hapse mahkum edilen Prigojin, cezavinden çıktıktan sonra Sen Petersburg'da sosisli sandviç satmaya başladı. Bu iş için zincir stantlar açan ve birkaç yıl sonraysa kentte lüks restoranların sahibi haline gelen Prigojin, bu sayede Rusya'nın zengin ve elit kesimiyle tanıştı. Neva nehrinde lüks bir restorana çevirdiği bir tekne, Vladimir Putin'in en sevdiği mekanlardan biriydi. Öyle ki Putin, Devlet Başkanı olduğunda yabancı konuklarını buraya yemeğe getirmeye başladı.

Prigojin, Putin ile 2000 yıllında dönemin Japonya Başbakanı Yoshiro Modi'yi restoranına yemeğe getirdiğinde tanıştığını açıklamıştı. Yıllar içinde Prigojin'in yemek firması Kremlin'e hizmet vermeye başladı. Bu dönemde Yevgeny Prigojin, "Putin'in şefi" lakabını aldı. Rus ordusu ve devlet okullarına da yemek sağlamak için ihaleler kazandı.

2014 yılında ise Prigojin'in sadece yemek işleriyle uğraşmadığı ve sıradan bir iş insanı olmadığı ortaya çıktı. Ukrayna'nın Rusya'yı ilk işgalinde Prigojin'e bağlı paralı askerlerin Donbas'ta Ukrayna güçleriyle savaştıkları, konuşulanlar arasındaydı. Bu paralı asker grubunun ismi Wagner'di. Prigojin grubu kurarken Nazi Almanyası'ndan esinlenmişti.

Wagner, Kremlin'in hedeflerini yerine getiren bir güce dönüştü. Sadece Ukrayna'da değil Afrika genelinde de etkili olan grup, Suriye'de Beşşar Esad rejimini desteklerken Mali'de Fransa'nın etkisini azaltmak için faaliyetler yürüttü. Prigojin, 2016'da ABD'deki başkanlık seçimlerine Rusya'nın müdahale ettiği yönündeki iddiaların da kilit isimdi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Wagner Yevgeny Prigojin