Türk ve Moğollar cepheye sürülüyor

Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Dünya haberleri Gündem haberleri Pentagon Yaşam Haberleri Asya Ekonomi haberleri Üçüncü Dünya Savaşı Türkiye Silahlı saldırı haberleri göçmen krizi Askeri teknoloji
Türk ve Moğollar cepheye sürülüyor

Rusya-Ukrayna Savaşı üçüncü yılına girerken muhalif basına göre Kremlin, Rusya'daki azınlıkları cephede bilerek ön saflarda ileri sürüyor. Aralarında çok sayıda Türk ve Moğol etnik grubun da bulunduğu azınlıkların temsilcileri Kremlin'i Rus ve Slav askerleri cephede korumakla suçluyorlar.

Rusya, Ukrayna savaşına ilişkin kan donduran bir iddia gündemi sarstı. Kapalı kapılar arkasında ülkeyi sarsan gelişmenin detayları, Rusya'nın en büyük muhalif yayın organı olan The Moscow Times'ta yer aldı. Askeri kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Rusya'nın Rus-Slav genç nüfusu korumak ve ülkedeki aktif savaş karşıtı muhalefeti susturmak için çoğunluğu Moğol ve Türklerden oluşan gençleri savaşta ön cepheye sürdüğü iddia edildi.  Savaşta verilen kayıplar nedeniyle ülkedeki, Türk ve Moğol etnik gruplarının varlıkları tehdit altına girerken, en büyük kayıpların ise Sibirya'dan cepheye gönderilen gruplarda yaşandığı belirtildi. 

TÜRKLER ZARAR GÖRECEK

The Moscow Times'ın ABD'li askeri kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre savaştaki asker kayıpları arasında ülkedeki azınlıkların sayısı Rus askerlere kıyasla orantısız derecede yüksek. Uzmanlar, aralarında çok sayıda Türk topluluğun da bulunduğu azınlıkların ön cepheye sürülmesi dolayısıyla bu toplumların uzun vadede büyük zarar göreceği uyarısında bulunuyorlar.

Türk ve Moğollar cepheye sürülüyor - Resim : 1
Uzmanlar aralarında çok sayıda Türk topluluğun da bulunduğu azınlıkların ön cepheye sürülmesi dolayısıyla bu toplumların uzun vadede büyük zarar göreceği uyarısında bulunuyorlar.

KUŞAKLAR YOK OLABİLİR

ABD askeri istatistik bilgilerine göre savaşta Rus, Slav askerler halen en yüksek ölüm oranına sahip ancak Rus ve Slav olmayanların ülke içindeki nüfusu temel alındığında ölüm rakamlarında azınlıkların “kıyaslanmayacak derecede büyük kayıplar olduğu” ortaya çıkıyor. Uzmanlar özellikle Rusya'nın kuzey ve Sibirya bölgelerinde yaşayan azınlık toplulukların kayıplarının çok yüksek olduğunu ifade ederken, ölümler bu seviyede devam etmesi durumunda, bir kuşak sonra Türk ve Moğol toplulukların bütünüyle yok olabileceğini de dile getiriyorlar. 

“HARCANACAK ERLER”

Rusya'daki etnik ve yerli nüfus temsilcilerinin savaş süresince bir çok kez Kremlin'i bu konuda uyardığı, azınlık askerlerinin cephedeki tüm saldırılarda “harcanacak er” olarak önden sürüldüğü eleştirisini getirdikleri ancak taleplerine cevap bile alamadıkları ifade ediliyor. ABD'li askeri kaynaklar Kremlin'in genç Rus popülasyonunu korumak için bu stratejiyi izlediğini düşünüyorlar. Diğer yandan uzmanlar azınlık gençlerini savaşta cepheye sürerek Rusya'daki aktif savaş karşıtı muhalefeti de yatıştırılmaya çalışıldığını düşünüyorlar.

Türk ve Moğollar cepheye sürülüyor - Resim : 2
İstatistiklere göre savaşta en çok kayıp veren bölgelerin de azınlıkların yaşadıkları Krasnodar, Sverdlovks ve Çelyabinsk gibi idari birimler olması özellikle dikkat çekiyor.

RESMEN KIRDIRILIYOR!

Öte yandan yayın organının elde ettiği bilgilere göre savaşın başlangıcından bu yana 45 bin 123 Rus askerin hayatını kaybetti. Bu ülkedeki genç Rus nüfusun yüzde 0.3'üne denk geliyor. Ülkede Rus gençlere kıyasla genç popülasyonunu savaşta daha fazla kaybeden etnik azınlıklar ise sırasıyla şu şekilde: Sibirya bölgesinde yaşayan Moğol yerel etnik grup Buryatlar (yüzde 1.16), Tuva bölgesinde yaşayan Moğol yerel etnik grup Tuvalar (yüzde 1.11), Rusya'nın güneyinde yer Kalmukya bölgesinde yaşayan Türk yerel etnik grup Kalmuklar (yüzde 0.23), Sibirya'nın kuzey doğusundaki Çukçiler (yüzde 0.9) ve ülkenin kuzeyinde Arktik bölgede yaşayan yerel etnik grup Nenetsler. (yüzde 0.1)

Türk ve Moğollar cepheye sürülüyor - Resim : 3
Buryat kökenli askerlerin (fotoğrafta) savaş başladığında en şiddetli cepheler olarak kayıtlara geçen Kiev ve Herson saldırılarında önden sürüldükleri ifade edilmekte.

GÖNÜLLÜ BULAMIYORLAR

Savaşta en çok yakınını kaybeden etnik grup olan Buryatlar özellikle dikkat çekiyor. Buryat kökenli askerlerin savaş başladığında en şiddetli cepheler olarak kayıtlara geçen Kiev ve Herson saldırılarında önden sürüldükleri de ifade ediliyor. Çok sayıda etnik Türk topluluğun yaşadığı Sakha, Yakutistan bölgesinde de durum farklı değil. Kapalı kapılar ardından gerçekleştirilen Kasım 2023 Rusya Askeri Komitesi kararlarını elde eden ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, ülkenin doğusundaki bölgelerin neredeyse tamamında gönüllü asker problemi yaşandığını ortaya koyuyorlar.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel